Let’s do it, Romania!

in Blog, 19.02.2010

Vă imaginaţi că într-o singură zi poate fi adunat tot gunoiul din ţară? Pare posibil, din moment ce e nevoie doar de câteva ore ca să se umple la loc. O minte neliniştită a avut această viziune, şi prima ţara făcută lună a fost Estonia, în 2008. Istoria s-a repetat în Letonia şi Lituania, în 2009. Aşa a apărut

Let’s do it! (http://www.letsdoitromania.ro/) Iar în România ar trebui să se întâmple totul în septembrie 2010.

Probabil că foarte curând, pe hărţile turistice, pe lângă simbolurile care semnalizează mănăstiri, cabane şi situri arheologice, ar cam fi cazul să apară şi o pubelă mică, semn că prin zonă au trecut ortodocşi iubitori de grătar. Povestea asta, care începe cu cartografierea zonelor murdare, poate fi un start pentru o viziune pe termen lung. Dar, înainte ca ea să devină o strategie de dezvoltare, ar trebui să înceapă să pâlpâie şi în minţile ameţite de consumerism şi iluzia civilizaţiei.

E dramatic să vezi că în timp ce nişte ţări desfigurate de progres încearcă să ţină în viaţă şi să promoveze vechile căi în care omenirea ştia să trăiască fericită, aproape de natură şi în respect faţă de ea, o ţară mică şi disperată din sud-estul Europei face tot ce poate pentru a şterge orice urmă a tradiţiilor şi relaţiilor sociale care construiau farmecul acestui loc. Există un regat micuţ, la graniţa cu India şi Tibetul, unde politica încearcă să evite corupţia generată de valorile agresive ale Occidentului.

Viaţa în Bhutan are ritmul pe care îl avea în urmă cu 1.000 de ani. Iar populaţia pare să aprecieze asta, în ciuda venitului foarte mic. Pe scurt, rata fericirii e foarte mare. Iar regulile sunt foarte stricte, astfel încât nimeni nu-şi permite să construiască sau să se exprime altfel decât spune cultura locului. Natura e bine mersi cu Himalaya în fundal, totul e curat şi naiv.

De ce nu ar putea deveni acest spaţiu, de care ne plângem încontinuu şi care ne scoate din minţi, un teritoriu al purităţii naturale, în care nimeni nu ar trebui încurajat să se transforme în maimuţă, ca să fie atrăgător pentru turişti? Natura ar fi protejată, regulile de urbanism ar fi clare şi ar pune în valoare cultura locală. Un fel de ţară bio. Micii producători şi-ar regăsi identitatea şi ar avea şi curaj şi motive să caute reţetele vechi şi să gătească gustos şi curat. Industrializarea să aibă locul ei, întotdeauna la distanţă de restul lucrurilor. Străzile, casele şi tot ce ne înconjoară ar putea avea o noimă şi să merite un pic de respect.

Poţi să te uiţi de câteva ori la o televiziune italiană, ca să înţelegi cât de simplu şi frumos poate fi totul. Un producător de brânză poate fi la fel de elegant şi de bun vorbitor ca şi clientul său, grija faţă de lucrul bine făcut e cea mai bună reţetă, în afară de onoarea de a îi putea oferi un dram de bucurie celui care cumpără ceva de la tine. E plină ţara de oameni care fac bine şi cu pasiune ce fac, indivizi care par extratereştri dacă îi auzi vorbind. Există şi locurile care respectă această ştiinţă înnăscută de a trăi, desfigurată şi răsturnată de comunişti şi moştenitorii lor capitalişti. Şi nici oamenii nu au vreo vină pentru că trăiesc într-un experiment ştiinţific absurd, în care sunt ajutaţi să simtă doar că trebuie să muşte din duşman.

Aşa ajunge o ţară întreagă o periferie în care se vând numai produse cu discount.

Sunt oameni care fac vin bun, miere bună, brânză şi cârnaţi pentru care nu dormi noaptea, sunt oameni care ştiu să creeze un loc frumos şi sunt atâtea locuri care încă mai pot fi salvate de la distrugerea cu drujba sau cu vila. Ar mai trebui nişte drumuri bune şi nişte demolări de orori. O fi nevoie să trecem la budism pentru a ne îndrepta spatele?

Lasă un comentariu

  1. Alexandra
    19 February 2010 la 19.02.2010 13:32

    Daca Tarile Baltice au reusit, noi de ce nu am reusi? Totul tine de vointa. Daca am avea putina vointa, cu siguranta am reusi. Cu cat mergem mai mult spre Est, cu atat rata de fericire este mai mare, cu toate ca oamenii din acele tari sunt saraci. Ei de ce pot fi fericiti si noi nu putem? Problema este ca noi ne aflam la granita Orientului cu Occidentul si in fiecare lucru tindem sa fim Orientali si nu Occidentali. Cu ce suntem noi Occidentali? Occidentalizarea tarii noastre a inceput odata cu intrarea in Uniunea Europeana, cred eu. Ori, din cauza pozitionarii noastre geografice defavorabile tindem sa fim ca cei din Orientul Apropiat. Si vorbind de budism si Orient, am vazut deja oameni care imbratiseaza aceasta religie, deci se pare ca este un inceput.

  2. ab
    19 February 2010 la 19.02.2010 13:39

    Prea bine scris. Prea trist pentru ca e prea adevarat. Prea de tot am ajuns.

  3. vecinadeblog
    19 February 2010 la 19.02.2010 13:47

    Suna interesant ca initiativa de actiune colectiva, dar am mai participat la o tentativa de “ecologizare” (strangere de gunoaie) si rezultatele nu raman. Curatenia trebuie mentinuta, nu facuta odata pe an, asta insemnand schimbare de mentalitate.
    Fermierii din tari ca Italia sunt adevarati antreprenori, care inteleg importanta prezentarii, unde intra si normele de igiena (altfel, avem si noi produse foarte bune). Din pacate, in Romania, avem multi tarani in sensul peiorativ si la tara, si la orase.

  4. alin popescu
    19 February 2010 la 19.02.2010 14:02

    poate cand nu va mai fi adevarat ca “fiecare roman e inconjurat decat de prosti” (lol)

  5. adnana
    19 February 2010 la 19.02.2010 14:04

    Cum ar fi ca, in locul cretiniilor astea cu cireasa de pe tort si reteta de vedeta, sa vedem o emisiune destept facuta (asa, in stil BBC) cu putinii si micii producatori de mancare adevarata din Romania? Ce-ar fi asa greu? O poveste initiala despre produs, putina istorie si geografie, un interviu si cateva retete …

  6. muritorulderand
    19 February 2010 la 19.02.2010 14:25

    nu trebuie sa trecem la budism, ne trebuie o imbunatatire a ceea ce avem deja: transporul feroviar. e absurd ca intro tara saraca sa se construiasca cele mai scumpe autostrazi, ca sa se plimbe cei cu masini de zeci de mii de euro pe ele.
    daca am fi bagat miliardele acelea de euro in infrastructura feroviara, in mod sigur am fi demarat economia care se ineaca si nu demareaza pe autostrazile patriei. din nefericire nici autostrazi nu avem si nici sina buna, doar bani dati in vant la nu stiu ce firme.

  7. contele
    19 February 2010 la 19.02.2010 14:51

    Salut ! Sper că mai ţii minte un aristocrat neliniştit şi insistent ce te-a stresat acum vreo două săptămâni la masă … Mai trebuia să cer două ceaiuri la masa 222 .

    Bhutan ! ? Ecologiştii ar spune că fericirea este invers proporţională cu gradul de distrugere a mediului înconjurător . Cămăşile scrobite ar spune că fericirea este invers proporţională cu gradul de civilizaţie . De ce spun asta ? Profit de faptul că m-a învăţat Van Ghelle de ” goagăl ” şi accesez :

    ” Penticost este o mica insula, in Pacific. Insula face parte din Arhipelagul Vanuatu . E o insula aproape complet izolata de restul lumii si care lupta sa ramana in acest fel . Un studiu realizat anul trecut arata ca locuitorii din Vanuatu sunt cei mai fericiti din lume . Existenta pe aceasta insula e probabil foarte asemanatoare cu ce se intampla in epoca de piatra. ”

    Conform aceluiaşi studiu , această ţară mică şi disperată numită România se situeaza pe locul 120 din 178, cu un loc mai jos fata de Suedia si cu putin mai fericită decat Ungaria.Românii sunt mai nefericiţi decât britanicii, irlandezii si canadienii .
    Concluzia 1 : suntem la un nivel superior de civilizaţie faţă de mulţi occidentali .
    În acelaşi timp românii sunt mai voioşi decât cehii şi francezii .
    Concluzia 2 : suntem mai aproape de natură faţă de mulţi europeni .
    Concluzia finală : noi , românii , oricât de multă ciorbă de burtă am mânca , tot în consumatori de capuccino ne place să pozăm .

    P.S. Moldovenii din Republica Moldova ( 147 ) sunt mai fericiti decat americanii, care se afla pe locul 150 . E de mirare cum americanii nu dau năvală la vecini .

  8. Ionut
    19 February 2010 la 19.02.2010 14:58

    Respect pentru acest post! In Estonia au fost 50.000 din 1,4 milioane. Noi avem nevoie de mai multi si de voci ca a ta care sa dea startul. Eu cred in idee si de aceea ma implic.

  9. 2nash
    19 February 2010 la 19.02.2010 15:59

    Toate ca toate, numai sa nu preia Tatulici initiativa pe parte de promovare, cu ton pompieristic pentru indemnuri inflacarate la curatenie cum a facut si cu impaduririle celor de la maimultverde, parca…

  10. www.moment.ro
    19 February 2010 la 19.02.2010 17:01

    Romanii sunt unul dintre popoarele care au inteles mai devreme decat altele ca nu exista decat o viata pentru fiecare dintre noi. Iar la final fiecare barbat ramane doar cu ce a bagat in gura si ce a tras pe plua.
    In rest mimetism si joc de glezne.

  11. www.moment.ro
    19 February 2010 la 19.02.2010 17:10

    Oricum, dobitocii sunt si printre ei. Pot sa fac un exercitiu de imaginatie: cel care a botezat-o ‘Let’s do it Romania’ e un oportunist cu aere trendy & eco. Pun pariu ca se uita la TV si ii plac filmele americane, marile hituri…etc. Un produs al timpurilor pe care le traim chiar daca vrea sa stranga gunoiul dupa altii, altfel dar la fel ca si el. Imi place adresa de e-mail: sustin@letsdoitromania.ro

    Razvan, tu esti rau cu astia iar ironiile fine.
    Scrie-ne si noua cand te surprinzi ca faci ca ei. Cand te gandesti ca te-ai putea detesta.

    Ne-ar place sa vedem ca si tu esti om.

  12. alexandra teodor
    19 February 2010 la 19.02.2010 22:26

    epoca lamentarii in sfarsit s-a dus
    razvan, de cate ori sa-ti mai spunem, fii capitanul nostru odata!

  13. alexandru
    19 February 2010 la 19.02.2010 23:37

    eu cred că e nevoie să nu mai aduci problema religiei în raport cu bunul simţ al fiecăruia.
    nu e nevoie să teci la budism pentru a-ţi îndrepta spatele, pentru că nu e nevoie să-l îndrepţi. ceri coloană vertebrală?! ceri verticalitate morală?! cere mai degrabă cap plecat şi un pic de umilinţă. cere să ne îndoim pe spate şi să adunăm până şi mizeria care nu e a noastră.
    let’s do it romania e un proiect bun. numai să iasă din blogosferă- că uite aşa toţi suntem mair şi buni ecologişti: da toţi am aruncat o dată ceva pe jos în loc de în coş, toţi ne urcăm repede curu în maşină când e de mers oricât de aproape, toţi visăm să ne ducem în nu-ştiu ce excursie nu-ştiu unde, evident cu avionul.
    aşa că hai să ne mai aplecăm de spate şi să culegem, chiar şi înjurând printre dinţi pe nesimţitul care a lăsat, gunoiul.
    hai să o facem şi individual şi dezinteresa, nu doar când vreo campanie şi ONGuri ne amintesc.
    şi acum să mă laud şi să mă flagelez simultan: gunoi la cabană nu las pe munte- car cu mine înapoi în oraş unde sper că este mai bine depozitat de salubritate -pe al meu şi pe al altora pe care îl mai adun la coborâre.
    în oraş mă aplec să mai iau câte un pet/pungă/gunoi mai mare de pe jos să pun în coş. ce îmi pare rău că nu o fac tot timpul pentru că mi-e ruşine că se uită ciudat lumea. nu atrag atenţia mizerabililor decât dacă sunt 2 cel mult pentru că mi-e frică.
    şi folosesc diacritice pentru că un om bun crede în cultură şi necesitatea ei de motor calitativ al societăţii.

  14. catalin cosmin
    20 February 2010 la 20.02.2010 00:57

    Ceea ce e foarte trist e ca cei ce ar trebui sa fie “mintile luminate” ale scumpei noastre tarisoare sunt doar o ciurda de struti si ciori dornici sa “inghita”tot ceea ce straluceste in fata ochilor acoperiti de ochelari de firma si de parbrize scumpe.adevaratele probleme ale Romaniei sunt tratate cu o nonsalanta de speriat, eschivele liderilor politici cand vine vorba de realizarile lor atat de urlate in timpul campaniilor electorale sunt de rasul curcii de cele mai multe ori…Asa ne revine tot noua,celor de jos, placerea de a trata cu mizeriile realitatii cotidiene,de orice natura ar fi ele mizeriile.E trist, e greu,dar sunt de acord ca se poate face ceva si sper ca initiativa asta sa aiba ecou.Si daca cunosc bine romanul,as inclina sa cred ca se va intampla si vom arata iar celor ce ar trebui sa ne reprezinte in lume ca tot noi suntem cei care avem puterea de a schimba lucrurile,chiar daca va tine cum spunea Razvan,”cateva ore”.Trezeste-te romane,aici traiesti tu si copii tai nu dusmanii neamului(nu toti macar)!!!

  15. munchausen
    20 February 2010 la 20.02.2010 01:09

    Deci este incredibil in ce stare se afla OAMENII din Romania! In timp ce in Anglia (Tara Galilor mai exact) i se spune Printului Charles verde in fata la cea de a 60a aniversare ca lumea (nu si noi Romanii) vede si intelege tot si ca e timpul sa coboare din sa ori… ceva se va intampla.
    vezi:
    http://www.youtube.com/watch?v=puMz1Q3E000&feature=related
    http://en.wikipedia.org/wiki/We_Are_Most_Amused

    Asta se intampla in 2008. David Icke scrie carti de zeci de ani deja:
    http://en.wikipedia.org/wiki/David_Icke
    http://www.davidicke.com/index.php/
    Multe dintre ele sunt traduse de CATIVA ANI in librariile din ROMANIA. Mai exista un alt autor/guru/druid cum vreti sa il numiti, un om extraordinar:
    http://video.google.com/videoplay?docid=224192221381464375#docid=-6789282928313672134
    http://en.wikipedia.org/wiki/Drunvalo_Melchizedek

    Romanul? Se uita la “stirile” de la ora cinci sau “citeste” fata de la pagina 5. Nu e evident ca lumea e pierduta in simbolistica masona, babyloniana, bildembergiana,ananaki, new world order etc etc etc.
    Terry Gilliam face filme din anii 70, in care poti sa vezi deja ce se intampla de ani buni cu TINE. El a spus lumii ce urmeaza cu o acuratete infricosatoare sub toate formele, basm traditional, poveste moderna new yorkiana, sf nebun pt copii si adulti, “tripping” film pt cei ce se drogheaza si pot vedea mai multe realitati, ajungand pana la ultimul film in care dezvaluie simboluri masonice chiar pe afisul filmului si in care din pacate actorul principal MOARE in conditii mai mult decat evidente (vezi toata povestea cu moartea a numerosi artisti: Bob Marley, Jim Morrisson, John Lennon, Jimi Hendrix etc).

    Chiar trebuie sa vorbim de Stendhal, domnilor care aveti inca terminatii nervoase? Alice in tara minunilor si Prin oglinda au fost scrise acum aproape 150 de ani si sunt pe perna oricarui copil. Ce intelegem din cartuliile alea cu poze? Ele sunt subliminalul prin care un matematician a transmis copiilor de toate varstele o telenovela cu viitorul omenirii – regina cea taietoare de capete/vezi Lady Diana, mancarea care te face sa te ingrasi enorm/hormonii si cancerul si otrava din mancarea omului modern, zguduitorul poem Jabberwocky/filmul lui Gilliam este din ’77! Secolul trecut!

    Romanul asculta manele si stie ca Robert de Niro a jucat in “Socru de cosmar” nu in “Brazil”. Asta in timp ce pe bloguri se scriu numai tampenii si toata lumea incearca doar sa se arate mai destepta decat cel de langa. Ce ati facut zecile astea de ani domnilor intelectuali? Dumneavoastra nu ati ascultat Doors cand erati tineri? Nu ati inteles ce a spus Morrisson? Muzica are si altele decat Madonna si Lady Caca sper pt Dumneavoastra… Mai sunt Marley, Pink Floyd si U2. Nu ati citit Hunter S. Thompson in paralel cu Nietzsche-Schmietzsche? Trebuie sa vina un baron de pe LUNA ca sa ne salveze??????? Ca sa ne spuna ca suntem prima natie din lume care urmeaza sa aiba cip in cur si otrava BASF pe cartofi rosii si castraveti? Ca suntem cei mai de jos sclavi din uniunea europeana? Ca Grecia tocmai a fost sclavita/cumparata definitiv pe niste hartii goale emise de o banca evreiasca si parafate de o alta, si ca noi urmam curand.

    Sa nu fiu inteles gresit, nu sunt vreun extremist, nu am probleme cu nici o rasa de pe pamant, am calatorit ceva si am cunoscut oameni de toate culorile, am prieteni tigani si nu sunt vreun pusti care a fumat “legale” de la magazinul din colt. Am terminat liceul pe vremea lu’ Ceasca, am vazut revolutia din interiorul armatei romane si am trait vreo 10 ani pe diverse continente. Dar sunt un om normal care nu a incercat niciodata sa fie vreo elita, am urat sefii de mic si tot ce am facut a fost sa INTELEG. Si nu prea mult din Romania. Vederea de ansamblu da poza cea mai apropiata de realitate, de realitatea in care traim. Chiar asteptam sa o vedem pe regina Angliei cum se transforma in soparla la protv in timp ce privim filme de miliarde de dolari care ne arata ce pasnici sunt uriasii extraterestri verzi si ce rai sunt oamenii? Avatar.

    Daca scriu eu cine stie ce pe un blog personal o sa am 5 commuri de la 3 tampiti care or sa rada sau planga. Va rog pe Dumneavoastra, cei care inca mai aveti un cuvant citit prin presa aservita aproape total fascismului modern sa scrieti si sa explicati romanului cu exemple ceea ce i se intampla. Chiar trebuie sa traducem mari tratate de specialitati emise de institute masonice sau sa explicam oamenilor simpli ce a spus Lewis Caroll? Mura in gura, asa trebuie aici. Comediatii englezi-americani i-au tras o palma printului Charles chiar cu el de fata!!! Acum 2 ani!!! Actorii nostri ce fac? Isi rotunjesc conturile prin telenovele cu dinti de aur si basmale?

    Inca o data nu conteaza culoarea pielii asa cum nu conteaza culoarea ochilor. Toti suntem OAMENI si suntem vreo 7 miliarde! Totul e sa gandim IMPREUNA, manelisti, filozofi, rockeri, baieti de bani gata, studenti din camine, lesbiene, tigani, pensionari, mame, tati, nepoti, homosexuali, fotbalisti, bikeri, GIGI BECALI (scuze Nea’ Gigi nu m-am putut abtine)

    PS. Tin minte o piesa de teatru din 89. Mobila si durere. Un actor tipa cat putea pe scena la 2 metri de spectatori: Treziti-va muntiloooooooor! Am simtit atunci cum mi se face pielea de gaina. Era totalitarism, control blah-blah. Ce se intampla acum cand traim in “free world”?

  16. Vasile
    20 February 2010 la 20.02.2010 01:34

    Buna idee, sa ne intoarcem de unde-am plecat: arhitectura pitoreasca tip tinda+o camera la 10 persoane, apa curgatoare la o distanta eco, potabila din copita vacii (pentru avuti), defecatie hippy in natura si mancare curata si gustoasa de la porcul imaculat din batatura, fara colesterol.

    Idilic si ideal! Prea frumos sa fie adevarat!

  17. ratoiu
    21 February 2010 la 21.02.2010 02:05

    vasilica, buba la cap, baiatu?

  18. adnana
    21 February 2010 la 21.02.2010 22:40

    stati linistiti la locurile voastre, ca l-am vazut azi pe tatulici la tv si rezolva el totul 🙂

  19. Vasile
    24 February 2010 la 24.02.2010 02:43

    Ieftin!

  20. De calitate
    1 March 2010 la 01.03.2010 02:12

    Cred ca va dura mult pana nu vom mai avea gunoaie . Gunoaiele fac inca legea 🙂

  21. Diana
    7 March 2010 la 07.03.2010 13:08

    Sper ca “Let’s do it Romania” sa aiba succes. Planuim si noi un eveniment pentru vara aceasta – de genul “BBQ and Beach Clean event” organizate in tarag Galilor, insa birocratia, aprobarile si tot balamucul sunt de nedescris 🙁 Sper sa o scoatem la capat.

← Inchide