in bullshit we trust

in Blog Fără categorie, 01.08.2008

După ce l-am văzut pe premier înghiţind cu noduri la prânzul de taină cu sinistraţii, mi-am dat seama de ce rahat de taur (bullshit) are în engleză şi sensul de procedură retorică. Celebrul cuvânt bullshit defineşte în cheie filosofică intenţia de a distorsiona o informaţie sau un fapt pentru a obţine un avantaj personal. Nu adevărul sau minciuna contează, orice amănunt care poate susţine impresia artistică poate fi folosit, indiferent dacă este sau nu veridic, verificabil, logic, plauzibil. Faptul că suntem supraofertaţi de bullshit are probabil un corespondent şi în obişnuinţele de consum. Iar consumul ritmat creează dependenţă.

E cumva patetic că în anul 2008, după atâta televiziune şi internet, după atâtea dictaturi, filme cu cowboy şi cu tâmpiţi, mai e posibil un gest public (care teoretic poate fi şi sincer, dar asta nu înseamnă că suntem naivi) care miroase de departe a retorică de cabană părăsită. Dar dacă este posibil, înseamnă că există un public pentru el, aşa cum orice anost îşi poate găsi câţiva fani care să-l admire până la autografe.

Poate că premierului i-a fost şi foame, poate că s-a nimerit fix la ora prânzului şi a fost o victimă surprinsă cu gura plină de bestia de mass-media. După cum se poate vedea pe la evenimente electorale, sunt mulţi oameni în rândurile poporului care ar mânca la masă cu oricine, orice, oricât, numai gratis să fie. Dar aceste fiinţe televizate şi folosite în exces nu au alt scop în afară de burtă. După cum nici nu e cazul să fie adusă în discuţie la masă demnitatea. În ambele cazuri, din fericire, demnitatea are piua, nu se pune, pentru că ea nu are cum să producă bullshit natural, de casă.

Până la urmă, domnul Tăriceanu poate să fi nimerit într-o conjunctură nepotrivită şi e cu atât mai bun exemplul său, pentru că acesta poate fi instrumentul de măsură al tuturor rahaturilor care ne înconjoară şi care se numesc: implicare, preocupare, strategie, forţă, compasiune, solidaritate, umanitate, comunicare, iubire, adevăr, minciună, apel, sinceritate, simplitate.

Dar ca să-ţi protejezi nervii, pare mai bine să încerci să crezi în ceea ce spun şi fac semenii noştri care produc fără să clipească tone de bullshit pe secundă, fie că este vorba de politică, dragoste, inundaţii sau rochii de seară. Legea firii şi a atracţiei universale te obligă la un schimb de experienţă continuu, astfel încât, dacă produci bullshit, să trebuiască să şi înghiţi poate chiar o marfă de o calitate mult sub cea oferită de tine. Aşa se şi explică apariţia unei specii noi de oameni, capabilă să transforme fără baghetuţă magică orice în bullshit.

De-asta nici nu mai există ridicol şi de-asta totul trece până la urmă, fără ca cineva să fie sancţionat. Un gest imbecil poate fi oricând o sursă de inspiraţie, o idee bună pentru un public fără mari resurse de imaginaţie sau repere. Oamenilor le plac sarmalele, deci ne facem poze cu sarmale.

Nu mai contează cât de fals sună ce spui sau ce faci, atâta timp cât şi interlocutorii tăi fac acelaşi lucru. Bullshit în relaţii, în politică, la interviuri sau la slujbă, în arhitectură şi în ideologii. Dacă ceva sună cât de cât diferit, reacţia de sens contrar apare imediat şi bagatelizează, creează false comparaţii, demonstrează că totul e până la urmă bullshit, şi dacă nu e, va deveni, şi dacă nu va deveni, oricum există întodeauna alte priorităţi.

Şi sunt convins că există şi o parte luminoasă a acestei forţe maro întunecat. Anume că de la un nivel încolo se poate confunda fie cu omenia, fie cu înţelepciunea.

Iar asta înseamnă că nu mai putem avea încredere nici măcar într-o pereche de cizme de cauciuc.

publicat in evz, 2 august 2008

Lasă un comentariu

 1. dildobrica
  2 August 2008 la 02.08.2008 01:01

  asa finutz cum esti, de data asta i-ai penetrat pina-n prasele:)
  insa ti-as mai zdruncina o speranta: aceea ca congresele de la Izvor sau de aiurea, cu bullshit de partid la gratar sint intr-un fel expresia unei dorinte de umanizare si socializare prost intelese. ei bine, eu sint convins ca aceeasi mitici care fac coada la mititeii de partid si de stat ar adera miine in masa la o eventuala miscare fascista propusa de premier sau de vreun presedinte de club. i-ar macelari cu entuziasm pe romi, pe intelectuali si pe suporterii clujeni in numele valorilor nationale.
  cauza cred ca nu-i doar lipsa de imaginatie, ci si conjunctura asta nefericita a trecerii de la epoca maro intunecata a comunismului la partea luminoasa a libertatii financiare; in ambele important e sa-ti strivesti aproapele si doar o minoritate reusesc. ceilalti fac ca maimutica din video si cer marirea pensiilor cu 7 procente.

 2. Petru
  2 August 2008 la 02.08.2008 04:31

  Draga Domnilor,

  Oare asa de mult oamenii dvs. s’au “americanizat” incat nu pot sa traduca in romaneste expresiile “furate” din presa Americana?

  De exemplu, Razvan Exarhu scrie, “In bullshit we trust”, parca nu ar putea sa o spuna pe romaneste: balega de vaca!

  Lumea v’ar respecta mai mult daca ati avea “lucrari” adevarat indigene si nu imitatiile astea din engleza peste tot!

  Se pare ca situatia politica si economica influienteaza pe fiecare sa fie altcineva dar Roman! Este tragic cand oamenii se prostituiaza in felul acesta.

 3. sherby2007
  2 August 2008 la 02.08.2008 13:17

  Buna! Sunt Serban. Ai un blog frumos. Ai putea intra si tu pe al meu? 🙂 http://sherby2007.wordpress.com/

 4. Patrocle si Lizuca
  2 August 2008 la 02.08.2008 18:58

  titlul e parafraza lui “In God we trust”, deci administratia americana, pentru ca bull… e american .Ha-ha, cine se mai impiedica in fatada unei perechi de yellow wellies, mai conteaza daca reprezentantul guvernului in teritoriu e in costum sau ca isi face poza cu tacamuri de unica folosinta, printre sinistrati ?S-a demonetizat totul intr-atat incat s-a desemantizat…gestul la nivel de semnificatie.In Ro, cu atat mai greu pt sinistrati, cu cat e agoniseala unei vieti care nu se mai intoarce( valabil pentru ambele!)Cie din tarile sarace inteleg dimensiunea catastrofei- la cetateni ma refer, la cei ca mine.
  Iar in relatiile personale, e si mai aiurea sa inghiti bull- e uiti la conlocutor, iar atunci cand vezi ca e constient ca iti ” vinde” bull ti se face rau de tine, sau, dimpotriva, ca un adaptat perfect, te uiti la varful cizmelor de cauciuc pe care ai fost prevenitor si le-ai incaltat.Viata de …bull?;
  Scrieti din convingere, sa nu lasati multe sa va perverteasca sau sa va taie elanul.

 5. April
  3 August 2008 la 03.08.2008 18:33

  in bullshit we thrust, I’d say

 6. M&M's
  3 August 2008 la 03.08.2008 22:00

  no, căz doar nu trebuie să vă ienervaţi 🙂 aşa!… vă ies “i”-urile prin tastatură! 😛

  ‘In God We Trust’ – este un aspect al modului perfid în care dolarul american rulz ză uărld…

  Acum – ‘că..t de taur’ nu va suna niciodată ca ‘bullshit’ – şi eu unul sunt împotriva englezismelor de orice soi intrate în limbajul curent, de regulă corporatist ca sursă… Dar pur si simplu, unele cuvinte/expresii în engleză transmit mai mult/mai bine decât cea mai bună traducere neaoşă…

  So let ză bullshit be bullshit – există siteuri de generat random 😉 aşa ceva (un soi de c.. de taur, dacă vreţi…) – ca de obicei se găsesc personaje care nu disting esenţialul de formă – bulz-shit vă sună mai p-aproape?… (se poate servi şi cu tacîmuri de plastic…)

 7. M&M's
  3 August 2008 la 03.08.2008 22:12

  … ma intreb: n-ar fi fost mai frumos gestul de a NU manca impreuna cu sinistratii pentru a ‘face loc’ unui alt lovit de soarta de pe-acolo?… decat o ‘solidaritate’ jenanta?…

  ar trebui sa tinem gura mai mult inchisa, pentru ca multi in jurul nostru se zbat si fac valuri… “ţara e-n ciocolata, vedeti?…” (zicea Ada Milea-ntru-un cantecel…)

  PS: merci pt Ada, Razvan! – as fi descoperit-o poate mult mai tarziu… 😉 – nu stiu daca a mai ‘aparut’ la ‘alt’ radio…

 8. smara
  4 August 2008 la 04.08.2008 10:05

  diferentă gigantica intre un simplu buchet de flori de mazare si un pranz cu sinistratii – adicatelea intre esenta si simplism. educatia, domnule, e cel mai corect raspuns la bullshit-ul omniprezent. cum e bancul cu pestisorul de aur :”hai, zi repede ce vrei, masina scumpa, femei, palat, ca n-ati cere unul o carte sau un bilet la teatru!”.

 9. Patrocle si Lizuca
  4 August 2008 la 04.08.2008 17:04

  “in bullshit we thrust” imi aminteste de un card dragutz-ma gandeam cum trebuie sa te simti astazi ( se poate si despre sinistrati:( ) and I nearly damn trod in it…
  “n-ati cere unul o carte sau un bilet la teatru!” ho-ho-ho, astea-s accesibile in Ro, o imprejurare unde conferentiaza dl Plesu trebuie sa fie savuroasa live, asta da dorinta :))

 10. Ralluque
  4 August 2008 la 04.08.2008 20:00

  Ada Milea, o poti asculta in Bucuresti, intreab-o direct unde mai canta si poti sa-i transmiti salutari:
  ada.milea@yahoo.com

  De obicei Razvan Penescu mai publica pe Liternet unde Ada concerta.
  Are cateva albume si un musical – Island cu Balanescu – violonist roman stabilit in Londra.

  Ada a facut muzica la o piesa la Odeon De ce fierbe copilu in mamaliga – dupa cartea lui Aglaja Veterany, publicata la Humanitas – interesanta si unica ca si exercitiu literar, pacat ca si-a curmat viata(Aglaja Veterany)…

  Pe Ada o mai gasesti pe Youtube…

  Referitor la Bullshit…la analiza unui moment care poate sa fie penibil sau ridicol pentru ca noi il numim asa, dar poate omu’ chiar nu a vrut sa refuze o invitatie pentru a nu jigni…
  Lumea comenteaza ades ce nu e tipar…deunazi vazui si comentariul Udrea cu balerini albi in zone afectate si apoi o adaugire la final ca si-a pus cizmele de cauciuc cu care fuse la alte evenimente…
  Avem politicienii pe care ii cream…
  Daca comentariile s-ar fi legat de o performanta generata de cuget sau intelighentie, as fi zis brava ca asa poti da un feedback…
  In cazul de fata…ma abtin sa comentez fapta dezbatuta si doar sper ca uninominalele sa limiteze ridicolul si sa genereze bun-simt, chiar de va fi la scara micro pentru inceput…

  Numai bine…si spor la succese din batrana Anglie

 11. si_Pavel
  5 August 2008 la 05.08.2008 09:01

  dearest (sic),

  hai sa nu intram in prutenisme. limba urmeaza gandirea – e printre primele lucruri care ti se spun la o facultate de litere sau limbi straine, printre Saussure si Hjelmslev. iar omuletul ala mic si vorbaret din capul nostru se converseaza astazi de cele mai multe ori in “deadline”, “share”, “ROI” etc, parte din vocabularul afacerezei, cauzat de supraexpunerea la bullshit-urile unchiului sam. n-as fi atat de drastic, engleza are marele avantaj ca spune in 2 cuvinte ceea ce in romana iti ia un sfert de ora. translatorii si interpretii stie cel mai bine (sic). o zi buna 🙂

 12. doina
  6 August 2008 la 06.08.2008 09:45

  a propos de simplitate, iubire, compasiune, desi toate astea nu-si au locul sub titlul de mai sus, as vrea sa vezi asta http://www.dayswithmyfather.com/

 13. Patrocle si Lizuca
  8 August 2008 la 08.08.2008 18:50

  suuperb, articolul, dar ma tem ca am mai exprimat asta, one way or another; o radiografie pertinenta subtila, matura.Bravo!

 14. Gabi
  30 August 2008 la 30.08.2008 16:54

  asa-i politica pe peste tot, doar ca unii se prefac mai bine si unii mai rau.

 15. matei liana mihaelaa
  22 May 2010 la 22.05.2010 07:58

  ce articol tare e ok

← Inchide