Shaorma e cea mai bună legumă

Potrivit legislaţiei americane, pizza e o legumă. Se vede din ce în ce mai clar că Orwell a bătut câmpii cu naivitate, iar Eugen Ionescu ar trebui predat deja la grădiniţă.

Nu ne enervăm şi punem întrebarea: de ce e pizza o legumă, stimaţi telespectatori? E simplu, conţine două linguri de

ketchup, iar acesta, principial vorbind, s-ar face din legume. Nu neapărat din roşii, în ultima vreme.

Procentul de legume decide, nu ştiinţa naturii. A fost o vreme în care s-a pus problema ca diverse chestii din alimentaţia şcolară să fie declarate legume doar dacă ar fi conţinut o jumătate de ceaşcă de pastă de roşii. Ar fi fost, desigur, un abuz. Ce e prea mult, strică. Două linguri sunt suficiente pentru a fi legumă.

Aproape în acelaşi timp cu această probă de rătăcire logică gravă, fraţii noştri din Uniunea Europeană au rupt şi ei lanţul. Le-au interzis producătorilor de apă îmbuteliată să mai afirme în discursuri publicitare că apa ar preveni deshidratarea.

Legea va intra în vigoare din decembrie în Marea Britanie, pentru început. Cei care sunt obraznici şi induc în eroare populaţia însetată de adevăr ştiinţific, pot primi pedepse de până la doi ani de închisoare, în cazul în care fac legătura între apă şi hidratare.

Sigur că acest cuvânt pare să aibă legătură cu apa, dar ea e doar una de formă. Contează sărurile, mineralele. Probabil că au şi fost multe cazuri de cetăţeni europeni care s-au deshidratat chiar de la apă, aşa că cineva trebuia să pună piciorul în prag şi să lase ştiinţa să le spună oamenilor că nu e suficient să consume apă, ar mai putea să bea şi Gatorade, de exemplu. Asta, bineînţeles, în cazul în care sunt de modă veche şi încă se mai hidratează cu lichide, cum încă fac unele persoane înapoiate cultural.

Dacă citeşti definiţia deshidratării, înţelegi că nu e vorba numai despre apă. În acelaşi timp, pare ciudat că după câteva milenii de civilizaţie, destinele omenirii sunt influenţate de nişte tipi care nu suferă nici de bun simţ, nici de logică.

Pentru că mi s-au terminat rezervele strategice de becuri cu filament, am fost silit să las să intre în viaţa mea becurile economice. Dubioasă lumina, în continuare, dar măcar rămâi cu sentimentul ăsta că salvezi planeta.

Normal că te poţi gândi că lumea lasă becurile aprinse mai mult, tocmai pentru că au un consum redus, dar ce contează asta?! Important e să nu ai de ales, pentru că filamentul a distrus pământul.

După doar două luni, becurile mele cele noi au devenit chioare şi îşi pierd din voioşie în fiecare zi câte puţin. De la o putere echivalentă a 120W au ajuns, nemernicele, pe la un 75. Sunt şi de firmă, deci totul este coerent.

Pizza este o legumă, apa nu hidratează atât de tare precum ne-au făcut să credem câteva milenii de îndoctrinare, iar becurile e firesc să lumineze din ce în ce mai slab, că au şi ele un suflet.

E liniştitor să ştii că undeva, în clădirile astea bine păzite, există mulţi idioţi care încearcă să ne facă viaţa mai simplă, mai logică, mai bine reglementată şi obligatorie. Sau cum ar spune Hagi, să facă să fie bine, ca să nu fie rău. Sunt foarte liniştit la gândul că peste tot în lume se lucrează acum la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru cretini.

Un sfert de planetă se străduie să elimine din butoane, din prea multe kestii de citit sau de scris pentru celelalte trei sferturi care ar trebui să se poată concentra mai bine atunci când postează fotografii cu căţei şi pisicuţe pe reţele sociale.

E clar că ambulanţele nu pot face faţă. Simt că e aproape ziua când vom ieşi din nou cu piepturile goale în stradă pentru dreptate. Bloody Mary e legumă!

Iar ca să mănânci legume în lumea de azi, e nevoie din ce în ce de mai puţin creier.

22 comments

 1. Miron   •     Author

  Problema cu becurile normale se rezolva relativ simplu – cica au in piata la Obor. Iar daca nu, sigur au in bazar la Suceava (traiasca tovarasii din Ucraina). Tot la Suceava se gasesc si termometre cu mercur, in caz ca e cineva bolnav dupa precizie.

  Sa zicem merci ca traim in mahalaua Uniunii Europene 🙂

 2. Adi   •     Author

  Da, dar ce rost are sa cautam mai mult cand ziarele zic clar : “Guvernul american a declarat ca pizza e leguma” , “Guvernul britanic a zis ca nu are rost sa bem apa pentru ca nu previne deshidratarea” ?

  Ziaristii sunt niste oameni onesti care studiaza mult si cauta adevarul ca sa-l expuna; ei nu cauta senzationalul, nu cauta sa impresioneze si sa vanda cu titluri exagerate care nu reflecta adevarul.

 3. costi   •     Author

  pana la urma depinde de om daca vede pizza ca pe o leguma sau daca nu crede in bautul apei. e si asta un fel de selectia naturala, sa manance ei pizza ca ne raman noua legumele, si “sa sa bea” Gatorade ca ne “deshidratam” noi cu apa

 4. alex   •     Author

  Imi aduc aminte de “Individul impotriva statului” de Herbert Spencer. Se spunea acolo ca laburistii (sau poate erau liberalii) luptau acum cateva sute de ani pentru drepturile englezilor de rand si au decis, dupa ce au ajuns la putere, sa le imbunatateasca viata. Asa ca au stabilit cum trebuie sa fie construita o casa pentru a tine de cald. Drept urmare, chiriile au explodat, iar strazile Londrei s-au umplut cu oamenii care o duceau bine inainte sa decida cineva ce e bine pentru ei. In zilele noastre nu ne mai ajungeau deciziile idioate ale statului si am mai inventat cateva organisme internationale in acelasi scop.

 5. individul.x   •     Author

  Expresia “apa nu previne dezhidradatarea” este ambiguă.
  De exemplu apa de mare, cu o salinitatea ridicată, într-adevăr nu previne dezhidratarea ci dimpotrivă, o accentuează.
  Apa potabilă în schimb, cu o salinitate redusă, după cum probabil a constatat fiecare chiar previne dezhidratarea.

  Acuma că se dă o lege cu chestia asta, pe mine unul nu mă mai miră.
  Legea este un surogat pentru inteligență. Oamenii care gândesc nu au nevoie de legi. N-au nevoie de nicio lege. Dar cum altfel își pot justifica poziția toți idioții ajunși în parlament?

  P.S.

  Probabil legea respectiva a fost inițiată de un soi de Adrian Severin al lor care acum ceva ani era intrigat că apa contine 66% hidrogen….

 6. razvan   •  

  nu te enerva, face rau la sanatatea corpului.

 7. razvan   •  

  e vorba despre apa imbuteliata, nu despre oceane.
  ingrijoratoare e simpla aparitie in lume a conceptului de pizza-leguma sau a celui de apa insuficient hidratanta.

  restul sunt detalii.

 8. doina   •     Author

  Pai atunci treaba-i clara – daca bei apa cu cana, de la chiuveta, inteleg ca nu te deshidratezi de la ea 🙂 Totusi, in chestiunea cealalta, cred ca legiuitorul ar fi trebuit sa precizeze si ce fel de leguma e pizza – daca e radacinoasa, tubercul, aeriana, etc., pentru ca poate unii au alergii. Alergia la prostie nu se pune.

 9. Marius   •     Author

  Razvan, ai vazut “Idiocracy”? Pare facut dupa articolul tau. Doar ca tu nefiind calator in timp, nu e :). Acolo oamenii mureau de foame pentru ca udau plantele cu energizant, iar apa era doar “that thing you use in the toilet”. Inspre asta ne indreptam. So let’s (not) get physical and let’s (not) make babies :).

 10. sandman   •     Author

  Dom’ Razvan, am vazut cate bintuie la greu ideea becurilor eco… cu lumina lor deprimanta. Exista alternativa – becuri halogen la 220v…

 11. alin   •     Author

  cateodata eu stau sa ma gandesc cum isi aseaza romanul capul pe perna inainte de culcare! romanul nostru neaos, bucurestean, dupa o zi intreaga de sicane, frecusiuri, tuse si junghiuri morale pe care si le administreaza singur de fapt, cuvincios, tovaraseste, nu care cumva sa fie altfel, pe mine ma bufneste rasul.

 12. locke   •     Author

  Coca Cola hidrateaza cel mai bine.

 13. Pingback: probably, the best vegetable in the world « time and words

 14. Vlad M.   •     Author

  foarte tare faza cu pizza si in acelasi timp incredibila

 15. Vlad M.   •     Author

  te contrazic…nu prea hidrateaza

 16. alexnicolae   •     Author

  scuze, dar gresesti. conteaza intentia fata de forma (in esenta cred ca asta e si esenta demersului tau) – si intentia legislativului in cazul de fata e sa incurajeze mancarea bazata pe vegetale in dauna celei animala! Si da, in spiritul legii(nu neaparat in litera ei) pizza e cu muuult mai vegetala decat un hamburger sau hot dog! – contine in fond faina vegetala 90% ! nu conteaza alea 2 linguri de sos de rosii! oricum reteta originara italiana de pizza NU CONTINE ROSII SAU KETCHUP de loc! Deci oricum o luam titlul e eronat, ilogic si distruge un mesaj pozitiv – gen mancati mai sanatos!

 17. ios   •     Author

  alex, mergand pe logica ta, daca prin decizie legislativa se incearca transmiterea unui mesaj simplu (in genul celui propus de tine ‘mancati mai sanatos’), inseamna ca ai devenit deja sclavul multinationalelor si al reclamelor cu extract de perla de la teveu.
  cred ca esti prea vehement..

 18. Isabella Ranukete   •     Author

  Pana sa ma arunc cu capul inainte spre necunoscut stau si ma gandesc cateva minute la tot ce am trait in acest an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *