cafea à la exarhu (reţetă de duminică şi toate zilele)+

IMG_20151110_222346se fierbe apa, se pune cafiaua în ceaşcă, până la limita infarctului.

se toarnă în cercuri apa, având grijă să nu ramână cafea neopărită la suprafaţă.

se acoperă ceaşca şi se lasă să se odihnească trei minute.

se poate folosi o linguriţă, dar e mai plăcut să sufli.

se dizlocă stratul de cafea format la suprafaţă, suflând uşor deasupra lui, până nu mai rămâne decât caimac, o spumă aurie şi groasă.

nu recomand zahăr, ci nişte lapte caldă, cum spune o prietenă unguroaică (de capră, crud, if possible), turnat încetişor printr-o crevasă formată în caimac.

dacă vă enerviază să mergeţi drept, puteţi încerca să fierbeţi coniac în loc de apă şi când dă în clocot, pac, adăugați cafiaua.

sau faceți o concesie si stropiți cu nişte rom, înainte de lapte.

dar despre asta şi viaţa secretă a cangurilor, în episodul următor.

ps – eu mai pun şi scorţişoară uneori, dar nu spun la nimeni.

15 comments

  1. Jo Ilie   •     Author

    Nu stiu cum se face, dar la mine zatul se duce singur la fundul cestii (ceasca e un eufemism; imaginati-va un castron) si ramane caimacul sexy deasupra. De fapt stiu cum se face: nu pun apa clocotita, ci la 90 de grade – o iau de pe foc cand fierbe si astept un minut sa se mai linisteasca.

    Acelasi principiu si la ceai – diferenta este semnificativa.

    🙂

  2. madalina   •     Author

    retin si dau la schimb smecheria cu un varf mic de sare in cafea

  3. Radu   •     Author

    Doua-trei fire de sare?

  4. cristian   •     Author

    stiam eu ca e ceva dubios cu cangurii!b

  5. pierpatrat   •     Author

    se pun 2 linguriţe cu vârf de cafea în ibricul cu capacitatea de 2 căni.
    se adaugă o linguriţă babană de miere şi două linguriţe rase de cacao.
    peste acestea se toarnă apa rece.
    se pune pe foc până începe să crească frumos ( nu se amestecă ); se dă la o parte şi se toarnă o linguriţă de rom STROH de 80 de grade (efectul e spectaculos, poţi să te dai tare în faţa copiilor).
    se bea cu nevasta pe scara din spatele casei, gândind la vacanţe viitoare

  6. rocadi   •     Author

    🙂 sa ne fie de bine!

  7. 2nash   •     Author

    Aceea in care pui coniacul e varianta “Marghiloman” ?

  8. 2nash   •     Author

    Ma rog, in care fierbi cafeaua in coniac. Scuze…

  9. alex   •     Author

    da misto idee am auzit una tare cu unu care a baut in irlanda bineinteles o cafea irladeza dar ia placut si a mai cerut una.Concluzia a fost ca nu a mai mers drept dupa ce a iesit din pub probabil si coniacu din cafea pus din abundenta a avut oarecare efect

  10. katairobi   •     Author

    iar pentru cei care nu beau cafeaua cu zahar dar totusi o vor dulce pot sa o acompanieze cu un brownie micut:) si dulce

  11. Andreea   •     Author

    Sa tot citesti despre mici minunatii cafegiste la mijloc de saptamana! 🙂

  12. petronela   •     Author

    caimacul mai cere intotdeauna niste caimac 🙂

  13. cristi-x   •     Author

    am ajuns la birou si eram cu termoplonjonu in mana cand am vazut postarea. brb, sa cumpar lapte.

  14. Margo Chirila   •     Author

    Noi avem ritualul ptr sambata si duminica ce implica zgomot de boabe in rasnita, un V 60 si spuma de lapte. Restul e rutina!

  15. Pingback: Cafea la ibric, cu caimac din belsug - cosmoo blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *