Foarte pozitiv, destul de negativ

in Blog, 28.06.2008

Ce bine că o să înceapă şi la noi să fie nici prea negativ, dar nici extrem de pozitiv.

În sfârşit, o să putem să nu ne dăm seama în mod oficial dacă imunitatea lui Adrian Năstase e ceva pozitiv sau negativ, la fel ca şi candidatura sugerată. E bine că în sfârşit confuzia în care trăim va căpăta un statut oficial şi o prestanţă, toate garantate de echidistanţă. Asta este legea relativităţii, pe care cineva trebuia s-o promulge.

Şi nici nu sunt multe locuri mai potrivite pentru o astfel de probă de cumplit meşteşug de tâmpenie. Unde mai găseşti aşa o rezervaţie de sensuri absolute trecute sub semnul relativului?! Unde toate valorile unanim acceptate şi practicate sunt încă discutate şi puse sub un isteţ semn al întrebării, pentru că dacă tot nu se întâmplă nimic, măcar sporovăiala să meargă mai departe.

Chiar cele două cuvinte cu sens absolut care au făcut atâta vâlvă zilele astea, pozitiv şi negativ, sunt destul de chinuite la ore de maximă audienţă de majoritatea celor care participă la marea noastră trăncăneală. Nu cred că există un buletin de ştiri la care să nu se pronunţe cineva cu măsură asupra caracterului relativ pozitiv sau negativ al unei chestii.

Cu alte cuvinte, a sosit momentul în care vom afla adevărul, că aşa ne-am obişnuit să-i spunem, despre toate aspectele care puteau fi azi cât de cât pozitive şi mâine oarecum negative. Cam pe aici se opreşte şi intransigenţa specifică discursului nostru public. Cam aşa sună şi principiile, cam aşa arată valorile la care se închină marile figuri naţionale, astea sunt măsurile după care se judecă, de aici pornesc criteriile de evaluare şi prejudecăţile noastre de tipi care-şi fac vacanţa în insule ca să poată să arunce doza de bere din mersul maşinii – fapt care poate fi chiar pozitiv dacă nu loveşte pe nimeni.

La meciul Olanda – Rusia, am remarcat un pasaj din discursul unuia din comentatori, care prezenta biografia unui jucător olandez. Noi suntem obişnuiţi pe aici să avem tot timpul dreptate, chiar dacă pentru asta este uneori nevoie să mai facem câte o concesie pe ici pe colo, prin punctele esenţiale şi să ne schimbăm fundamental convingerile. Dar sunt şi unele convingeri tâmpite care nu se schimbă, pentru că posesorii lor sunt la fel.

Comentatorul a spus că jucătorul olandez provine dintr-o familie de intelectuali, mama pictoriţă, tata sculptor, doi artişti cunoscuţi şi aşa mai departe. Şi în continuare, cu aerul că face un act de justiţie şi deschidere spirituală, adaugă că asta este consecinţa gradului înalt de civilizaţie, să ai părinţi intelectuali şi tu, copilul lor, să te faci fotbalist, adică ceva cam câh. Cum s-ar zice, dacă eşti fotbalist, părinţii tăi trebuie să fie automat nişte cretini şi nici tu nu eşti mult mai OK, chiar dacă toţi isteţii stau şi se uită cu burta în sus la televizor, urlând ca rafinaţii când dai tu gol.

Dacă asta e cea mai nevinovată dintre prejudecăţile de la care pleacă interpretarea generală a realităţii, atunci înseamnă că legea pozitivării negative e un lucru bun şi necesar, care va aşterne definitiv pacea peste toate micile întrebări care ne mai tulbură primitivismul şi ipocrizia. Cum se spune corect? E pozitiv că nu se fură chiar tot? E pozitiv că şi un posibil urmărit penal poate ajunge să conducă eventual o ţară şi poate deveni un model, fie el şi puţin negativ?! Şi cum e mai pozitiv să spui când simţi că respiri un aer mult peste negativ? Hai sictir?! Sau: Hai că se poate?!

28 iunie 2007

Lasă un comentariu

  1. luminitza
    28 June 2008 la 28.06.2008 17:23

    vezi de-aia il cheama pe fi-miu Luca-Angelo, e un nume predestinat fotbalului…
    cat despre negativ-pozitiv ca extreme , cand imi dai un raspuns fie el si negativ care sa-mi creeze o stare spirituala pozitiva in ce priveste o cooperare duplex Micul Paris-Parisul on Clandestino tv?
    ar fii atatea de flmat pe-aici…

  2. alexandru
    29 June 2008 la 29.06.2008 00:49

    Carevasazica, dupa spusele marelui cronicar de pase si suturi la vinclu, parinti prosti-copii prosti, parinti destepti-copii fotbalisti, ca asa e in Vest unde intelectualii isi dau copiii la batut mingea si nu la carte ca la noi, niste necivilizati care suntem noi necivilizati. Pe cale de consecinta, e pozitiv ca parintii fotbalistului cu pricina sunt unu’ pictor si cealalta sculptorita, dar e ca dracu’ de negativ ca fructus ventris s-a facut fotbaliator. Sau o fi si asta tot pozitiv, si atunci unde e antiteza? Ca dupa cum vad eu lucrurile, ar trebui sa fie trei: o teza: parinti intelectuali, o antiteza: copil fotbalist, si sinteza ar trebui sa fie ca fotbalistul respectiv are deja un copil care nu are inclinatii nici spre arta si nici spre fotbal, ci spre firul cu plumb si nivela, astfel ca va ajunge inginer :). Marturisesc ca nu sunt la curent cu proaspatul proiect de lege al unor capete care, odihnite de negandire, odata obligate sa aiba activitate, nu produc altceva decat rateuri intelectuale. Dar mi se pare tampenia magna sa obligi sa se prezinte, in proportii egale, stiri negative si stiri pozitive. Ce te faci daca intr-o zi nu se intampla nimic roz si ai parte numai de incendii, cutremure si crime cu viol inclus? Da’, pe partea cealalta, ce te faci daca intr-o zi totul e roz, iar acea parte a populatiei care traieste din comentarea mizeriilor ramane nesatisfacuta? O bagi pe maneca? Uite ca o cam bagi. De-aia zic, e bine, dom’le, ca ezista oteveu si DDT-Veu lu’ domnu’ Dan, ca la ei e exact cum scrie la lege: negative sunt multe alea cu Elodia, Tolea, Magda si Piticu, iar dupa ce aflam ca Tolea a omorat un spaniol cu o broasca veninoasa, pac! vine pozitivul cu Fenomenul Iliutza care spune la lume de bine si succesuri! Nici nu stiti ce pierdeti!

  3. doina
    30 June 2008 la 30.06.2008 09:54

    Tocmai am citit intr-un ziar ca echipa nationala a Romaniei ar fi fost potentiala victima a unui atentat la Euro 2008, atentat care nu s-a concretizat insa datorita vigilentei politiei elvetiene. Cum clasificam aici in pozitiv-negativ? Bine ca nu s-a intimplat (50%) sau ce pacat ca au fost atit de vigilenti, macar ni se-ntimpla si noua ceva care ne transforma in victime ale terorismului, nu ale prostiei cu fumuri (50%)?
    Oricum, semnificativ mi se pare ca taman noi, neica nimeni si echipa lu’ schimbati imnul ca ne jeneaza la dribling am fost la un pas de prima pagina…bineinteles, am ratat si asta, ca si calificarea…suerte, mi amor, vorba campioanei :-), suta la suta pozitiva!

  4. Dino
    30 June 2008 la 30.06.2008 10:48

    Intentia relativ draguta a domnului Funar de a reduce din materialul tv gen 5 o’clock , a clocit prea mult in mintea sa, astfel ca in momentul in care aceasta idee pozitiva la originile ei a scapat in libertate s-a destrabalat stupid.
    Ca telespectator de ocazie (cel mai ades nefericita) sunt satul de atrocitatile si penibilitatea tarii in care traim, e drept ca la altii o fi mai rau, dar asta nu ma priveste chiar atat de mult, eu traiesc aici nu acolo. Poate ca domnul funar ar trebui sa starneasca o campanie anti ucis-vecini-cu-furca sau anti-penetrat-nonagenare, astfel, in mod sigur ar mai disparea din stirile negative.
    Pe de alta parte, desi legea e mult sub nivelul bunului simt, media a sarit in sus ca arsa, am totusi cateva rugaminti personale la adresa ei:
    1. Cu lege tembela, fara lege tembela oricum m-am saturat de stirile voastre cretine, poate ca e nevoie de o lege care sa va oblige sa faceti diferenta intre obiectiv si umflat-cu-pompa.
    2. Ne-am saturat de spectacolul de circ, de exprimarile voastre pompoase si exagerate precum si de textele de genul:
    Reporter X: “Ce veti face acum ca v-a ars casa si toata agoniseala de-o viata s-a pierdut in flacari?”
    Reporter Y:”L-ai omorat?”
    Reporter Z: “Ce te-a determinat sa il injunghii de 10 ori in piept?”
    etc etc etc.
    Titluri explozive, exprimari opulente… penibilitate absoluta.
    Un organism penibil va genera reactii penibile, astfel ati primit o lege pe masura.
    Mult noroc, sanatate, hai pa!

  5. M&M's
    3 July 2008 la 03.07.2008 12:24

    cu siguranta legea propusa e o tampenie – cine ar sta sa urmareasca tot, si sa se erijeze in Mare Arbitru, sa decida pozitiv/negativ si-apoi sa trimita amenzi la televiziuni – ati depasit cu 30% limita admisa de stiri negative in dreptul jurnalului de la ora 17:00… la a 5-a abatere va luam licenta!

    pe de alta parte, goana dupa audienta si aberatia “dam telespectatorului ce-i place”… ar trebui oprite somehow – speranta ca in loc de asemenea chestii sordide, posturile tv vor primi cereri de redifuzare a emisiunilor cu Iosif Sava de exemplu e pura utopie… 🙁

    PeSe: si-apropo de audienta, reclama, na-na-na… nu ma pot opri sa constat ca in textul de mai sus unele cuvinte devin adlink-uri: “aer” sau “televizor” te invita sa-ti cumperi aere conditionate sau LCD-uri, dar “burta” – vai, nu se poate!… te-am prevenit mai demult intr-un mail Razvane! 😀 curatatorul de colon exista si iaka se apropie!… pazea!

← Inchide