Mămăligă umplută cu urzici. Zici?

in Gusturi, 01.04.2017

Păi, da! Şi cu cremă de iaurt cu verdeţuri şi alge.

Curățați bine urzicile. Le lăsați o jumătate de oră în apă rece şi se vor ridica impurităţile la suprafaţă. Le rupeţi codiţele mai groase şi pe urmă le aruncaţi şi comandaţi o pizza. Am glumit.

Eu le las cât de întregi se poate, le înmoi la foc mic în unt, cu ceapă şi usturoi verde, un strop de lămâie şi un praf de nucşoară, Le las să transpire bine şi le pun la scurs. Între timp, fac o mămăligă fiartă în lapte infuzat cu ce vreţi voi. Cimbru, plante de primăvară, Chanel 5.

O las să fiarbă foarte încet, mai pun şi nişte unt în ea şi o ajut să capete o consistenţă cremoasă, cât să se poată întinde cu o spatulă într-o tavă.

Întind folie alimentară într-o tavă de cuptor mică, o ung cu ulei de măsline. Torn mămăliga şi o întind într-un strat de 2.5 cm grosime. O las să se răcească un pic, apoi o tapetez cu urzicile, nişte unt topit şi brânză. Eu am folosit brânză de burduf veche de un an, ceva fin. După asta, rulaţi mămăliga ca pe sushi, incercând să strângeţi bine folia dar nu tare. Închideţi capetele, o mai rulaţi într-un rând de folie şi o lăsaţi o zi în frigider.

Ca să o gătiţi, o tăiaţi ca pe salam, felii groase, şi acoperiţi capătul deschis cu folie. Rezistă 4 zile liniştit.

Unt în tigaie şi puţin ulei, foc mic şi o rumeniţi uşor pe ambele părţi. Să o manevraţi cu grijă.

Pe mine, urzicile mă trimit cu gândul la mare. Aşa că am făcut o cremă de iaurt, în care am pus nişte avocado, verdeţuri de primăvară, suc de lămâie şi un pic din colecţia mea de alge din pod, unde usuc şi recolta de goji din grădină.

E ok şi fără alge, deşi alea de munte sunt extraordinare pentru sănătate. Mintală, mai ales.

 

Poftă bună la masă şi să îmi spuneţi cum a fost.

 

Lasă un comentariu

  1. Dan Basescu
    2 April 2017 la 02.04.2017 14:47

    Buna Ziua,

    am citit un articol in Adevarul si mi-a atras atentia “placinta cu berbecut” pomenita acolo!
    Din pacate nu am gasit si o reteta pentru ea.
    Daca nu este secret, apreciez daca se poate impartasi …
    Multumesc anticipat
    Cu stima si Sanatate maxima
    Dan

  2. Larisa
    4 April 2017 la 04.04.2017 12:59

    Uite asa poate si piciul meu o sa manace mamaliga:)!

← Inchide