consolarile filozofiei

asa se numeste o carte, scrisa de un frantuz-englez destul de simpatic, foarte folositoare pentru cei care cred ca astfel de preocupari n-au nimic de-a face cu viata reala.

imi place la nebunie o anecdota din capitolul despre schopenhauer.

marele pesimist devenise in sfarsit faimos, cam cu sapte ani inainte de moarte si se pare ca din cauza semnelor de admiratie primite din partea femeilor, chiar isi mai nuantase un pic parerea proasta despre rolul si semnificatia lor in lume.

dar partea frumoasa a succesului se masoara altfel in frankfurt, la 1853.

filozofului ii placeau pudelii si era cunoscut pentru aceasta mica slabiciune. pudelul Butz, care il inlocuise pe Atman, care, la randul sau il inlocuise pe pudelul …etc, era poreclit de copii – tanarul schopenhauer.

pentru a-si exprima public admiratia fata de marele lor contemporan si concitadin, burghezii mai sensibili isi cumparau pudeli.

asa, asta da consolare. 🙂

si cică sa nu fii pesimist…

alain de botton/consolarile filosofiei/editura curtea veche

Lasă un comentariu

  1. Corcoran
    6 March 2007 la 06.03.2007 10:16

    Bai, domnule, Alain de Botton nu e tocmai pudel, pardon, francez. El are si alte nationalitati, care de care mai elvetiana, mai britanica. Dar asta-i doar un amanunke. Ce e mai grav e ca Schopenhauer asta a devenit ciuca anecdotelor. Urmatoarea mi se pare pilduitoare ;):
    “Mama filosofului german Arthur Schopenhauer (1788-1860) – Johanna Schopenhauer – era scriitoare, insa de literatura ieftina, bulevardiera, pe care fiul ei n-o aprecia deloc. Intr-una din zile, incumetindu-se, el i-a spus:
    – Mama, ceea ce scrii n-are nici o valoare si e sortit uitarii. Peste citiva ani, nu se va mai gasi nici un exemplar din cartile tale.
    – Se poate – a raspuns Johanna, care nici ea la rindul ei nu-i impartasea ideile filosofice –, spre deosebire de cartile tale care vor ramine neatinse pe rafturile librariilor.”

  2. alexandra
    6 March 2007 la 06.03.2007 10:31

    si acest frantuz supersympa, mai are niste expresii de frecventat in “sex, shopping si un roman”, comme “zambet aerobic”, “laude retinute dar din directii potrivite”…alain de bon ton!

  3. admin
    6 March 2007 la 06.03.2007 10:35

    atancion!

    chiar daca nu pare important, intodeauna vorbim despre altceva.

    cine stie niste anecdote cu balzac?

  4. artaud
    9 March 2007 la 09.03.2007 03:35

    care balzac? ca sunt doi in literatura franceza 🙂 erau trei, dar au ramas doi pentru ca http://fr.wikipedia.org/wiki/Balzac

  5. Denisa
    3 January 2010 la 03.01.2010 15:42

    Alain de Botton nu este francez. S-a nascut in Elvetia si acum locuieste in Londra..Doar numele are o tenta frantuzeasca, el nu este de origine francez…

← Inchide