Despre lucrurile importante și rafturi de cărți

in Evenimente, 08.08.2018

 

Am fost rugat să fac o listă cu zece cărți esențiale pentru mine și nu a fost deloc simplu. E cam la fel de dificil ca a te apuca să înșiri pe o foaie de hârtie lucrurile cu adevărat importante pentru tine. Sună și un pic patetic, un pic pretențios și parcă îți vine să te înfigi întâi și-ntâi în cuvintele sau ideile pe care oamenii le scriu cu majuscule. Surpriza e că lucrurile astea importante nu au chiar dimensiuni gigantice și se ascund pe unde nu te gîndești, tocmai pentru că sunt mici și subtile, de cele mai multe ori.

Cărțile pe care le-am ales au legătură cu momente și vârste diferite ale parcursului meu și au ceva în comun cu felul în care privesc și înțeleg lumea. Nu știu dacă sunt foarte contrastante, dar cred că sunt o adunare foarte coerentă în diversitate, pentru că au puterea de a te transporta rapid de la miraculos la umor nebun, de la stoicism la exuberanța dragostei, de la absurd la speranță.

Cele 10 cărți, care sunt de fapt 11, că așa sunt eu, mai special, le puteți găsi pe raftul #surprindeesenta de la Cărturești Carusel. Iar această căutare a lucrurilor importante a pornit de la Silva , care a reactivat și redeschis publicului ultimul etaj al celei mai frumoase librării din România. Dacă nu ați fost la evenimentul de lansare, puteți înțelege un pic din atmosferă din fotografie sau, mai bine, vă răsfățați în tihnă, citind unul din titlurile propuse de mine, sus, la Carusel. Ah, primiți și un notebook cadou, dacă vreți să luați acasă o carte din Biblioteca de esențe. Dar să nu mai spuneți la nimeni. ?

 

 1. Douăsprezece scaune – Ilf si Petrov
 2. Un veac de singurătate – Gabriel Garcia Marquez
 3. Tortilla Flat – John Steinbeck
 4. Gânduri către sine însuși – Marc Aureliu
 5. 1984 – George Orwell
 6. Zenobia – Gellu Naum
 7. Mătușa Julia și condeierul – Mario Vargas Llosa
 8. Maestrul și Margareta – Mihail Bulgakov
 9. Cântăreața cheală – Eugene Ionesco
 10. Povestiri orientale –  Marguerite Yourcenar
 11. Conjurația imbecililor – John Kennedy Toole

 

Acum, că ați văzut titlurile, vă las să alegeți. Am vorbit azi cu un prieten medic (și înțelept) și mi-a spus ceva ce mi-a plăcut foarte tare. L-a întrebat pe un pacient care este lucrul esențial care duce viața mai departe. Și omul a răspuns: nevoia de libertate – sau ceva de genul ăsta. Iar prietenul meu a zâmbit și a readus discuția înapoi pe pământ. Respirația, a spus el, ea este cea care ne poartă mai departe. Iar inspirația, în toate sensurile ei, este cea care leagă momentele și ne împinge să trecem la următoarea pagină.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

 1. Eliza
  9 August 2018 la 09.08.2018 09:12

  Buna dimineata.
  Pentru ca regasesc in acesta lista o parte din cartile mele preferate, indraznesc sa adaug, ca recomandare si “Ora 25-Virgil Gheorgiu”. Este o carte care se lasa descoperita, pagina cu pagina.

← Inchide