Supiță acrişoară, de mătuşică

in Gusturi, 05.06.2015

IMG_20150604_141508

gustul are memorie. de cele mai multe ori, el absoarbe şi redă tot ce înconjoară o farfurie de porţelan gros, pictat naiv cu floricele. supa rece sorbită după fierbinţeala unei zile de vară, păstrează în stropii de grăsime aurie, în fiecare firicel de mărar, vocea şi prezenţa celui care a făcut-o, culorile feţei de masă de muşama, lumina trecută prin frunze, cântecelul pe care îl îngâna când umbla în jurul plitei, dulceaţa unui moment care se ascunde din nou de tine, cu fiecare lingură pe care o duci către limba extaziată de plăcere.

mătuşica nu se pune în supă, să nu vă îngrijoraţi, copii. iar licoarea asta este ceva care îţi creşte spontan speranţa de viaţă, după ce te refugiezi de canicula dintre betoane.

using the Force of the Mătuşica, am tocat morcovi, ţelină, ceapă şi le-am călit cu puţin untdelemn. am adăugat apă, după ce s-au înmuiat un pic, sare, piper şi răbdărică, să fiarbă încet.

cât legumele mai erau uşor crocante, am aruncat în tuci dovleceii, tăiaţi cuburi mari şi am mai verificat gustul, între timp am bătut două ouă cu nişte kefir, am luat supă şi am amestecat dresura şi am turnat-o peste bolbotine. am lăsat să dea un clocot, am oprit focul şi am încheiat cu nişte cubuleţe fine de lămâie şi mărar tocat, din belşug.

opera trebuie să fie deasă, proporţia de legume versus lichid, aş duce-o pe la 70 vs 30.

am vorbit cu una din victimele pentru care am gătit supiţa asta şi remarca nostalgic că în ziua de azi nu se mai pune atâta mărar în ciorbe, cum se punea pe vremuri. încă o dovadă că lumea s-a înrăit şi sunt slabe speranţe să îşi revină, din moment ce există copii care scot pătrunjelul, frunzuliţă cu frunzuliţă, din farfurii.

lăsăm vrăjeala, elixirul se acoperă şi se lasă să se răcească o zi în frigider, că e mult mai bine aşa.

când se pune în farfurii, nu uitaţi de câţiva stropi de lămâie, o lingură de kefir sau iaurt şi nişte extra mărar, pentru apoteoză.

 

bon appétit, pui de daci!

(și să îmi spuneți cum a fost)

Lasă un comentariu

  1. gina
    5 June 2015 la 05.06.2015 16:26

    eu leustean pun in ciorba! muuult! si imi amintesc de fiecare data, cind pun, de cum il culegeam din gradina de la mamaia, proaspat si verde si mirositor!!!!

  2. malice
    6 June 2015 la 06.06.2015 15:23

    in Arges, de unde veneau bunicii mei, supa asta se face cu teci de fasole si se cheama ciorba de teci. Foarte, foarte buna, mi-ai facut pofta 😉

  3. razvan
    7 June 2015 la 07.06.2015 11:26

    la Brăila se punea şi mazăre, pe lângă fasole

  4. Suteu Paul
    8 June 2015 la 08.06.2015 18:50

    Nu am mai mancat niciodata o astfel de supa, chiar m-ai facut curios.

  5. Andrei Chisanovici
    15 June 2015 la 15.06.2015 12:48

    Fuga la bucatarie si oala pe foc! Arata senzational si legat de verdeata(ca o fi marar, patrunjel sau nitel leustean), cred ca e lucrul cel mai bun pentru a incheia orice fel de mancare de nota 10+.

  6. Laura
    20 June 2015 la 20.06.2015 03:10

    M-ai convins sa o pregatesc si eu, chiar in cursul zilei de maine o sa imi fac putin timp si o sa incerc reteta, arata foarte bine!

  7. Month of June | Amsterdamming
    (author) 1 July 2015 la 01.07.2015 22:35

    […] my kitchen self and feeling quite proud preparing this delicious quinoa salad and especially this oh-so-Romanian ciorba […]

  8. Adriana
    31 July 2015 la 31.07.2015 12:31

    e un deliciu lectura scrierilor dumneavoastra, ca nu pot sa le limitez la le categorisi retete! M-am tot delectat cu scrieri dintr-acestea mai vechi sau mai noi, pana cand am dat de panseul despre copii si antipatia lor fata de patrunjelul din supe. si atat de tare m-a dat gata, incat nu m-am putut abtine sa nu va informez ca mai aveti, printre multii, un cititor care va devoreaza scrisul. promit sa incerc si reteta!

  9. o femeie
    21 March 2016 la 21.03.2016 17:59

    pe asta o fac cu ce culeg din gradina. Pusei si urzici, pusei si fasole verde, pusei leustean, etc.

  10. Raluka
    8 April 2016 la 08.04.2016 16:37

    Chiar nu stiam ce sa fac in weekendul asta de mancare. Cred ca o sa incerc si eu reteta. 😀

← Inchide