mahavishnu orchestra / one word

asta e trupa care m-a făcut să renunţ la un sentiment prelungit al copilăriei. mi-am vandut colecţia de rahan cu o infinită tristeţe şi mi-am cumpărat un disc nou-nouţ cu mahavishnu. probabil că e una din cele mai intense forme de a face muzică pe care le-am întâlnit, o întâlnire incredibilă între câţiva inşi care puteau alimenta în concert cu energie o ţară de dimensiuni medii. meditau înainte de concert şi vindeau extrem de bine, într-o perioadă în care omenirea asculta în general o muzică inimaginabilă astăzi. nu în ultimul rând, ei m-au ajutat să-l scot din minţi pe bietul domn grigorescu de la etajul trei (RIP), care m-a sunat şi mi-a spus: da’ mai termină cu jazzu ăsta. şi eu l-am calmat simplu. i-am spus: e jazz-rock progresiv.

să zicem că această variantă de concert ar putea fi o introducere bună, în care vă rog să fiţi atenţi, dincolo de performanţa breathtaking a lui billy cobham, la ultima tema, expusă rapid şi hipnotizant înainte de final. One word.

[youtube width=”425″ height=”355″]http://www.youtube.com/watch?v=MtSIEkPqVgk[/youtube]

şi ar mai fi o compozitie pe care o iubesc la nebunie, în varianta de album şi care sună la fel de intens live, ca o levitaţie deasupra unui camp minat. you know you know

[youtube width=”425″ height=”355″]http://www.youtube.com/watch?v=ujcYw2QTPzM[/youtube]

ah, si sa nu uit. mclaughlin vine in primavara asta la bucuresti.

12 comments

 1. daimon   •  

  da, Razvane, Muzica era în ei şi ei erau în Muzică .. mi-a amintit de Floyd şi de The Doors … breathtaking shows 🙂

 2. GentleGiant   •  

  Fuck nostalgia si paseismu’, da’ cred ca marele punct pe un mare I asta e: “într-o perioadă în care omenirea asculta în general o muzică inimaginabilă astăzi”.
  Chiar, de ce nu faci mai des memento-uri cu muzici din astea mai grele, sa mai creezi substanta de contrast la toate muzichiile astea de se-ntimpla azi?… Pe linga ce comit de obicei, Adrian Georgescu pe blogul lui si Cristian Geambasu pe Liternet asta fac, si bine fac.
  Pe unde s-o afla, M. Petrucciani, pe care l-ai prezentat la Ateneu, cred ca s-ar bucura un pic.

 3. Kidd   •  

  Ascultam pe vremuri, in liceu, lol… ce vremuri 🙂

 4. pax   •  

  şi dacă vreau io, pot să-ţi spun chiar şi pună timineaţa, răzvane. şi pentru că chiar pot, îţi şi zic…
  been hăhăuei for a while, departe de orice internet & stuff, dar acu m-am întors şi iată-mă-s şi pe la tine. rămâne să dăm un ochiu pe cele fo două luni de blog ca să vedem cum se mai prezintă situaţia pe la amicu exarh.

  e ceasurile zece deci, şi o zi începută cu un latte mare şi you now… “se merită”, dacă pot să mă hexprim aşa. trăiască progresu şi bine te-am găsit!

 5. razvan   •  

  ello, ma frend, bine ai venit hom, man.

 6. Tilda   •  

  Bine domnule, Mahavishnu ca Mahavishnu, dar de Henry Cow, Magma, Gong, Etron Fou Leloublan, The Legendary Pink Dots, Faust, Can, Comus, Alamaailman Vasarat, Otomo Yoshihide, Dog Faced Hermans, Current 93, Nurse With Wound, Stereolab, Lucia Pamela, The Pentangle, Catherine Ribeiro + 2Bis, Sun City Girls, Carl Stalling, Yma Sumac, Brigitte Fontaine stim? Ce sa mai zic de Sun Ra, Stan Kenton, Anthony Braxton, Art Ensemble of Chicago, Gene Krupa, The Beau Hunks, Paragon Ragtime Orchestra, Ron Ellis, George Russell, Bix Beiderbecke, Tony Oxley, William Parker, Tom Ze, Caetano Veloso…

  Ahem.

 7. Tom   •  

  la mclaughlin im so there ca sa zic asa

 8. artistu   •  

  Doamne de unde le scoti ma nenea! Sunt superbe! Si datorita tie au de azi un nou ascultator!
  😉

 9. huck   •  

  I know, I know! sa’l fi vazut pe billy cobham la cluj, domnulea!

 10. catalin cojocaru   •  

  mahavishnu orchestra il bate pe weather report?

 11. Pildit   •  

  Nu stiu daca ati ascultat dar eu va recomand “Jeff Coffin Mu’tet”.
  Albumul :Bloom:

 12. ionica   •  

  depinde cind ii pui sa se bata ! in anii 70 erau cam la egalitate . in anii 80 mahavisnu orchestra nu mai era . acum cind intrebi tu , nu se mai pate . ZOE ZAWINUL e la dreapta DOMNULUI. DAR NU UITA ! RETURN TO FOREVER. 05.07.2008. BUDAPESTA LA SPORT ARENA . CA SA NU-I MAI PUI SA SE BATA !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *