să nu-i crezi pe vopsitorii de ouă ecologici

in Blog, 22.04.2009

asta a fost ultima oară când am mai crezut în reţetele getodace de vopsit ouă cu kestii naturale. (în sensul că a fost prima oară când am şi încercat :))

am făcut şi un schimb de impresii cu alte victime ale încălzirii globale, pentru că e clar că şi vopsitul ouălor cu prostii la plic a contribuit la schimbarea climatului.

principala soluţie pare sa fie foaia de ceapă. e adevărat că-ţi trebuie vreo 10 kile probabil, dar parca asta contează, când te gândeşti că planeta o să aibă un frison de plăcere atunci când tu o să pui pe masă nişte ouă căcănii.

oricum, nu a funcţionat nici foaia de ceapă, nici şofranul nici restul plantelor din flora şi fauna româniei, tibetului şi celorlalte locuri sfinte.

dar e important spiritul, asta e clar, şi de-asta mă simt mult mai înălţat, că măcar nu am stricat mai mult de patru ouă.

dar cozonacii, cozonacii nu contribuie şi mai mult la încălzirea globală?

Lasă un comentariu

  1. raul
    22 April 2009 la 22.04.2009 09:31

    ha ha.
    cand am ajuns acasa, mama mi-a prezentat cosul cu oua si m-a intrebat daca-mi plac. i-am spus ca toate arata exceptional, cu exceptia unora de un maro palid – “ce naiba e cu astea, n-a mai ramas culoare?” mama mi-a raspuns ca acelea erau ouale speciale, vopsite ecologic doar cu frunze de ceapa.

  2. ana
    22 April 2009 la 22.04.2009 09:43

    ce simpatic esti:)))

  3. CristiG
    22 April 2009 la 22.04.2009 12:00

    Si eu sunt ecologist (sau incerc sa fiu), insa cand afli ca un singur mega-vapor care transporta cargo pe mare polueaza cat 50 de milioane de masini si ca e nevoie doar de 15 vapoare din alea ca sa egaleze poluarea generata de toate masinile din lume, incepi sa iti pui intrebari. Intrebari de genul: cat va conta ca sting eu lumina cand plec de acasa cand langa mine au facut un carrefour care consuma cat tot cartierul? De ce se baga atatia bani in masini hibride cand un singur vapor polueaza atat cat polueaza?

    In orice caz, eu voi ramane ecologist si nu ma voi lasa descurajat de vapoarele lor. La un moment dat, vor fi si alea modernizate tehnologic… sper 🙂

    PS: ca sa nu zici ca vorbesc aiurea:
    http://www.automarket.ro/stiri/studiu-15-vapoare-mari-polueaza-cat-toate-masinile-din-lume-20182.html
    sau
    http://www.guardian.co.uk/environment/2009/apr/09/shipping-pollution

  4. dana dima
    22 April 2009 la 22.04.2009 12:32

    Noi vopsim de cativa ani buni si vreo 20 oua cu foi de ceapa. E bataie pe ele, se termina primele si nu ne deranjeaza culoarea. Oricum decat un ou rosu care dupa decojire arata la fel de sangeriu de la vopsea, e de preferat cel …. maroniu! 🙂

  5. Zaffcat
    22 April 2009 la 22.04.2009 12:53

    mie mi-e mai frica de glaciatiune…

  6. razvan
    22 April 2009 la 22.04.2009 12:57

    si mie, pentru ca daca se lasa astia toti de poluat si prostii in acelasi timp, e clar ca o sa se raceasca brusc

  7. cinema victoria
    22 April 2009 la 22.04.2009 13:39

    pot sa inteleg si ideea de ecologism la nivel individual. era acu’ ceva timp un spot pe animal planet, impotriva masacrarii animalelor pt. haine de blana, iar mesajul era foarte simplu: “when the buying stops, the killing stops.” nu cred ca cei ce au facut si promovat spotul si-au imaginat ca in felul asta macelul va lua sfarsit. e vorba de atitudine individuala, de educatie. bag mana in foc ca si tu, razvan, dupa ce stropesti gradina la mosie, nu lasi apa sa curga aiurea pe furtun. efectul tuturor acestor atitudini individuale e cel mai probabil infim in comparatie cu devastarea produsa de marile industrii, iar ipocrizia institutiilor care impun ecologismul la nivelul persoanelor particulare e de multe ori strigatoare la cer …
    banuiesc ca in cazul oualor de paste, problema mare e ca vopseaua aia poate fi toxica pentru cel ce consuma oua vopsite astfel. recunosc ca nu m-am implicat prea tare in problema, fiindca mie nu-mi plac ouale fierte nici vopsite, nici nevopsite, nici cu ceapa, nici fara ceapa. 🙂 acuma, recunoaste si tu, razvan, ca poporul roman pe vremea cand s-a nascut crestin n-a avut la dispozitie vopsea de oua …
    revenind, cred ca e doar o problema de atitudine. la fel ca atunci cand tu personal nu lasi pet-uri sau cutii de bere in padure. eu de exemplu de vreo 2 ani ma tot chinui sa-i conving pe ai mei sa-mi dea mie haina de blana pe care-a cumparat-o taica-meu cu 50 de marci de la piata de purici din munchen, ca sa-i dau foc in mod ritualic la mine in curte. 🙂 (o tipa mi-a indicat ca, decat sa-i dau foc, mai bine captusesc cu ea cusca cainelui.) crede-ma ca n-as avea nici cea mai mica remuscare sa fac asta, desi haina arata foarte bine si as lua pe ea probabil bani buni. 🙂

  8. pierpatrat
    22 April 2009 la 22.04.2009 13:58

    Mi-am luat bec economic să mă luminez şi eu empiric. L-am montat la uşa de la intrare. E superţâţă, curtea e scăldată de o lumină de tip fam. Addams, semi-horror garantată 8 ani; alea mici s-au bucurat, cred că or să ajungă frecoloage de top; îl las să ardă şi ziua ca să fac economie mai multă.
    M-ai pus pe calea cea dreaptă. Acum pot polua liniştit cu grătarul în spate ştiind că fac economie în faţă. Mulţumesc, Răzvane.

  9. Antoaneta
    22 April 2009 la 22.04.2009 15:15

    Hristos a înviat! Si mai am o veste, ouãle vopsite nu-s geto-dace, nici latine, nici crestinesti, ci proto-slave. Ca sa nu trimit pe nimeni sa citeasca Mother Russia, iaca aici, pe scurt:

    http://www.travelwithachallenge.com/Ukrainian-Eggs.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/Easter_egg

    Cel mai tare polueaza prostia si lacomia, prima din pacate nu doare, si nu exista nici o campanie împotriva ei.

  10. razvan
    22 April 2009 la 22.04.2009 15:17

    ce zic eu getodace, sunt protoindoeuropene. pentru ca acest popor inca nu si-a adus aminte, dar sigur a fost crestin chiar si inainte de Anno Domini :))

  11. cinema victoria
    22 April 2009 la 22.04.2009 15:51

    acuma, daca e s-o dam in diverse, vin si eu si zic ca pe 25 decembrie s-a nascut mai mult mithra decat iisus. aveam si eu o colega careia i-a zbughit-o motanu’ pe usa, era ditamai animalu’ negru taciune. femeia disperata l-a cautat peste tot, finalmente si jos la scara blocului, unde un palc de pensionari isi facea veacul, iar unul din ei, intrebat fiind, i-a zis: “da, am vazut o pisica alba, da’ ieri.” 🙂
    cam asa si cu ouale noastre …

  12. Ionut
    22 April 2009 la 22.04.2009 16:21

    Orice lucru “ecologic” a inceput sa vanda bine in zilele noastre. Calitatea si provenienta sunt insa prost verificate de autoritati, din pacate!

  13. evergreena
    22 April 2009 la 22.04.2009 18:24

    eu nu am facut deloc 🙂

  14. cocori
    22 April 2009 la 22.04.2009 18:43

    Cozonacii ca cozonacii, dar ambalajul de la vopseaua de oua, sticlutele goale care au avut esenta de rom, pungile goale de faina, iarba falsa de pus in cosul cu oua, ele nu conteaza la poluare… pe ele cui le lasam?

  15. Dromihete
    22 April 2009 la 22.04.2009 19:45

    miscarea cu vopseaua pe oua are doua componente: retzeta, secretul si elementul surpriza, ca orice reteta care se transmite de la daci.
    retzeta e cu ceapa oua si apa clocotita, dar secretul e polivalentul ciorap de matase pe care femeile il folosesc la imbunatatirea aspectului exterior al picioarelor iar spargatorii in filme.
    oul se invaluie delicat in foi de ceapa aurii (nu maronii) si pe deasupra se trece o felie de tricot obtinut pe masina circulara cu finete 24 prelevata dintr-un ciorap de dama (felia nu masina), incercind sa se obtzina un ou legat fedeles in frunze si plasa, cu plasa pe dinafara.
    se repeta operatiunea pina la epuizarea stocului de oua. toate agregatele se baga la fiert. in final ar trebui sa rezulte cite un ou desenat cu acelasi desen continute pe foile de ceapa cu care a fost imobilizat inainte de fierbere. apa clocotita poate sa contina si culoare, dar mai bine nu, ca asa ne departam de scopul nostru de a salva planeta.
    daca vei incerca aceasta reteta vei constata lipsa unei miini, dar stai linistit, cel mai probabil e ereditar, asa ca intreaba publicul sau suna un prieten. aici intervine si elementul surpriza si anume sezatoarea ce trebuie organizata pentru vopsirea ecologica a oualor. tot cam in momentul asta apare si revelatia de tipul ‘au ce dificil se salveaza planeta asta, ia da oleaca plicu ala de galuss incaoce’
    desi pastele a cam trecut anul asta, se mai pot face odata oua asa zis rosii si anume de inaltare, asadar credca sfatul e inca in graficul temporal al acestui an.

  16. Food For Depression
    22 April 2009 la 22.04.2009 20:15

    Oua vopsite ecologic?! Asta da idee nastrusnica :):):)
    Traiasca ecologia, traiasca planeta! Nu uitati sa reciclati!

  17. razvan
    22 April 2009 la 22.04.2009 20:57

    ecologia, neo-ecologia, kripto-ecologia, psiho-ecologia si mai ales pseudo-ecologia sunt radacinile adanci ale noii religii, mari, unice si mondiale de data asta. nu peste mult timp vom vopsi, la alegere sau de-a valma, eco-becuri, eco-cutii&peturi, eco-tzevi de esapament, eco-salam si eco-bio-diesel. si atunci ma intreb si va intreb de ce dracu ii consideram pe vechii egipteni drept o civilizatie avansata, cand de la ei a inceput totul. sau poate chiar d-aia…

  18. 7o9
    22 April 2009 la 22.04.2009 22:49

    Lasa, sa ne bucuram mai bine ca nu ti-a facut “tineretul cu frunti inguste” ouale indigo (tot ecologice) :))

  19. andix
    22 April 2009 la 22.04.2009 23:31

    io nici macar vopsea ne-ecologica n’am. ca nu se gaseste. nevasta nu s’a lasat convinsa nici de acryl, nici de oja – a cumparat din comertu’ capitalist de stat si ouale au iesit, respectiv, roz, galben-pal, bleu-deschis-Mamaia si verde vag (mai bine le frecam pe iarba. dar de unde iarba ca nu s’a topit zapada.)
    chestia e alta.
    vopseaua lor care nu a prins pe oua a ramas pe degete, ca la vreo 4 zile. a fost nevasta Midas-Policolor, ca tot ce atingea se preschimba in alta culoare.
    de unde tragem concluzia ca romanul nu e multumit niciunde, cu atat mai mult la Polu’ Nord. mai bine le lasam albe si ziceam ca’s oua de urs polar… (oops that didn’t come out right did it?)

  20. Hector
    23 April 2009 la 23.04.2009 01:43

    Soluția e să le pictezi, după fierbere, cu acrilice. Sau vopsește-le cu melci de purpură… 😛

  21. raluca
    23 April 2009 la 23.04.2009 10:51

    Ti s-a parut ca ouale vopsite cu ceapa sint cacanii. Perceptia culorilor este schimbata de obisnuinta noastra cu nuante tari. Mincam bomboane si fructele ni se par acre, din cauza ingredientelor chimice din alimente nu ne mai putem delecta cu savoarea steviei sau a patrunjelului, iar parfumurile moderne ne fac sa credem ca lalelele nu au miros. Multe lucruri numite rosii nu sint chiar asa precum creioanele colorate: Malu rosu, ceapa rosie, Marea Rosie…

  22. writeman
    23 April 2009 la 23.04.2009 11:23

    @ pierpatrat – “il las sa arda si ziua ca sa fac economie mai multa” n-am mai ras asa de bine de mult. you made my day.

  23. pierpatrat
    23 April 2009 la 23.04.2009 14:55

    Te-ai prins la o KESTIE care e profund şi voit strecurată în mesajul general al postului meu. Sau poate nu te-ai prins. Oricum ar fi, mi-ai servit scopul; ai râs.
    Îţi mulţumesc pentru feed-back.

  24. pierpatrat
    23 April 2009 la 23.04.2009 23:52

    Logica e foarte bună, ţine-o tot aşa.

  25. Lidia
    27 April 2009 la 27.04.2009 09:30

    Am inchis televizorul de Pasti asa ca scriu acum.
    Si pentru mine a fost prima si ultima data cand am fost entuziasmata de vopsirea oulaor de Pasti prin metode “eco-friendly”…
    Am incercat sa vad ce si cum si am vopsit patru bucati oua albe, albe cu ajutorul unei capatani de sfecla taiata cubulete pe lung, fiarta in juma de litru de apa cu sare si otet 45 de min, ca in reteta “din bunici”. Culoarea potiunii era misto, ma simteam un fel de mama Omida cu linguroiul de lemn.
    In indicatii statea scris maiastru: a se tine ouale o vreme (!!) in apa colorata! Basca, eu incondeiez ouale de Pasti, asa ca am topit simultan o lumanare de ceara curata si am amestecat-o cu taciune pisat luat din gratarul din gradina, praf care sfaraie cand e turnat in ceara curata si emana un miros de… whatever!
    Incondeiez ouale, le bag in solutia minune si le tin “o vreme”. Dupa doua-trei ore scot ouale! Va asteptati ca, la culoarea misto a sfeclei, sa iasa si oule la fel, nu? “Siclam” inchis, nu! Wrrrooonnng!! Mi-a picat fata cand am vazut ca iesisera de cel mai pur cacaniu pe care l-am vazut vreodata eu si intreaga familie!
    Asta era cu o saptamana inainte de Joia Mare. In cele ce urmeaza va voi demonstra ce vopsea chimica de rahat, dar rosie, am volosit de fapt!
    In Joia Mare plec de la birou pe la 14 sa am timp sa incondeiez treijdeoua (familie mare). Am comandat unor gaini din Sabareni 30 de oua albe, prin tanti Ana.
    Mi-am aranjat masa de lucru cu ustensile (chisita, ceara, vopsea, cofraje, servetele) am incondeiat ouale, le-am bagat in vopsea (o vopsea chimica, greceasca, cu chelia unui nenica pe coperta – pe-asta nu am inteles-o) Toate bune si frumoase pana la oul cu nr. 20 cand am inceput sa fac desene la misto pe ele ca deja ma plictisisem. Ideea de baza a acestei pilde e ca vopseaua asta chimica ne-a inrosit mainile tuturor in ziua de Pasti, basca nu a vopsit uniform 🙁 deci nu e buna nici asta de nimic! Noroc cu mama soacra, care a vopsit si ea 10 cu vopsea de tipografie (lucreaza in presa).
    Iata unul dintre exemplele cu vopsea chimica – http://www.flickr.com/photos/33048677@N00/3449776900/
    Voi ce vopsea de oua folositi?!

← Inchide