ceafă de berbecuţ coaptă încet, ştevie, piure de păstârnac

IMG_20150413_190042

cine nu are slow cooker să împrumute unul. eu l-am rugat pe  domnul hădean să-mi dea la un drive test crock pot-ul lui, cât a fost plecat la maraton.

de altfel, îi spun acum, că am uitat când ne-am văzut, că râdeam cu prietenul nostru horia, de la camino cluj, care îl aştepta la finiş, că pentru mine alergarea lui adi este cam la fel ca gătitul la oala asta minune. ştiu că o pornesc şi peste cam 5 ore e gata. înţeleg că la următorul maraton ne dorim să scoatem un timp mai bun, aşa că pică momentan comparaţia de mai sus.

în fine, am luat de la măcelarul meu sirian o bucată bine îngrijită de ceafă de berbecuţ, 1,5 kg cu tot cu oase, am tăiat legume rădăcinoase grosier, adică bucăţi mari, ca să nu dispară la fiert, 2 cepe întregi, dafin, boabe de piper şi ienibahar, 3 căţei de usturoi,  un pahar generos de vin roşu sec, o crenguţă de cimbru, sare, piper şi nişte fond de berbecuţ, pe care îl păstrez pentru prieteni carnivori.

IMG_20150420_195508

se poate folosi şi apă sau puteţi lua de la măcelar nişte oase de oaie sau vită, din care faceţi o supă concentrată, pe care o folosiţi în loc de apă chioară, când faceţi mâncărici din astea lente. supa o puteţi congela în porţii mai mici şi o folosiţi după cum şi când vă place, că nu staţi cu grija ei.

am pornit oala, am mai potrivit gustul după 3 ore şi în ora a cincea am adăugat ceapă şi usturoi verde, tocate mărunt. am mai lăsat-o să bolborosească o oră jumate, dar numai din snobism şi gata.

între timp, am pus păstârnacul la fiert în lapte şi am avut grijă să pun ceva sub oală, să nu se afume. am lăsat să se înmoaie bine cubuleţele şi să scadă laptele. am strecurat, am blendat păstârnacul cu un pic de unt, sare, piper, şi am încorporat un pic din laptele în care a fiert, pentru o textură fină.

IMG_20150420_195712

despre ştevie simt că am spus aproape tot în reţeta de aici şi am multe confirmări că funcţionează britch.

încă se mai găseşte ştevie nu foarte bătrână la piaţă, aşa că nu e timpul pierdut să începeţi şi voi o viaţă nouă şi să vă antrenaţi pentru centura neagră. (la ştevie)

combinaţia în farfurie e destul de fascinantă, carnea fragedă şi aromată, ştevia acrişoară şi profundă iar pireul, cum spun absolvenţii şcolii ajutătoare de masterchefi, dulceag şi pufos.

ca de obicei, vreau să fiu primul care vă urează Crăciun fericit şi tradiţionalul:

bon appétit, pui de daci!

 

 

 

 

1 comment

  1. Bogdan Stanciu   •     Author

    Nu sunt pofticios de obicei, dar acum imi saliveaza gura. Trebuie neaparat sa fac reteta asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *