Sivi

in Blog, 11.04.2009

Nu prea credeam că un CV poate spune ceva important despre tine.

Cum să spui despre tine: comunicativitate, spirit de echipă, flexibilitate, capacitate de a lua decizii rapide, dinamism şi entuziasm, perseverenţă, rezistenţă la stress, altruism, capacitate de efort intelectual şi fizic susţinut şi alte zarzavaturi din astea?

Prima întrebare ca un fior rece este dacă nu cumva toţi oamenii fără job sunt la fel de buni?

Să fie lăsaţi de Marea conspiraţie să tragă mâţa de coadă tocmai pentru că au prea multe calităţi? Pe lângă ameninţarea terorismului, un alt pericol în tenişi se ridică.

Cohorte de oameni gata oricând să trimită un raport despre toate lucrurile pe care le-au făcut, fără legătură cu ce li s-ar cere. Milioane de biografii rupte dintr-un roman stupid inundă voios mailul.

Ai luat o menţiune la olimpiada judeţeană de istorie? Trece-ţi şi nota şi pac! la CV. Ai jucat într-o dramatizare după Shakespeare cu ocazia manifestărilor prilejuite de Valentine’s Day? Eşti tare, bag-o la biografie.

Nu cumva ai ocupat locul 7 la Campionatul Municipal de Tineret – Spadă Masculin? Bravo, eşti ca şi angajat când au să afle că tu eşti acel tip senzaţional de pe locul 7, atît de greu de găsit.

Ai ca hobby-uri şahul, tenisul de masă, literatura şi pescuitul sau internetul? Wow! Lasă CV-ul să le arate şi altora tot ce nu poţi fi.

Şi mai ales nu spune ce vrei. Spune doar că urăşti minciuna şi ipocrizia. Dar menţionează că iubeşti psihologia şi călătoriile.

Lasă un comentariu

  1. pierpatrat
    11 April 2009 la 11.04.2009 12:32

    M-a surprins întotdeauna modul în care autorii de siviuri reuşesc să facă să transpară acel skill la care ei se consideră vicecampioni judeţeni, acel ceva care sare în ochi fără a fi bolduit ci doar din formulări şi topică, lucrul care le dilată pipota când se uită în oglindă.
    Exemplu:
    MS Office satisfăcător; abilităţi deosebite şi experienţă cu lucrul în 3DMAX.
    Aş vrea să chem unu d-ăsta la angajare şi să mă joc un pic cu psihicu lui:
    – MMdaaa, noi suntem o firmă serioasă, văd că ai mare potenţial, eşti plin de comunicativitate, spirit de echipă, flexibilitate, capacitate de a lua decizii rapide, dinamism şi entuziasm, perseverenţă, rezistenţă la stress, altruism, capacitate de efort intelectual şi fizic susţinut, ce mai, te angajez cel puţin o lună de probă. De azi vei fi operatorul nostru nr. 1 în MS Office. Firma are nevoie de tine, arată-ne ce poţi şi fă-ne mândri de această alegere.

  2. theo
    11 April 2009 la 11.04.2009 17:39

    SiVi-u’ asta rimeaza fix cu intrebarea aia a clasicilor HR in viata: unde te vezi peste 5 ani!

  3. cuentazara
    12 April 2009 la 12.04.2009 08:32

    in contextul in care:
    – D-zeii HR-ului iti bombardeaza e-mailul cu retete de asa da asa nu pentru un CV perfect,
    – scrii un CV decent si relevant pt job, dar castiga CV-ul robotelului cu abilitatile clasice si hobbyurile aferente
    -te duci la interviu si ii propui celui de la HR sa aveti o discutie omeneasca din care sa intelegeti: si tu ce se vrea de la tine si el ce poti sa faci-dar ti se refuza pt ca el are un formular tipizat pe care trebuie sa bifeze si fara el e pierdut
    -o zona considerabila din jobul meu are tangente cu hru’

    eu astept sa dispara CVu si sa fie inlocuit de ceva care spune mai multe despre tine si mai ales mai sincere

  4. delia
    12 April 2009 la 12.04.2009 13:11

    io l-am intrebat pe unul odata intr-un interviu daca are iubita si unde iese cu ea. s-a facut alb. sigur a zis ca flirtez cu el. si astea nu-s intrebari de facut la psihic sau de luat peste picior, ci intrebari umane. trist e ca m-am lasat de hr.

  5. diana
    12 April 2009 la 12.04.2009 18:03

    am fost uimita cand am aflat ca exista cursuri unde te invata cum sa te comporti la un interviu, ce sa raspunzi la unele intrebari, si daca esti intrebat ceva mai “deosebit”, ca sa nu se vada ca eziti, trebuie sa te faci ca ti s-a uscat gura si sa bei putina apa (asa ar fi frumos sa ti se puna un pahar cu apa). In timp ce bei apa te gandesti la raspunsul de la intrebare si ai rezovat problema. din toata harababura asta cu CV-ul si interviul la un job am inteles ca nu trebuie sa raspunzi ce crezi ci ce vor ei sa auda.
    @ delia – data viitoare poti sa intrebi: care a fost cea mai mare realizare a ta pana acum. si la intrebarea asta in loc sa pui un pahar cu apa mai bine pui o sticla de 2l.

  6. lupul cel rau
    12 April 2009 la 12.04.2009 20:15

    desi toata lumea stie ca sunt niste kkturi, sunt al dracului de importante mizeriile alea enumerate mai sus.

    cum sa te duci la interviu si sa le spui alora ca nu esti o persoana dinamica, lucrul in echipa nu-ti place, iar stresul te face sa-i iei la maciuci pe toti?

    cu asemena atitudine nici somaj nu-ti dau astia de la fortele de munca.

  7. Irina
    12 April 2009 la 12.04.2009 23:52

    Hi-hi. A(t)i uitat de “asertivitate”.
    Ce-ar fi sa apara scris, in cat mai multe documente marete de profil, “mare bautor de cafea/fumator, barfitor de frunte, lenes inveterat, colectionar de pixuri de firma, ma trezesc greu dimineata, chibit profesionist” (samd). Si sa mearga lumea cu ele la interviuri (presupunand ca te-ar mai chema careva…) cu cel mai firesc aer din lume.
    Hai sa organizam rapid (pardon, asap) o conspiratie intergalactica in directia asta. Incep eu :))

  8. Neagrigore
    13 April 2009 la 13.04.2009 08:36

    ştii cum e de fapt, nu noi am început cu prostiile, şi asta din partea unui fost-viitor şomer. Când eşti în Roma …

  9. dildobrica
    13 April 2009 la 13.04.2009 09:51

    unde mai pui ca cerind un asemenea profil s-ar putea foarte bine sa dai peste un spargator de banci: comunicativ cu tovarasii tb sa fie; spirit de echipa – obligatoriu; flexibilitate – si la propriu si la figurat, ca tb sa fie dispus sa lucreze in weekend la 4 dimineata si indeajuns de flexibil la zgirciuri ca sa poata sari garduri; capacitatea de a lua decizii rapide – nu mai e cazul sa argumentez, e esentiala si orice politist o poate confirma; dinamism si entuziasm – cred ca doar in cazul spargatorului de banci entuziasmul e cu adevarat sincer; perseverenta – in cele mai multe cazuri; rezistenta la stress – o capeti dupa primul team building dupa gratii; altruism – asta e rareori sincer, e drept, in general el se reduce la impartitul potului si are drept catalizator cutitul; capacitate de efort intelectual si fizic sustinut – din nou esentiala, citi dintre noi stiu sa pregateasca o spargere de banca si citi s-o duca cu bine la bun sfirsit?

  10. iselin
    13 April 2009 la 13.04.2009 11:37

    Cea mai tare chestie pe care am intalnit-o pana acum a fost ca unu’, fost navigator, pregatise un CV pentru … orice, trecandu-si si greutatea ! I mean… come on, greutatea ?!
    Culmea e ca nevasta-sa, fosta chelnerita pe nava de croaziera, o tipa care arata destul de bine, de altfel, nu si-o trecuse. Altminteri, CV-urile erau trase la xerox.

    Si inca una. Un tip care luase un post de ITst in Belgia zicea ca-si obtinuse postul multumita sectiunii Hobbies din CV. Pusese TaeKwanDo si Florile, lasand sa se inteleaga ca are o natura puternica, dar si sensibila. Sa fi fost text de agatat ? Ca fie-sa era de-o seama cu mine 😀

  11. psycho_the_rapist
    13 April 2009 la 13.04.2009 12:01

    Exact, cred ca este cea mai stupida intrebare pe care o pun cei de la HR.
    I-am raspuns unei astfel de domnite: “exact pe lccul pe care sezi dumneata acum” si s-a uitat la mine ca la un extraterestru care se dadea in tiribombe la bilciul din marginea satului.
    Din faptul ca nu m-au mai sunat dupa asta, deduc ca ori si-au dat seama ca nu eram interesat de job ori m-a luat in serios si a crezut ca vreau sa-i iau locul…

  12. Antoaneta
    13 April 2009 la 13.04.2009 18:06

    CV corespunde regulilor de cerere si oferta, ce atat zarva? Daca toate calitatile enumerate se regasesc in fisa postului, ce sa pui si tu in CV, daca ti se recomanda sa-l personalizezi functie de fiecare aplicatie? Regula e valabila worldwide, pentru cine n-a facut aplicatii si afara. E drept, modelele de CV european sunt diferite.

    http://europass.cedefop.europa.eu/europass/home/vernav/Europasss+Documents/Europass+CV.csp

    In America de Nord nu se pun niciodata sexul, varsta, locul nasterii si fotografia. Iar cei de la HR si intrebarile lor sunt cam fotocopiati, daca nu te dai pe brazda, ciuciu job.

  13. Dana
    14 April 2009 la 14.04.2009 12:13

    Intrebarea ta n-a fost deloc buna. Stii foarte bine ca poti intreba orice cu conditia ca intrebarea ta sa nu lezeze omul din fatza ta. Daca erai in locul lui si erai intrebata “ce-ai facut azi-noapte?”….ma indoiesc ca ti-ar fi picat bine intrebarea, chiar daca ai fi avut prezentza de spirit sa te scapi cu o alta intrebare sau cu o poanta.

    Te-ai lasat de HR? Pacat….

  14. Dana
    14 April 2009 la 14.04.2009 12:20

    Pentru diana:

    Da, din fericire exista cursuri de comportament la un interviu, dar din pacate cind ai in fatza un posibil candidat observi cu stupoare ca esti in fata unui prost. Pe linga ca nu cunoaste notiuni elemnetare de bun-simtz (cum ar fi inchisul mobilului), habar n-are cum o cheama pe firma la care taman are interviul, nu stie sa formuleze CORECT gramatical propozitiile in lb romana, da’ cere post de director:))) si salar de …parlamentar:)))

    Ideea la un interviu e sa raspunzi exact la ce esti intrebat! E musai sa te feresti s-o iei prin aratura cu raspunsurile. Exact ca inginerii: strict-concret- si la obiect.

    Inca o chestie: daca la interviu e prezent cel de la HR (ma rog:))), resurse umane – ca train in Romania si ROF-ul n-are functia de HR inclusa:P) sau directorul si doar atit, cu sigurantza nu va fi un interviu adevarat fiindca (asa cum ati zis si voi, va fi un interviu prost condus). E musai sa fie prezent si psihologul (ala care a terminat o fac la zi curs de 5 ani, in nici un caz unu’ dintr-ala facut simbata si duminica)

  15. okta
    16 April 2009 la 16.04.2009 08:28

    nu uita să menţionezi cel mai mare defect al tău: eşti perfecţionist(ă).

  16. raluca
    16 April 2009 la 16.04.2009 14:20

    Anunturile de joburi cred ca sint lansate de armata: se cere rezistenta la stress si la efort fizic sustinut, spirit de echipa, capacitate de a lua decizii rapide, tenacitate… care vor fi testate in procesul “recrutarii”. Da, cred ca e conspiratia mondiala a Legiunii straine.

  17. margareta mocan
    28 October 2009 la 28.10.2009 19:01

    este cel mai beton

← Inchide