Bruschetă cu pastă de măsline și smochine, cremă de iaurt, plus niște emmental

in Gusturi, 13.12.2019

Am întrebat în cărticica asta a mea, cu fericirea, dacă știi ce îți dă un grec nervos: măsline kalamăta. Nu am verificat, dar m-am gândit să mai ieșim din molima caramelului sărat. Și că măslinele s-ar potrivi bine cu migdalele. Și așa am lucrat la acest proiect de mic dejun dulce-sărat.  

Prietena mea, Valentina, de la Grain trip mi-a copt o pîine cu aluat de brioșă, că i-am povestit că vreau să încerc o idee în genul ăsta. După ce am tîrît prada în vizuină, am pus niște smochine în apă călduță și mi-am făcut următoarea gustărică.

Ce ne trebie

75 g smochine deshidratate, mărunțite

125 g măsline kalamata, fără sîmburi

2 lingurițe de capere, clătite și scurse

un pic de unt sau ulei de măsline

emmental feliat cu economul de legume

ierburi aromate: pătrunjel, cimbru, chives

pîine bună, eu am folosit brioșă

un pic de suc de lămîie

iaurt gras, acrișor, bătut un pic cu furculița

migdale și alune 

sare, piper proaspăt rîșnit

Cum procedăm

Lăsăm smochinele în apă călduță 10-15 minute. Le scurgem și le mărunțim neatent. 

Punem într-un blender măslinele, caperele, smochinele, untul sau uleiul, ierburile aromate, suc de lămîie. Dăm cîteva ture, cît să se amestece, dar să se vadă ce au fost. Și ce-au ajuns.

Prăjim felii de pîine, cu migdale și alune în tigaie

Mai aruncăm niște aromate in pastă și începem treaba. Așezăm feliile de brânză și niște pastă între ele. Mai trîntim și iaurt din loc în loc, frunze, migdale și alune zdrobite. După cum ne indică pluralul povestirii, lucrăm deja ca o echipă. 

Kestia e că mi-am făcut o cafea Variations Nordic Almond Cake. Vorbisem despre ea cu specialistul în pairing de la Nespresso și mi-a zis că ar merge cu ceva dulce. Și pentru că eu nu mă înnebunesc după dulciuri și tot aveam cafeaua și măslinele, am gustat din amîndouă și am zis că iese o aroganță mică. Cafeaua miroase ca o prăjitură, a vanilie și un pic a frișcă din aia bună. Chiar are un aer festiv, de vacanță. Eu am făcut un cappuccino și am fost foarte mulțumit de derapajul controlat spre gustul sărat. Oricum el este atenuat și de dulceața brânzei și iaurt, pe lîngă condimentele din pasta senzuală și pîinea cu aer de cozonac uitat la soare. 

Cred că o să vă placă tare ideea asta și vreau să fiu primul care vă urează:

Spor la cafeluță!

Lasă un comentariu

← Inchide