Bine că nu ne împuşcă, să nu ne mai chinuim

in Blog, 12.08.2009

Un orb, client fidel al unei companii de taxi, a fost plimbat la mişto prin oraş de un şofer care a simţit ca are o idee bună de făcut bani. O poveste scurtă din mers, pe staţie.

Şoferul era proaspăt angajat şi nu ştia că bietul om e cunoscut şi protejat oarecum de toţi ceilalţi taximetrişti, de operatoarele din dispecerat, şi că, în plus, ştie foarte bine cât fac drumurile sale zilnice.

Nevăzătorul a făcut reclamaţie şi toate frecvenţele companiei vuiau de indignare. E genul de întâmplare care te face să te întrebi care sunt limitele jegului.

Soferul de taxi care povestea era

vizibil stânjenit, deşi se vedea pe faţa lui că nu e un membru activ al Armatei Salvarii şi nici vreun fan înfocat al Maicii Tereza.

Am dat peste o vorbă a lui Louis-Ferdinand Celine, care zicea că probabil oamenii sunt atât de răi cum sunt pentru că suferă. Mă rog, sună destul de avantajos, dar e mult mai probabil că sunt aşa din naştere şi că suferă cu capul.

E posibil să fi fost o zi în care am colecţionat doar poveşti horror. Unui apropiat i s-a ridicat maşina la mişto şi a găsit-o zgâriată rău. Dar există şi părţi bune, pentru că astfel am descoperit o idee de business foarte tare: exploatarea omului de către cocalar.

Să ridici maşina aproapelui tău e ca şi cum ai fi hingher pe domeniul auto. E o afacere fără termen de valabilitate, din care statul căştigă foarte puţin, asta dacă mai şi câştigă ceva, în afară de satisfacţia că cetăţeanul se simte în continuare pedepsit şi hăituit, în schimbul taxelor pe care le plăteşte ca un dobitoc ce e.

S-a scris mult despre asta şi mă întreb dacă o fi cineva pe recepţie la guvern sau chiar în trafic. E interesant cum nişte angajaţi ai unei instituţii private acţionează abuziv şi aberant sub privirea de bunic senil şi pervers a statului.

În jumătate de oră am pătruns într-un univers paralel de abjecţie, având deja o introducere perfectă în povestea cu taximetristul care a încercat să fie şmecher cu un orb. Am aflat chiar de un cunoscut, dependent de insulină, care avea doza în maşină şi care a ajuns în locul în care parcase chiar în momentul în care hingherii acţionau macaraua.

Le-a explicat că e pe punctul de a intra în criză de hiperglicemie, că are doza în maşină şi i-a rugat să aştepte cât merge la un bancomat să scoată banii pentru a plăti amenda pe loc. Când s-a întors, platforma plecase cu tot cu maşină, omul a făcut o criză şi a leşinat.

Vorbind strict business, firma câştigă mai mult dacă ridică maşina. Iar amenda e în general mai mare decât salariul minim pe economie. Într-o săptămână, o astfel de companie face cam 50.000 de Euro, deci între un milion şi două pe an, total la mişto. Iar asta e o idee bună de slogan pentru campania electorală care se apropie.

Amenzi mai mari şi salarii mai mici pentru toţi amărâţii care nu au creier şi ne votează. În parcarea firmei nu poate pătrunde decât o singură persoană, pe lângă privirile suspicioase şi duşmănoase ale portarului.

Undeva mai la marginea şapei de beton de un hectar se poate admira colecţia de dacii, oltcituri şi trabanturi pe care oamenii nu au mai avut bani să şi le recupereze şi care au intrat în proprietatea acestei companii vizionare.E mai mult decât limpede că în principiu proprietarii lor îşi vor da viaţa peste cap ca să plătească amenda şi că totul e făcut cu cea mai cinică intenţie de nişte oameni care altminteri câştigă şi ei o pâine.

Cunosc pe cineva care cu ocazia ridicării maşinii a aflat că i s-au dat puncte pentru conducerea fără lumini pe timp de noapte. Şi probabil că nici nu purta bască. La urma urmei, totul e foarte coerent, partidele au nevoie de bani şi cum noi nu ne simţim să le trimitem prin poştă, se descurcă şi ele cum pot.

E important sentimentul ăsta că deşi sănătatea, şcoala şi toată infrastructura sunt la pământ, există ceva care merge ceas. Poate platformele astea ar putea să ridice şi bolnavii abandonaţi de salvări, şi să astupe gropile cu rable abandonate.

Superb e spiritul românesc de solidaritate, care le va permite jurnaliştilor şi bloggerilor să vorbească la nesfârşit despre absurdul din jur. Societatea civilă o arde pe biciclete şi plantează copaci, guvernul e ocupat cu împrumuturile iar şoferii îşi arată degetele în trafic. Hai că suntem isteţi, să zicem merci că nu ne împuşcă, să nu ne mai chinuim.

Lasă un comentariu

 1. Andrei
  12 August 2009 la 12.08.2009 08:02

  Am facut si eu alta analiza si am aratat ca muncim 11 luni pe an pentru stat. Avem cele mai multe taxe din Europa si suntem indemnati sa le crestem ca nu ajung banii. Plus japca de care scrii in articol.
  Se zice ca un tip ajunge la un ranch si, in pragul casei, era un caine care scherlaia (cred ca asta e cuvantul), din cand in cand. Contrariat intreaba gazda despre suferinta cainelui:
  – ce are?
  – sta pe un cui, zice gazda.
  – si de ce nu se muta de acolo, intreaba tipul.
  – nu-l doare suficient de tare.

  Eu cred ca pe noi nu ne doare suficient de tare: doar ne plangem.

 2. iiordachescu
  12 August 2009 la 12.08.2009 08:18

  Ne lamentam pe bloguri dar nu ne ducem la vot. “E rau frate!” Dar de facut sa faca altcineva ceva ca noi suntem prea ocupati cu indignarea in grup.

 3. artistu
  12 August 2009 la 12.08.2009 08:59

  Deci dupa cum zice un cunoscut de al meu, in aceste conditii sa nu ne miram cand peste ceva ani din dorinta de a scapa de lichelele astea, vom vota toti la unison un regim extremist. Nu de alta, dar altfel din “groapa” ast nu se prea poate iesi! 😉

 4. gg
  12 August 2009 la 12.08.2009 09:11

  mircea? 🙂

 5. mihai
  12 August 2009 la 12.08.2009 09:49

  Strict legat de ridicatul masinilor (si evident fara sa ii apar pe dobitocii aia de fapta cretina care au facut-o cu insulina) sa stii ca eu sunt de acord cu ea. Totodata, cam toti romanii cum ajung in vest si vad ca sistemul de ridicat masini si amenzi pentru parcare gresita merg ca unse nu se oftica si zic asa.. “uite bai, la astia cum se poate si la noi nu”.
  De ce nu privesti partea cealalta a situatiei si zici ca omul a parcat intr-un loc unde parcarea era interzisa. Si ca stia clar ca poate sa ii ridice masina. Insa nefiind un obicei incetatenit inca in Bucuresti, lumea zice ca poate sa parcheze ca doar nu o sa ii ridice tocmai lui masina cand sunt atatea parcate ilegal.
  Este si asta una din micile “ilegalitati” care se fac si cum vedem ca “justitia” se misca in acest caz in loc sa lovim in cei care au gresit lovim in “politisti”.

 6. aurlcelbun
  12 August 2009 la 12.08.2009 10:19

  Eu zic sa punem mana pe cosa si sa taiem din radacina piciorul de lemn (sau poate o fi de fibra de carbon?) al burgheziei ce ne fură!

 7. Q
  12 August 2009 la 12.08.2009 10:29

  Si daca votezi, CE? Ti se pare ca nu sunt toti imbarligati intre ei si ca ai pe cine sa pui in loc???

 8. joe
  12 August 2009 la 12.08.2009 11:07

  Vot? In Romania? Tu gandesti putin? Zi-mi si mie candidatii si povesteste-mi cateva realizari marete ale fiecaruia!

 9. joe
  12 August 2009 la 12.08.2009 11:09

  Firma asta vrea sa ridice si masinile si PIB-ul, este o firma extra ambitioasa.

 10. all romanians are vampires
  12 August 2009 la 12.08.2009 11:45

  citez: “protejat oarecum de toţi ceilalţi taximetrişti”, şi “toate frecvenţele companiei vuiau de indignare”.
  puteţi să strâmbaţi din nas, dar faptul că TOŢI taximetriştii vuiau de indignare când UNUL a încercat o ţeapă, iar omul a făcut RECLAMAŢIE, mie îmi dă speranţă. nu mă-mpuşc.

 11. sms2web.ro
  12 August 2009 la 12.08.2009 13:16

  Vuiau de indignare ca a facut reclamatie orbul, nu pentru ce a facut taximetristul cocalar.

 12. ionut
  12 August 2009 la 12.08.2009 13:49

  Ideea de a fi amenzi si legi care sa sa creeze ordine si organizare pe strazi in esenta e buna. Ce ne deranjeaza e smechereala si lipsa de interes din partea administratorilor oraselor, exact ceea ce spune si Razvan in acest articol.

 13. ArTiStul mă semnez » Arhiva » Legături
  (author) 12 August 2009 la 12.08.2009 22:19

  […] le va permite jurnaliştilor şi bloggerilor să vorbească la nesfârşit despre absurdul din jur. Societatea civilă o arde pe biciclete şi plantează copaci, guvernul e ocupat cu împrumuturile iar şoferii îşi […]

 14. ioann
  12 August 2009 la 12.08.2009 22:49

  “Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti…” sau Dumnezeu să-i ierte, că ne mai chinuim!

 15. cristina
  13 August 2009 la 13.08.2009 09:54

  Alo!Alo!Alo! Domnu’ Exarhu sunteti acolo?

  Ma doare sufletul ca aveti dreptate in cea mai mare masura. Am zile in care imi vine sa vomit cand se inatmpla sa mai aud de nu’s cine, ce pozitie a luat, nu’s ce declaratie solidara cu poporul (ala de sufera nu ala de s-a tampit urmarind tv-ul) a facut vreu w, om al statului. Vreunul din ala de ma reprezinta pe mine, vaca care se duce la vot din respect pentru un drept dobandit in 89 si pentru care mai mor alti oameni prin lume si acum.

  Da va rog, nu trantiti cu toata societatea civila la pamant. Ca unii mai lucram sa le demonstram altora ca pot sa-si faca vocea auzita si ca poa’sa tranteasca la pamant vreun w pentru a isi apara cauzele sau dobandi drepturile umile de cetatean.

  Ca unii astia lupta cu ei ca sa nu ajunga in pragul pesimismului cronic care vad cu ochi limpezi ca nu vor gasi vreodata vreo Maica Tereza prin stat dar se bucura de lucruri marunte cum ar fi sa participe la organizarea de suturi in fund celor care dorm pe ei atunci cand ar trebui sa fie treji, sa-i amendeze pe cei care ridica masini ca pe cele ale cunoscutilor dumneavoastra, sa-l bage in sperieti pe vreun w (e drept mai mic decat Ba sau Ri sau Na) care uita ca vacile l-au votat. Si nu numai ca ajutam la aceste operatii pe cei care se lasa ajutati dar si strigam in gura mare iaca ca SE POATE! Sezonul este permanet deschis!

  Cam cu asta se ocupa societatea civila, o bucata din ghiveciul in care ne-ati bagat dumneavoastra. Se numeste CeRe. Ne gasiti c-o cautare pe google, daca vreti.

  Da sa va dau vreo cateva exemple pe care noi le promovam sau pe care le ajutam sa se faca exemple, ca poate nu aveti curiozitatea sa vedeti ce face morcovul din ghiveci.

  La inceputul anului mai multi cetateni din Lacul Tei s-au hotarat sa protesteze impotriva unei masuri abuzive, aceea de a li se fi ridicat cu concursul primariei sectorului 2 autoturismele pe care si le parcau de-o viata langa casele/blocurilor in care locuiau. Primaria sau fo’ firma d’a ei a facut asta fara a-i instiinta in prealabil pe cetatenii din zona respectiva, ca parcandu-le acolo comit o contraventie si fara sa ofere o alternativa de locuri de parcare. Oamenii aceia s-au strans degraba si au blocat in semn de protest traficul in zona. In mod legal. Au traversat continuu pe la trecerile de pietoni. Domnule Exarhu, stiti cat am alergat ca sa dam de oamenii acestia! Nu vroiau sa vorbeasca cu noi pentru ca le era frica de urmari. Si noi vroiam sa falfaim exemplul lor in vazul tuturor. I-am si premiat – exemplu de participare publica. Au capatat incredere in ei, nu le mai este frica. Primaria a revenit asupra deciziei si nu le mai ridica autoturismele.

  In Braila, intr-un cartier locuit majoritar de cetateni de etnie roma mai mureau copii din cand in cand in lacul din apropiere (un lac artificial creat mai mult din pricina unor deversari, nu’s de care) aflat langa un teren viran impodobit cu munti de gunoaie. Asta, cand nu se imbolnaveau de hepatita jucand fotbal sau prinsa pe aleile de pe munte si numai atunci cand erau alungati cu jandarmii dintr-un parc facut de primarie pe langa vreo 2 blocuri nou construite in cartier. Se intampla la indemnul cetatenilor care isi vedeau odraslele stand la coada la tobogan sau alte jucarele ”au venit tiganii peste noi”. Domnule Eharhu, am lucrat vreo 4 luni cu un morcov din societatea civila braileana ca sa determine primaria din Braila sa faca se se intample o minune. Si s-a intamplat. Maine se inaugureaza parcul pentru copii din cartier taman pe muntele gunoaielor care a disparut ca prin minune, langa lacul ingradit si langa niscaiva pancarde pe care va scrie scaldatul interzis si pericol de moarte.

  Intr-o comuna din Arges, Merisani, primarul de cand a fost ales – si cred ca este la al doilea mandat, n-a fost deranjat vreodata de vreun cetatean care sa fi profitat de un drept legal acela de a participa la sedintele consiliului local ca sa-si dea si el boul cu parerea sau macar sa vada cum sunt luate indemnizatiile de catre consilierii care nu treceau pe la sedinte. De vreo cateva luni impreuna cu un morcov de acolo i-am facut pe meriseneni sa vina la sedinte si astfel vadit deranjat primarul de pe feuda lui a strigat “Afara din sedinta” si i-a si aruncat pe usa. L-am parat unor w de prin statul mai mare si de teama sau certat de mai multi wwww a revenit asupra hotararii si si-a cerut scuze public. Merisenenii au invatat ca pot sa se rupa de tv si ca pot sa faca ca acei w care lipsesc de la sedinte sa nu mai poata fi premiati pentru asta, ca pot sa-l determine pe primar sa nu mai incurajeze furtul din porumbul lor muncit cu truda sau plata protectiei acestuia doar determinand ca din banutii lor ca platitori de taxe sa fie angajati niscaiva paznici samd. Si nu ultimul rand ca si primarul are frica de un feudal mai mare.

  Datorita celor peste 200 de copii care de maine vor avea tobogan, balansoare, leagane, invartelnita si vor rata inecul sau hapatita, datorita cetatenilor din Lacul Tei care si-au invins frica si care pot fi mult mai des curajosi cu primaria sectorului 2, datorita fricii capatate de feudal si al curajului dobandit de meriseneni imi inving din cand in cand starea de voma si ma bucur.

  Haideti si dumneavoastra in ghiveci din cand in cand!

  Cu respect,

  In numele ghiveciului semneaza un morcov.

 16. Andelen
  18 August 2009 la 18.08.2009 09:45

  ca sa parchezi legal trebuie sa ai unde, sa fie amenajata o parcare, ceea ce in vest s-a intamplat, dar nu si la noi;
  intai aplicam sanctiunile (caci sunt mai multe pentru aceeasi vina, vorba unui “militian”, sanctiuni colaterale) si vom crea si parcari suficiente dupa ce ne vom fi umplut buzunarele …
  adica la anu’ si la multi bani ca sa aveti de unde sa-i platiti pe smecherii alesi prin vot

 17. Andelen
  18 August 2009 la 18.08.2009 09:54

  sunt suficiente parcari si noi suntem tampiti sa parcam ilegal ???
  nu mai sustineti atat ca in vest se poate, acolo societatea civila are un cuvant de spus, intai se creaza conditiile si apoi se aplica masurile;
  noi facem invers, iar societatea civila este ceva ce se speculeaza atunci cand se apropie alegerile, ca oricum n-ai pe cine vota – toti au buzunare goale si te imbie mieros sa-i votezi ca sa si le umple

 18. romanul
  19 August 2009 la 19.08.2009 06:55

  Majoritatea concetatenilor nostri dragi isi merita soarta, povestea cu “intai sa facem parcari” nu tine. La Unirea, langa parcarea cu plata, pe putin 50% din cei parcati peste trotuar in locurile pentru riverani sunt simpli cocalari ca tine ca mine, cetateni onesti, care vor sa economiseasca si ei un ban.

  Povestea se repeta si la pasajul Obor.

  Nesimtirea “lor” este de fapt nesimtirea “noastra” in oglinda. Vaaai, dar nu-i frumos, n’asa?

  Sa lasam vaicareala, ce faceti voi concret ca sa reparati ceva din micul vostru univers, vorba Cristinei din comentariul de mai sus ? Crede cineva dupa 20 de ani de tanguieli ca uite ce ne fac si ne dreg, este inca util sa facem asta, chiar intereseaza pe cineva al N+1-lea motiv de injurat pe minunatele noastre meleaguri mioritice ?

 19. achim
  21 August 2009 la 21.08.2009 08:39

  Da’ priministrii astia-s de ornament,ma.
  Vine banu’,vine banu’
  Totu’ de la cetateanu’
  Cetateanu’ suparat
  Este-n ghena aruncat!!!

 20. Meet The Sun
  21 August 2009 la 21.08.2009 21:51

  Dar putem fi in fiecare clipa un ghimpe in coaste! Nu vom face noi mare tambalau, dar voi fi ACOLO!

  Poate se trezeste si generatia asta de Click-isti, de hi5-isti, de sarmani! Dar crezi oare ca ei citesc pe-aici??! Eu nu…

 21. N.
  22 August 2009 la 22.08.2009 11:39

  Ce dracu` de suntem asa apatici si ne uitam cu un soi de indiferenta tampa cum isi bat joc de noi coalitionistii si polifticosii astia? Ne refugiem peste hotare, uitam limba si ne mai intoarcem din cand in cand, cu euro, sa radem de ruina pe care am parasit-o, sau sa incercam sa ne adaptam la nesimtirea care nu a parasit vreodata acest taram, din 2000 incoace….

 22. Colectie de soferi - I | traficul mă-sii!
  (author) 1 September 2009 la 01.09.2009 12:50

  […] Bine ca nu ne impusca, sa nu ne mai chinuim. (exarhu.ro) […]

 23. […] Exarhu a scris un articol:  Bine că nu ne împuşcă, să nu ne mai chinuim care se încheie astfel: Superb e spiritul românesc de solidaritate, care le va permite […]

 24. Cris
  14 September 2009 la 14.09.2009 21:37

  Ia zi tu, prietene, unde parchezi tu pe Lascar Catargiu? Ca eu fac in fiecare dimineata 25-30 de min intre minerva si romana, sa gasesc un loc. Ca sa respecti legea tre’ sa ai si un cadru propice. E ca si cum mi-ai cere sa nu merg pe linia de tramvai pe calea Mosilor veche.

 25. Mihai Pintilie
  30 September 2009 la 30.09.2009 16:00

  Azi esti suparat rau.

← Inchide