Frigănele din cozonac și spumă de căpșune

in Gusturi, 08.12.2018

La fel ca și în luma mai, vreau să fiu primul care vă urează Crăciun Fericit!

Știu că, foarte curînd, o să vă crească repede nivelul de cozonac din organism. De-asta mă gîndeam să facem un mic antrenament de supraviețuire în vederea urgiilor ce se vor abate peste șoldurile noastre. 

Frigănelele se numesc în franceză pain perdu și se folosesc la micul dejun, în scopuri de trecere a rămășițelor din bucătărie la următorul nivel. Făcute din cozonac, vor deveni ceva ce ar merita transformat chiar și în cremă de față. 

Dar să vă spun cum se face trecerea de la cozonac la Cozonaque.

 

Ne trebuie așa, pentru 4 meseni:

 

4 felii de cozonac, la 1.5 cm grosime

400 ml smîntînă de frișcă, foarte rece

300 ml lapte

100 g zahăr pudră, împărțit în două 

1 pliculeț de zahăr vanilat

sucul de la o jumătate de lămîie

sucul de la două portocale mari

300 g căpșune, din care 200 g pentru sos

extract de vanilie sau o jumătate de păstaie

2 ouă

unt

niște coniac, după sufletul voinicului

Nespresso FORTISSIO LUNGO

 

Cum procedăm:

250 g de căpșune se amestecă împreună cu 50 g de zahăr și sucul de lămîie. Se blendează, se strecoară printr-o sită fină și rezultatul se ține la rece într-un recipient acoperit. 

Smîntîna se bate temeinic și cînd începe să se lege, se adaugă zahărul vanilat și cele 50 g rămase. Continuăm să batem, pînă își dublează volumul. O lăsăm un pic la rece și ne ocupăm de cozonac.

Se bat ouăle.

Laptele se combină cu extractul de vanilie. Sau, dacă folosim păstaie, se aduce la fierbere, se acoperă și se lasă cu vanilia în el la infuzat. Se acoperă vasul și rămîne să se răcească. Asta se face în avans. Cu extractul e mai simplu.

Feliile de cozonac se înmoaie pe ambele fețe în lapte și apoi se trec prin ouă.

Se topește unt în tigaie și, cînd a terminat de fremătat, se adaugă cozonacul. 

Se prăjește, se întoarce, se flambează cu coniacul. Asteptăm să se stingă flacăra violet. 

Adăugăm sucul de portocală. Lăsăm jumătate de minut și scoatem feliile. Acum avem Cozonaque. Lăsăm tigaia pe foc cu sucul de portocale, să se reducă încă un minut, maximum. 

Așezăm feliile în farfurii. Scoatem din frigider frișca și piureul de căpșune. Incorporăm încetișor piureul în frișcă, amestecînd larg cu o spatulă. Proporția de frișcă trebuie să fie dublă față de cantitatea de piure. Trebuie să ne mișcăm foarte repede. 

De aici, e simplu. Trîntim frișca parfumată pe un colț de cozonac, venim cu tigaia și mai stropim și cu un pic de reducție de coniac și portocală. 

Înfigem o căpșună, două, în căpița roz și savurăm ansamblul alături de un 

Nespresso FORTISSIO LUNGO. L-am ales pe el, pentru că are o textură densă și foarte cremoasă. Dacă încercați această combinație, o să vedeți ce bine se echilibrează totul pe limbă, pentru că Fortissio, combinat cu cîteva lingurițe de spumă de lapte, aduce niște note de cereale prăjite și un dulce-amărui, care completează prospețimea și bogăția gustului din farfurie. 

 

Cam atît s-a putut. Să îmi spuneți cum a fost. 

 

 

Lasă un comentariu

← Inchide