O bere cu spume

in Blog, 10.01.2012

vine o vreme în viaţa unui bărbat, când se face ora 10-11 dimineaţa şi se confruntă cu întrebarea fundamentală: mai beau o cafea sau trec la bere?

nu ştiu voi cum sunteţi, dar eu am rămas cu o mare simpatie, din perioada mea hippy, probabil, pentru tipii care rad o bere la micul dejun. şi pentru tipele, fireşte.

într-o lume normală, aşa ar trebui să meargă treaba şi sunt convins că am vedea mai puţine mutre încruntate pe stradă. şi sigur am auzi numai clacsoane de simpatie.

mai nou am observat că lumea zice: hai să ne vedem la un suc. normal că toţi beau bere. aici ne-a adus moştenirea grea a trecutului. berea e o formă de rezistenţă. să creadă ăştia care ne ascultă telefoanele că suntem tâmpiţi şi bem numai suc de portocale cu 10 la sută fructe.

când eram micuţ, ai mei îmi dădeau bere pentru copii. vodcă pentru copii nu se găsea.

acum fac clătite cu bere. un pic de bere, restul o folosesc la altceva.

pentru că urmează să particip împreună cu alţi meseni celebri la o dezbatere ştiinţifică legată de importanţa alegerii gustului, iniţiată de Ciuc, mă gândeam să discutăm un pic între noi despre asta.

ştiţi ce bere vă place? e mai bună când urlă la televizor un comentator imbecil?
vă ajută să vă justificaţi burticica?

recunoaşteţi că puteţi bea 20 de sticle doar pentru că vă place gustul? sau o beţi ca pe un aliment? o bere, egal o sarma. nimeni nu te poate acuza că ai atacat două navete. asta înseamnă cel mult o crăticioară medie.

ce aţi consumat, stimate conducător? nijtee sarmaleee reci.

mai are vreo importanţă pentru voi gustul berii în ziua de azi, fraţi consumatori?
cheers!

Lasă un comentariu

  1. valeria
    10 January 2012 la 10.01.2012 22:56

    n-are nici o importanta .
    conteaza intonatia cu care e rostita .
    postarea 🙂

  2. Sorin
    11 January 2012 la 11.01.2012 07:08

    Pentru mine are. Și ca să fiu limpede, cum e bună și berea, îmi place gustul ăla de bere făcută cu hamei, ușor amărui, nu prea acidulat că-mi cauzează, în “sticlă de sticlă”, bine răcită. Problema e că ce bem azi e puțin altceva, ingredientele naturale se înlocuiesc cu chimicale și acceleratori, iar procesul de fermentare durează 3 zile în loc de 15. Pentru că s-au descoperit substanțele care grăbesc treaba și pentru că e însetat de bere consumatorul, iar acționarul de profit.

    Există o glumă în lumea berarilor, care spune că poți calcula P&L-ul cu un pahar de bere: umpli un pahar cu bere și îl arunci pe perete. Ce rămâne pe zid sunt costurile, ce curge pe jos este profitul. Știai de pildă că ambalajul e de mult ori mai scump decât berea?

    Hai că ne-am cam lungit la vorbă și între timp s-a ridicat mira mică, mă duc să-mi iau o bere 😉

  3. Ionut
    11 January 2012 la 11.01.2012 08:25

    Da, are importanta gustul. Si e tare pacat ca berile romanesti au toate cam acelasi gust, putin dulceag, de bere neterminata. Nici ca beri de vara, usoare si care sa curga ca apa, nu le mai poti bea. Noroc cu berile de import. Cu riscul de a face pe desteptul eu imi recunosc consumul de bere ceheasca (Bohemia Regent), daca vreau o bere buna, de bere englezeasca, daca o ard opulent (Hobgoblin), si de bere mexicana (Dos Equis), daca vreau sa ma hidratez.

    Ar fi dragut sa aflam de la cei de la Ciuc, ce importanta are gursul pentru ei, de exemplu gustul de Ciuc nefiltrat, in comparatie cu Paulaner nefiltrat sau cu localnica Holsten nefiltrata.

    Oricum ar fi tare m-as bucura sa ne trezim cu o bere fabricata in Romania care sa insemne mai mult decat promotii, etichete, pet-uri si reclame cu burtosi.

  4. Mihai
    11 January 2012 la 11.01.2012 09:11

    Recomand Estrella Damn Inedit !!
    In rest , la pranz , toata lumea bea o bere impletita cu suc de lamaie ( Clara )

    Cheers !

  5. Cc
    11 January 2012 la 11.01.2012 10:22

    Multumesc pentru ca ai atins “drama” vietii mele sociale, n-am reusit niciodata sa fiu acceptat drept “barbat adevarat” pentru ca oricat m-as fi chinuit, si crede-ma am insistat, nu pot sa beau mai mult de o jumatate de bere. Este foarte dificil sa fi acceptat de societate daca nu bei bere. 🙁

  6. luminitza
    11 January 2012 la 11.01.2012 11:37

    e si o bere japoneza, care merge dupa sake.

  7. raluca
    11 January 2012 la 11.01.2012 12:30

    Am fost in Bavaria si Belgia, ce sa fac…gustul conteaza. Mai bine putin si bun, decit mult si prost, dar cind ies prin oras mai fac si compromisuri cu posirci locale, niciodata nereusind sa termin o sticla.

  8. razvan
    11 January 2012 la 11.01.2012 12:33

    nu+i asa ca atunci cand auzi clinchet de sticle, ai senzatia ca esti copil si vine craciunul?

  9. razvan
    11 January 2012 la 11.01.2012 12:34

    e important sa inteleaga si consumatorii ca berile nu trebuie sa fie toate la fel si ca poti avea si alte preferinte, in afara de pret

  10. razvan
    11 January 2012 la 11.01.2012 12:37

    aia cu lamaie e cam gay, totusi 🙂

  11. razvan
    11 January 2012 la 11.01.2012 12:37

    vine ea vremea, cand poporul va iesi de 1 mai la un sushi si o bere!

  12. razvan
    11 January 2012 la 11.01.2012 12:38

    raluca, pari destul de trista. iubesti, esti iubita? ai intalnit dragostea adevarata? preferi sticla sau halba? 🙂

  13. Sorin
    11 January 2012 la 11.01.2012 13:27

    Să-ti spun drept, îmi aduc aminte de studenție, că mult clinchet am mai auzit pe vremea aceea… E drept, nu era cu Paulaner, Heineken, Tuborg – era cu o bere de 3,5 lei, nepasteurizată, la care trebuia să fii cu bagare de seamă că, dacă era expirată, stăteai la chibzuință o zi înteagă. Da’ (ca să trag subiectul la tema mea ;-)) măcar era naturală.

  14. Monica
    11 January 2012 la 11.01.2012 14:35

    Care bere pentru copii? I se spune “sirop de plaja”! (sau in 1979 cand eram noi mici la mare asa i se zicea. Alte intrebari si raspunsuri n-am.

  15. valderama
    11 January 2012 la 11.01.2012 15:13

    Si anul trecut si acum doi ani am facut un experiment cu mai multi prieteni de-ai mei: am facut degustare de bere romaneasca (doar pils, blonda) pe neve, si am incercat sa vedem doua lucruri:
    – care este berea care ne place cel mai mult fara sa ne uitam la eticheta
    – daca recunoastem berile noastre “preferate”.

    Concluziile au fost destul de “bulversante” pentru noi, care ne dadeam mari cunoscatori ai produsului acidulat:
    – din 15, respectiv 12 tipuri de bere, au fost recunoscute maxim 3 marci de bere de o persoana
    – o singura persoana si-a recunoscut berea preferata.
    – pe primele locuri au iesit de fiecare data branduri din clasa “medie”,
    – in ambii ani, cea mai proasta bere a iesit aceeasi, si este o bere care este considerata, daca nu printre cele mai bune, cu siguranta printre cele mai scumpe.

    Nu stiu daca mai gasesc excelurile cu note si concluzii, dar daca ajuta la ceva, pot sapa dupa documentatie.

  16. ccc
    11 January 2012 la 11.01.2012 18:11

    Bere ceheasca for life! Dintre locale, Ciuc (mda, asa mi se si spune, dar nu din vina ei) – chiar o fi facuta cu apa mai buna (de nu ma doare capul dupa ea) sau e doar o legenda urbana, efect placebo? Da-mi si un pils nemtesc, sau o halba de berea casei la o terasa in Munchen sau Berlin alaturea de un carnat, ca nu ma supar. Fara belgiene, SVP. Cheers!

  17. lizzie
    11 January 2012 la 11.01.2012 19:58

    Cu scuzele de rigoare,eu totusi prefer vinul de impartasanie, distribuit in cantitati farmaceutice;-), si cum capitoneaza el intr-un fel de reactie alchimica( ce nepotrivit e cuvantul asta in contextul dat) stomacul cand iesi pe usa schitului si soarele mijeste bland dar musca aspru din obraji.

  18. Alt bolsevic
    12 January 2012 la 12.01.2012 02:19

    1xUrsus seara pentru rinichi (profilactic)
    Silva neagra ocazional.
    In rest spritz. Din cauza ca nu gasesc vinuri bune la preturi acceptabile pe care sa le beau cum se cuvine.
    Vinul de tara e minunat atunci cand este.

  19. petronela
    12 January 2012 la 12.01.2012 05:42

    Mie imi place berea numai la shot. Un shot mic, dimineata, pe stomacul gol. Ca sa fie pace, ca sa fie bine, zic. Si am auzit ca e buna si pentru hidratare. Nu stiu, dar cand e vorba de cercetatorii britanici, nu-i contrazic.

    Uitati, am facut si o poza: http://imageshack.us/f/521/unshotdebere.jpg/ (cateodata beau 2 shot-uri, trebuie sa recunosc…dar devin tare siNpatica dupa aceea)

    Am auzit ca se bea bere si la metru. E adevarat?

  20. Cc
    12 January 2012 la 12.01.2012 10:44

    :)) Exact cum spuneam tipu care nu bea bere este ignorat. Are cineva vreun sfat cum sa reusesc sa inghit o zeama lipicioasa, amara care se umfla in stomac si pe care lumea se forteaza sa o bea doar ca sa fie acceptati social? Multumesc anticipat! 😀

  21. razvan
    12 January 2012 la 12.01.2012 10:57

    dar poti sa bei submarine. mai putina bere, mai multa tarie, lots of fun

  22. razvan
    12 January 2012 la 12.01.2012 10:59

    🙂 imi plac consumatorii care trateaza alcoolu pe baza stiintifica, de cercetare si aprofundare

  23. razvan
    12 January 2012 la 12.01.2012 11:00

    da, parinte, am pacatuit, aseara am baut 30000000000 de lingurite de vin

  24. razvan
    12 January 2012 la 12.01.2012 11:01

    pe vremuri berea se bea la kilometru, dar nu mai e nici omenirea ce a fost

  25. cristi radulescu
    12 January 2012 la 12.01.2012 12:51

    Pai de ce sa o bei daca nu iti place? Ca asa vrea/zice lumea? Piss off!

    Si berea nu e o zeama lipicioasa, da? E clar, nu esti in target…

    Legat de mine acum, beau bere de cand sunt student, mi-am dat doctoratul cu profesionisti cand am stat in Anglia juma’ de an. Am prins perioada aia cand la 11PM se inchideau pub-urile si nici nu mai puteai sa cumperi de la chioscuri asa ca de la 6PM cand terminam munca pe plantatie bagam tare ca la 11, gata cu distractia. Imi plac berile blonde, lager (Fosters, Carlsberg, Pilsner Uruquell), mai merge si un stout (Guiness) sau bitter (Tetley’s sau John Smith). Fara bere alba, aromata sau belgiana (poate cu exceptia Stella).

  26. Cc
    13 January 2012 la 13.01.2012 10:07

    suna promitator, caut pe google sau cum? am incercat cu bere fara alcool dar nu cred ca alcoolul e problema poate solutia este mai mult alcool 🙂

    am o cunostinta, o fata superba creola de vreo 20 si ceva de ani dar care decat ca sufera de epilepsie. Intr-o zi dupa o criza la care am asistat neputincios i-mi povestea cam cat de nasoala este viata ei cum nu o cauta nimeni, i-si face greu prieteni, lumea o evita, nu gaseste nicaieri un job, etc treburi deastea dark de care nu ne place sa stim.
    mi-a fost jena sa-i zic sa nu creada ca fac misto sau ceva de genu, dar in sinea mea ma simteam la fel cu berea. cand spui ca nu bei bere cetateanul face un pas in spate si te masoara din cap pana in picioare incercand sa determine de pe ce planeta ai aterizat.

    nu cred ca ar fi o idee prea buna in conditiile astea de criza nici ca astia din publicitate si media sa mai taie putin din conditionarea pavloviana, ma tem ca daca am ramane fara betivi falimentul ar fi absolut. si de altfel daca te gandesti ideea ca toata lumea ar putea gandi intr-o zi cu mintea limpede neintoxicata de ceva e dea dreptu inspaimantatoare. n-am de ales trebuie sa ma adaptez eu ca nu se mai poate asa. multzam de sugestie ma duc sa investighez submarinele 😀

  27. Ionut
    13 January 2012 la 13.01.2012 11:34

    În vremea facultății îmi calculam bugetul în funcție de numărul de beri pe care îl puteam cumpăra.

    Cred că gustul contează și știu că majoritatea nu fac diferența între diferitele tipuri de bere. Îmi plac berile aspre, ce lasă un gust amar și lung în fundul gurii. Îmi place să experimentez ori-de-câte-ori găsesc locuri cu sortimente de bere pe care nu le-am mai încercat. Îmi place berea la butoi și când voi fi mare sigur voi avea un dozator de bere în camera cu jocuri de băieți. Și nu-mi plac combinațiile cu caramel, aromă de lămâie etc.

    Și și eu fac clătite cu bere.:)

  28. Cc
    15 January 2012 la 15.01.2012 13:47

    Observ aici la atii ca totul incepe in facultate, bagsama problemele mele cu berea sunt legate si de faptul ca n-am studii superioare 🙁

  29. windwhisperer
    15 January 2012 la 15.01.2012 21:56

    I hope they serve beer in hell 🙂 poly girl , 4 girls 🙂
    and sometime guinness, (_)> cheersssssssss(_)>
    din Dinica :
    *Domnisoara, ce mana rece ai! Sa vii la vara sa mi-o tii pe bere*

  30. amariei
    16 January 2012 la 16.01.2012 14:50

    as fi jurat

  31. Alt bolsevic
    17 January 2012 la 17.01.2012 00:05

    Sa nu uit: ARAFAT PRESEDINTE !

  32. razvan
    17 January 2012 la 17.01.2012 11:15

    bine ca mi-ai adus aminte, ca uitaseram 🙂

  33. pierpatrat
    17 January 2012 la 17.01.2012 12:00

    ştiţi ce bere vă place? R: apsolut, GoldenBrau la pet mare. e cu proumb, deci în concluzie merge cu brînză și smîntînă.
    e mai bună când urlă la televizor un comentator imbecil? R: apsolut, în special cînd urlă Aurora Liiceanu.
    vă ajută să vă justificaţi burticica? R: apsolut, în special în fața la nevastă.
    Să nu uit: ARAFAT PRIM-MINISTRU!

  34. re
    17 January 2012 la 17.01.2012 20:12

    Nu beau bere decât ocazional. De căldură şi sete, vara. De nevoie, dacă asta se comandă la masă. Dacă sunt şofer, fără alcool. Mi se pare o băutură fadă. Totuşi Ciuc, la Lacul Roşu, e cea mai bună de pe planetă. Ursus, la Cluj, are gust de bere. Becks e băubilă când ţi-e sete. Dacă vrei să faci fiţe, bei de-aia mică, cu lămâie în gât… Am uitat cum se cheamă. Corona!… Cred că după a treia sticlă, marca nu mai contează decât a doua zi, când te doare capu’.
    Ca să obţii starea aceea “moale”, împăcată cu lumea, o sută de vizichi face cât 6 beri.

  35. Ovi
    18 January 2012 la 18.01.2012 12:15

    Eu sunt de opinie ca niciodata nu e prea devreme pentru ceva cate ti-e pofta si stii ca nu-ti va afecta activitatea de dupa! O zi faina!

  36. Alt bolsevic
    19 January 2012 la 19.01.2012 15:54

    Mergem diseara la o bere in centru? Mai vin niste oameni haiosi.

  37. name
    20 January 2012 la 20.01.2012 15:32

    Are asa o mare importanta gustul berii pentru mine ca am inceput sa nu mai beau. Nu suport posircile locale. Din cand in cand imi zgandar nostalgia cu Pilsner, Kirin sau Tsingtao.

    S-auzim de bine!

  38. Radu
    21 January 2012 la 21.01.2012 08:48

    (Bob Nicolescu e terapeutul care a descoperit beneficiile consumului de bere la 6 dimineata.)
    Berea tre sa aiba gust. Sa fie amaruie. Sa n-aiba porumb. Deci Pilsner Urquell.

  39. Donazz
    22 January 2012 la 22.01.2012 15:30

    Eu zic ca orice bere e buna daca e destula.
    Si rece.
    Si la momentul potrivit.

  40. […] la Bobby Voicu, Adi Hadean, Alex Negrea, Claudiu Ciobanu, Cristian China-Birta, Adrian Georgescu, Razvan Exarhu, Laurentiu Buica, Teo de la Cafe Deko si la Adrian […]

← Inchide