cafea à la exarhu (reţetă de duminică şi toate zilele)+

in Gusturi, 02.11.2008

IMG_20151110_222346se fierbe apa, se pune cafiaua în ceaşcă, până la limita infarctului.

se toarnă în cercuri apa, având grijă să nu ramână cafea neopărită la suprafaţă.

se acoperă ceaşca şi se lasă să se odihnească trei minute.

se poate folosi o linguriţă, dar e mai plăcut să sufli.

se dizlocă stratul de cafea format la suprafaţă, suflând uşor deasupra lui, până nu mai rămâne decât caimac, o spumă aurie şi groasă.

nu recomand zahăr, ci nişte lapte caldă, cum spune o prietenă unguroaică (de capră, crud, if possible), turnat încetişor printr-o crevasă formată în caimac.

dacă vă enerviază să mergeţi drept, puteţi încerca să fierbeţi coniac în loc de apă şi când dă în clocot, pac, adăugați cafiaua.

sau faceți o concesie si stropiți cu nişte rom, înainte de lapte.

dar despre asta şi viaţa secretă a cangurilor, în episodul următor.

ps – eu mai pun şi scorţişoară uneori, dar nu spun la nimeni.

Lasă un comentariu

  1. Jo Ilie
    2 November 2008 la 02.11.2008 12:46

    Nu stiu cum se face, dar la mine zatul se duce singur la fundul cestii (ceasca e un eufemism; imaginati-va un castron) si ramane caimacul sexy deasupra. De fapt stiu cum se face: nu pun apa clocotita, ci la 90 de grade – o iau de pe foc cand fierbe si astept un minut sa se mai linisteasca.

    Acelasi principiu si la ceai – diferenta este semnificativa.

    🙂

  2. madalina
    2 November 2008 la 02.11.2008 12:52

    retin si dau la schimb smecheria cu un varf mic de sare in cafea

  3. Radu
    2 November 2008 la 02.11.2008 14:59

    Doua-trei fire de sare?

  4. cristian
    2 November 2008 la 02.11.2008 15:24

    stiam eu ca e ceva dubios cu cangurii!b

  5. pierpatrat
    2 November 2008 la 02.11.2008 19:50

    se pun 2 linguriţe cu vârf de cafea în ibricul cu capacitatea de 2 căni.
    se adaugă o linguriţă babană de miere şi două linguriţe rase de cacao.
    peste acestea se toarnă apa rece.
    se pune pe foc până începe să crească frumos ( nu se amestecă ); se dă la o parte şi se toarnă o linguriţă de rom STROH de 80 de grade (efectul e spectaculos, poţi să te dai tare în faţa copiilor).
    se bea cu nevasta pe scara din spatele casei, gândind la vacanţe viitoare

  6. rocadi
    3 November 2008 la 03.11.2008 09:02

    🙂 sa ne fie de bine!

  7. 2nash
    3 November 2008 la 03.11.2008 10:24

    Aceea in care pui coniacul e varianta “Marghiloman” ?

  8. 2nash
    3 November 2008 la 03.11.2008 10:25

    Ma rog, in care fierbi cafeaua in coniac. Scuze…

  9. alex
    27 January 2009 la 27.01.2009 20:01

    da misto idee am auzit una tare cu unu care a baut in irlanda bineinteles o cafea irladeza dar ia placut si a mai cerut una.Concluzia a fost ca nu a mai mers drept dupa ce a iesit din pub probabil si coniacu din cafea pus din abundenta a avut oarecare efect

  10. katairobi
    24 August 2011 la 24.08.2011 08:39

    iar pentru cei care nu beau cafeaua cu zahar dar totusi o vor dulce pot sa o acompanieze cu un brownie micut:) si dulce

  11. Andreea
    24 August 2011 la 24.08.2011 10:43

    Sa tot citesti despre mici minunatii cafegiste la mijloc de saptamana! 🙂

  12. petronela
    12 February 2012 la 12.02.2012 14:42

    caimacul mai cere intotdeauna niste caimac 🙂

  13. cristi-x
    12 November 2015 la 12.11.2015 09:49

    am ajuns la birou si eram cu termoplonjonu in mana cand am vazut postarea. brb, sa cumpar lapte.

  14. Margo Chirila
    12 November 2015 la 12.11.2015 11:16

    Noi avem ritualul ptr sambata si duminica ce implica zgomot de boabe in rasnita, un V 60 si spuma de lapte. Restul e rutina!

  15. Cafea la ibric, cu caimac din belsug - cosmoo blog
    (author) 19 November 2015 la 19.11.2015 11:11

    […] asigur doza zilnica de informatii, ma pune Cel de Sus de ma aciuez pe articolul lui Exarhu, desprea cafeaua lui la […]

← Inchide