E gresiti care crede…

in Blog, 21.04.2011

Postul a devenit o formă pioasă de îmbuibare cu borhot vegetal de sinteză. E o ocazie unică pentru toate doamnele cu unghii luuuuungi, roşii şi foarte lucioase să miroasă a usturoi ca navetiştii şi să vorbească despre urzici, detox şi botox de casă, de la ţărani.

Primul lucru pe care îl poţi afla de la un preot de bun-simţ e că nu trebuie să vorbeşti despre asta. Adică, să ţii post nu e ca şi cum te-ai duce la sală. Poate că nu are cine să te ajute la haltere şi, pentru că tot te simţeai singur pe o pânză de păiaaanjen, ai mai chemat un elefant.

Uite, eu ţin post, ştii ce tare e? Nu vrei să ţii şi tu cu mine, să fim mai mulţi la mântuire? În loc să spună pardon, scuzaţi, nu gust ceafă de porc, pentru că sunt cu maşina, biata ţoapă creştină de ocazie spune: dragă, dar eu ţin post, nu ţi se pare că am mai slăbit?

Te uiţi la faţa omului şi te pocneşte râsul când te gândeşti că dragostea pentru Hristos şi credinţa au ajuns să-i facă pe bieţii ortodocşi să piardă ore în supermarketuri comparând calitatea diverselor sortimente de crenvurşti şi tobă vegetală, de hamburgeri şi şniţele vieneze de soia, de peşte şi lapte de soia.

De fapt, Iisus a intenţionat să crească vânzările de soia, dar abia acum începe să iasă treaba asta la iveală, odată cu restul dezvăluirilor din romanele lui Dan Brown. Se poate ţine post şi la McDonald’s, dar şi la Hanul creştinilor veseli, de unde izvorăsc atât iahnia, cât şi şpriţul cel de toate zilele, care e de post, că n-are carne, bată-l norocul. Iertarea păcatelor pândeşte şi la fraţii noştri musulmani, doar să fiţi atenţi ca şaorma vegetariană să fie şi de post, cunoscătorii ştiu de ce.

E interesant că multă lume iese în continuare la restaurante fără nicio legătură cu povestea asta şi cere cu o oarecare îndreptăţire să primească un sushi de post, cum se făcea pe vremuri în Sihăstria Putnei. Sunetele care însoţesc masa sunt departe de a avea legătură cu măsura, cumpătarea, reculegerea pe care ar trebui să le trăiască plenar orice fomist creştin.

Am întâlnit chiar şi un avocat (!!!) care părea că ţine post, dar a ţinut să precizeze că doar mănâncă de post, nu ţine post. E o formulă care descrie bine situaţia din ţară. Vedete supraponderale, fufe cu dizabilităţi în bucătărie, plus pleiada de nespălaţi care vorbesc cu ochii închişi despre Dumnezeu, toţi sunt în mare vervă să rezolve cu reţete savuroase de post, la televizor şi pe unde mai prind, marele chiorăit de maţe ortodox.

Nu ştiu însă ce se fac femeile astea balonate de la noi din ţară, că nu e voie cu iaurt în post. Va trebui să se pogoare a treia oară Dan Brown şi să arate prin vocea unui călugăr izgonit dintr-o multinaţională că nici laptele, nici iaurtul nu mai conţin de mult lapte sau lactate, în genere, deci sunt ok pentru toţi cei care caută calea şi adevărul.

Nu vreau să-mi imaginez ce s-ar fi întâmplat pe lume dacă vreuna din fetele din “Sex and the City” ar fi trecut la ortodoxie, şi-ar fi lăsat barbă ca Joaquin Phoenix şi ar fi început să ţină post.

Şi pentru că peştele tot de la el se împute, de Florii, la Braşov, neocreştinii în bocanci din Noua Dreaptă în Stângul vor trebui să decidă dacă sângele vărsat dintr-un nas de gay e de post sau e ok.

În rest, privesc cu încredere spre apocalipsa mayaşă de la anul şi vreau să închei cu un mesaj de pace, creştinesc, descoperit de directoarea BCU, doamna Mireille Rădoi, pe un perete dintrun local de alimentaţie publică din Giurgiu: “E greşiţi CARE crede că cineva are ceva cu cineva. Nimeni nu are nimic cu nimeni”.

Lasă un comentariu

 1. Groparu
  21 April 2011 la 21.04.2011 14:08

  I hear you. I beg to differ:)
  Postul presupune, intr-adevar, o abtinere de la
  – chestiile de halit – fara de care marea noastra majoritate nu pot concepe viata – lactate, carnaraie, tigari si beutura;
  – chestiile care ne fac pe noi eminamente oameni. Ba, deci oameni, da? Nu ai voie sa mai injuri in trafic, sa te gandesti ganduri de-alea despre domnisoara draguta cu cracii pana-n gat de pe strada sau ganduri de Unabomber atunci cand sefu urla la tine de parca e tac-tu si tu ai 4 ani si tocmai ai incendiat cartierul.
  Ei bine, prima chestie este aproape-aproape-aproape imposibil de tinut. Iar a doua este de vreo 14-5 ori mai grea! De la prima devii o bestie infometata, anemica, cu glicemia varza si nivelul de iritare al unui urs nemancat, furios ca se topeste banchiza. Pentru a doua ai nevoie de foarte-foarte-foarte mult exercitiu cu tine. Si e – din nou – greu, pentru ca esti cel mai prost elev pe care l-ai avut vreodata.
  Lupta dureaza 7 saptamani lungi (preferabil ca lupta sa dureze si in restul anului, normal), timp in care auzi zilnic, de vreo 14 ori: “da’ de ce nu mananci fructe de mare?” “Cum, Groparu nu bea bere?” “Hai sa halim o zama de burta!” etc etc. Si – ca sa nu fii catalogat drept “The Freak of the Month” – rostesti: “tin post”. DE CE??? se crizeaza toti. Si da-i si explica ce nici tie nu ti-ai explicat, si lupta-te cu argumente de 2 lei dupa religia si interpretarea fiecaruia, incheiate mereu cu scuipatul asta: “io nu-s de acord cu postul pe care-l tii tu, asta ortodox!”
  Ca si intr-o gramada de alte chestii pe care vrei sa le faci cu tine, ai gherle si ai succese, mai dese primele decat celelalte. Si te simti neimplinit pentru ca nu reusesti sa o tii senin si Gandhian, ci inversunat si innegrit de pofte.
  Si tu ne judeci pe noi, astia, “post-acii”, dupa trepadusii care fonfanesc versiunea lor de pact cu Dumnezeu, burtă si sine pe la TV-uri sau se bat cu caramida pe piept de fiecare dată când îi întrebi ce fac (“fac bine, mulţumesc, ţin post!”). Si-mi dau seama ca uneori si eu fac la fel.
  Drept urmare, io, Groparu, te-as provoca, Exarhu, la o partida de post anul viitor, inainte de Pasti. Sa fie o saptamana, doua-trei, cate te tine. Poate chiar 7! Si sa vezi cat de deraiat ajungi sa gandesti.
  Aproape ca mine.

 2. Iulia&Franck
  21 April 2011 la 21.04.2011 14:13

  Buna,

  Ne place cum povestesti. Mult. Ce vremuri erau cand aveai emisiune la radio… nu puteam pleca dimineata la job, asteptam sa se faca 7 sa intre stirile ca sa putem pleca. Apoi ti-ai mutat emisiunea seara…alta belea nu ne puteam culca pana nu terminai emisiune…cat radeam… ce vremuri..
  ” hai sa ne haidem” la o alta emisiune. Ori exista deja?

 3. frivolaura
  21 April 2011 la 21.04.2011 14:50

  reperez multa ostilitate in articolul tau despre ceea ce crestineste s-ar numi ‘aproapele’ tau (“vedete supraponderale, fufe cu dizabilităţi în bucătărie, plus pleiada de nespălaţi…”) poate ai pretentii nerealiste de la toti ceilalti sa inteleaga modestia postului cum o intelegi tu… ironia face ca ti-a intrat pe pata oarba faptul ca ‘lauda’ lor cu postitul si imbuibarea cu soia nu e ‘crestineasca’, nici ostilitatea ta fata de alti oameni nu e de elogiat.. poate postul e util din punctul asta de vedere… o purificare a ostilitatilor…

  (o atee)

 4. razvan
  21 April 2011 la 21.04.2011 15:36

  vine, vine, calca totul in picioare. 😉 stati la panda pe http://www.clandestino.fm

 5. razvan
  21 April 2011 la 21.04.2011 15:43

  nu e ostilitate, e luciditate. si iisus a parut ca nu isi iubeste aproapele prin templu. sa zicem ca intentia conteaza.
  ah, si eu nu am nici o pretentie de la nimeni. deci nimeni nu are nimic cu nimeni.

 6. razvan
  21 April 2011 la 21.04.2011 15:47

  daca ma provoci la post sau te plangi de cat de greu, e cam la fel ca la sala, totusi. nu despre cei care postesc mai mult sau mai putin in credinta si tacere era vorba. but you know that, vorba reclamei la whiskey

 7. lizzie
  21 April 2011 la 21.04.2011 21:03

  se cazneste omu’ sa devina mai plantutza, mai aproape de Fiu prin asimilarea clorofilei si niste unii il gasesc insipid sau “nevorbit”.dar nnu se poate aprecia ceva pentru care nu suntem pregatiti.Io cred ca e bine oricum- daca tii postul de carne/tzuica/tigari, te faci mai astenic si scade energia de injurat- deci, God works in mysterious ways.E bine sa incepem oricat de prost.Am un bun prieten care imi vorbeste de tot felul de lucruri de pe un alt plan de constiinta, nu neaparat al preotiei, ci al unor principii dincolo de crestinism , care raman incifrate in crestinism asa cum zicea Andrei Plesu, pana cand parabola ermetizeaza invatatura.Iar eu, cu lecturi solide in toate prostiile, nu il inteleg decat retroactiv, pentru ca el nu se amesteca in libertatea mea individuala de a alege.s-a pervertit totul incat si apocalipsa e o solutie onorabila.Eu inca ma mai intreb daca farfuria zburatoare care venea la coltul blocului din fata si se holba in visele mele era satelit rus sau nu.Groparu , ai shtofa de scriitor.Sfintele Pasti cu multa lumina sau cu trecere in lumina!

 8. Gabriel Branescu
  21 April 2011 la 21.04.2011 23:38

  cre’ ca don’soara vrea sa zica de postibus non est disputandum

  pe mine ma sparg precautiile fata de contaminarea homeopatica a tacamurilor si veselei – daca ai taiat ceva de dulce cu cutitul, trebuie nu spalat, ci bagat la etuva, sa dezintegrezi molecula de porc

  spiritul si litera sunt niveluri diferite; alfabetizarea, chiar si universitara, nu aduce automat abilitatea de a infera scopul sau spiritul normei; majoritatea oamenilor fac “ce trebuie”, fara sa incerce sa inteleaga de ce; asta ne deosebeste de maimute – ele au bun simt

  am vazut intr-un documentar urmatoarea faza:
  avem un copil si un cimpanzeu; cercetatorul le pune in fata cate o cutie opaca, si le arata o serie complicata de miscari in urma carora cutia se deschide si pot ajunge la o bomboana; miscarile nu sunt cu adevarat necesare, ambii ar putea sa deschida pur si simplu cutia, dar ea fiind opaca, subiectii nu-si dau seama si presupun un mecanism complex; atat omul cat si cimpanzeul fac toate miscarile si obtin bomboana

  dupa aceea, cercetatorul le pune in fata cate o cutie transparenta, le arata o serie de miscari, in urma carora cutia se deschide si pot ajunge la o bomboana; omul face toate miscarile indicate de cercetator si obtine recompensa; cimpanzeul studiaza interiorul cutiei, vede ca nu e nici un mecanism, deschide capacul si ia bomboana

  mie, in general, imi plac oamenii, dar in post si alte ocazii de-astea nu pot sa-i inghit, ca sunt de dulce, gretos de dulce

 9. Flipi
  22 April 2011 la 22.04.2011 01:00

  postul spre deosebire de cel militar e ceva care ţine cu tine, nu e împotriva ta. şi nu a existat pe pământul acesta timp în care umorul să nu poată să acopere prostia şi mizeria.
  cât despre post e de fapt o stare de spirit pe care ar trebui cu toţii să o dezvoltăm, să o creştem în noi, nu legat de mâncare, ci de ceea ce facem, suntem, exprimăm, gândim. o fi pornit dintr-o necesară nevoie de curăţare dar a ajuns într-adevăr o pagină în revista de la chioşc. cu toate acestea cred că, undeva între tradiţii şi nou, între creştinişm şi ocultism, între 2012 şi anul 0 putem găsi pe undeva un echilibru în care să fim cu inima uşoară că am făcut ceva, orice, să facem lumea mai bună.
  măcar un gând pentru ea, sau de ce nu un text savuros, ca de fiecare dată suprapus pe o extraordinară luciditate critică.

  să paşteţi fericit băi domnule!
  alter ego:răzvan căruia i se zice flipi

 10. Catalina Margineanu
  22 April 2011 la 22.04.2011 08:45

  Faptul ca tii post nu te face mai credincios. Credinta vine din suflet si nu se etaleaza, se simte.

 11. Catalin Petru
  22 April 2011 la 22.04.2011 23:28

  Salut si respect!
  Cum am facut eu: am cautat cu rationalul si n-am vazut mare lucru.
  L-am lasat deoparte si am inceput sa respect regulile, cautand cu sufletul.
  Nu ma mai uit la defectele popilor si ale bisericii (partea ei de organizare umana), ci dincolo de ele.
  Astfel lucrurile incep sa se vada altfel!
  Incercati si voi si nu cred ca veti regreta.
  Sarbatori fericite!

 12. Rocobarocko
  23 April 2011 la 23.04.2011 13:43

  …am incredere in roz…apropo ‘nimeni nu are nimic cu nimeni-n-ai mancat salam cu soia

 13. nicoleta
  23 April 2011 la 23.04.2011 14:55

  Un român din localitatea Viarigi d’Asti, din Piemonte (Italia), şi-a forţat soţia şi cei patru copii, cel mai mic având doar trei luni, să stea închişi în casă, să mănânce o singură dată pe zi şi să se roage, ca penitenţă pentru ispăşirea păcatelor. Bărbatul în vârstă de 37 de ani a fost arestat de carabinieri, familia lui ajungând într-un centru de asistenţă socială.

  si se incheie asa: Se pare că omul a vrut să urmeze, foarte strict, regulile penitenţei creştin-ortodoxe, scrie TGcom.

 14. renata
  23 April 2011 la 23.04.2011 18:44

  Da. Un “post” pe care mulţi l-ar scrie dacă:
  1) n-ar fi ipocriţi şi
  2) s-ar pricepe la scris ca tine.

 15. Cristian
  24 April 2011 la 24.04.2011 16:17

  Obscurantism si talibanism ortodox, in toata regula,nu credeam c-o sa ajung sa citesc aici…Ma intreb cum de n-a fost canonizat inca daniel corogeanu…Sa tinem post,”Fratilor”, ca la Tanacu…

 16. valeria
  27 April 2011 la 27.04.2011 07:21

  🙂 lucrurile de bun simt nu se scriu . sunt sapate in piatra .

 17. dino
  27 April 2011 la 27.04.2011 11:43

  Apelul de searã – Mircea Dinescu

  Bucatariile se vad din cer
  mai bine decit oamenii de seama,
  prinzi ingerul-n gamela ta cu zeama
  nedetectat de radarul de fier,
  intii precum o pata de untura
  apoi intregul sclipat te-a orbit,
  duci Duhul Sfint cu lingura la gura
  de-ti cânta matul de mitropolit,
  matul tau lung si gales de matase
  prin care azi vorbisi si tu cu El,
  suflet purtind o ranita cu oase
  aici, pe buza gropii, la apel

 18. Cezar Bianu
  27 April 2011 la 27.04.2011 17:47

  Cand e vorba de a epata , romanii se inghesuie ca in prima zi la orice mall deschis de maxim 1 zi.
  Vrem sa aratam ca facem eforturi, parca le facem pentru altii, pentru a fi oarecum apreciati. Minunata perspectiva ai aici..

 19. Cocalari si Pitzipoance
  3 May 2011 la 03.05.2011 16:50

  Felicitari pentru articol! Mi-a placut mult.

 20. abatele
  9 May 2011 la 09.05.2011 02:49

  O iahnie de fasole te face sa crezi ca ți s-a umplut casa de oaspeți spunea regretatul Ludovic Spiess.

 21. 0gar
  9 May 2011 la 09.05.2011 07:53

  Razvane, ai scris aici numai blasfemii, o sa-ti taie popa limba. Dar nici nu aveam vreo pretentie de la tine, pai gurmand cum te stiu, nu puteai nici mort sa tii post. Postul este versiunea religioasa a regimului alimentar. Acum o suta de ani popa era si dietetician, nu numai duhovnic sau psihiatru. Ba era chiar si medic, daca se-mbolnavea o baba in sat, imediat se ducea la preot sa-i ceteasca si ii trecea criza de lombosciatica. Maaare era credinta in mediul rural dar si mai mare era efectul placebo… Cat despre cometa care o sa ne loveasca in anul 2012 eu cred ca guvernul stie deja chestia asta dar nu vrea sa ne spuna, acum pricep de ce au imprumutat atatia bani de la Banca Mondiala.

 22. scoobydulap
  10 May 2011 la 10.05.2011 09:24

  Ții post te faci frate cu Becali. Nu ții post te faci frate cu Băsescu.

← Inchide