Apără-mă de ceea ce îmi doresc

in Masini, 27.03.2009

Sau lipsa de carismă poate fi fatală. În aceste două formulări cu un uşor aer profetic, inscripţionate de o femeie pe o maşină de curse BMW V12 LMR, se poate descifra uşor legătura dintre oameni şi obiectele pe care le creează sau le însufleţesc.

E vorba de o femeie care pe lângă sensibilitatea intuitivă avea şi calitatea de artist plastic

În subsolul Librăriei Cărtureşti vă invit să descoperiţi o expoziţie senzaţională, în care veţi întâlni şi simţi o întânire rară între spirit, forţă şi frumuseţe.

În mod normal, lucrurile astea nu ar trebui să funcţioneze separat, doar că pentru multe minţi limitate, fiecare dintre ele tinde să devină mai degrabă o idee fixă. Aşa că în 1975, când opt oameni luminaţi au fondat clasa sportivă de la BMW, care acum se numeşte M la maşinile de serie, s-au gândit să completeze graţia gravă a unui motor complet nebun cu o viziune de artist asupra caroseriei.

Dar totul a pornit de la un colecţionar şi pilot, Herve Poulain, care l-a rugat pe prietenul său, Alexander Calder, să-i picteze o maşină cu care urma să concureze în cursa de anduranţă de la Le Mans.

De aici s-a născut acest nou tip de aprindere. Următorul model, interpretat de Frank Stella în 1976, un BMW 3.0 CSL, avea 750 de cai putere, prindea 341 km la oră şi îţi taie răsuflarea chiar şi în versiunea 1:18. Aşa că e deja mult mai uşor de înţeles ce a mai scris Jenny Holzer în 1999 pe ultima fiară din serie: Inaccesibilul este invariabil seducator. Şi la fel de frumos:

You are so complex you don’t respond to danger.

publicat in sapte seri acum o saptamana. expozitia s-a inchis, sorry :))

Lasă un comentariu

 1. anne
  27 March 2009 la 27.03.2009 23:51

  si pe langa toate cuvintelele mistoace scrise de jenny pe masina, pana si banalul “protect me from what i want” redevine seducator.

 2. narcisa
  30 March 2009 la 30.03.2009 14:15

  “E vorba de o femeie care pe lângă sensibilitatea intuitivă avea şi calitatea de artist plastic”hmmmmm…..

  Discretia la o femeie reprezinta eleganta.Naturaletea reprezinta feminitate..poate ma insel ????
  Da, expozitia merita a fi “gustata” si poate pe viitor se va mari si colectia 🙂

← Inchide