Isterie, manual de utilizare

in Fără categorie, 10.02.2012

La început, e cineva care zice: nu interesează pe nimeni că e iarnă.
Hai să le zicem că nu mai apucă primăvara.

Titlu de forţă, nenică. Ăsta e şeful, un jurnalist cu experienţă, care a absolvit cum laude profesionala de psihologie a maselor. Aşa, mai simte şi telespectatorul că trăieşte, se uită şi el la televizor mai cu viaţă. Se mai sperie, i se face rău, mai ia un medicament, mai bea ceva să-şi facă puţin curaj, mai dă un telefon la o televiziune, susţine economia de piaţă. După asta, apar tinerii jurnalişti care vor să reuşească în viaţă, să facă o carieră transmiţând toate tâmpeniile de la faţa locului sau de la locul faptei, după caz.

În ultima perioadă, cred că tipii ăştia care trasează linia jurnalismului apocaliptic sunt în vacanţă. I-au muşcat de pix pe ăştia mici şi le-au inoculat acel spirit al imbecilităţii pure, care te face pe tine, smerit apostol al apocalipsei controlate, să simţi peste tot în jurul tău fiorul informaţiei care mişcă lumea şi o face să sune la Salvare.

Bieţii cititori de prompter nici nu-şi mai dau seama că se contrazic în interiorul aceleaşi ştiri, bieţii reporteri nici nu mai aud ce prostii spun, de emoţie că toate rudele lor de la ţară au să afle că e pericol mare să fii în viaţă şi să ai, doamne fereşte, acces la cablu tv.

Am obosit să fac colecţii de formulări a căror stupiditate ar fi amuzantă, dacă nu ar fi şi cantitatea la mijloc. E aproape imposibil să afli o informaţie fără fundal de tobe, rifuri sumbre de viori, intro cu bătrâni batjocoriţi de regimul meteorologic, animale părăsite, Dacii abandonate, garduri înclinate de 20 de ani, nu de viscol.

Simt că pierd un moment istoric, la fel ca la Revoluţie, când nu am înregistrat emisiunile radio şi tv, unde se spuneau pe bandă rulantă nişte enormităţi geniale. Am ţinut minte de atunci doar o sintagmă, pe care numai un climat excepţional putea să o nască,  într-o minte explodată de sentimentul participării la istorie: ultimele zvârcoliri ale hidrei înveninate.

Doar că la jocul acesta de pingpong, cu singurul neuron disponibil al acestor organisme, a început să participe şi populaţia dependentă deja de această formulă ieftină de adrenalină. Nu se poate să mai rămâi indiferent, afară e iarnă, ninge. E intolerabil.

E vremea să ne mobilizăm şi să mergem să facem provizii. Nişte tipi care au vorbit la televizor au spus lucruri diferite, dar noi nu credem că nu există o sămânţă de adevăr în cea mai întunecată variantă. Nu cred că marile lanţuri de magazine s-au solidarizat şi au speculat criza de isterie a presei, lansând spre minţile întunecate ceva ce ar fi fost cea mai şmecheră campanie de PR din istoria modernă a României.

Se spune că cel mai uşor e să hipnotizezi o găină. E posibil ca progresul omenirii să ne fi adus în situaţia în care o găină, chiar şi una din aia deşteaptă, cu patru picioare, să fie mai greu de hipnotizat decât un telespectator cu două urechi, deocamdată.

Cetăţeni, stăpâniţi-vă puterea de cumpărare! Luaţi doar câte 200 de pâini, să ajungă la toţi disperaţii. Aveţi grijă, uitaţi-vă bine în stânga şi în dreapta, pentru că aşa cum spunea o fătucă la ştiri, din cer cad fulgi mici de gheaţă, iar parcările sunt aproape supraaglomerate.

Maşina timpului a pornit, urmează staţia 1954, cu peronul pe partea înzăpezită. Imagini cu oameni scoşi cu japca de comunişti la deszăpezire sunt evocate de diverse jurnaliste ca nişte exemple de solidaritate, greu de regăsit astăzi la noi românii.

De fapt, noi, românii, suntem singura ştire. Ia să vedem ce au mai făcut azi românii, bucureştenii şi românii de pe pârtii, care au ales, ca de obicei distracţia de zile mari.

Nu are sens să pierzi vremea cu mesaje constructive, transmise pe un ton pozitiv şi nu de câine lovit cu bocancul rusesc. Nu are sens să facem un mare om de zăpadă, vizibil din spaţiu.

Mai bine scriem din cărucioare de supermarket pline ochi: “Ne e frică să nu ni se facă foame de la ştiri. Mai trimiteţi pâine şi sare.”

Lasă un comentariu

 1. raluca
  10 February 2012 la 10.02.2012 09:34

  Linia EVZ: Iarna nu e ca vara, de aceea se intampla accidente de tip lumea a treia. Adica, oamenii sint cretini, ca in rest totul functioneaza ca in Canada. “Romanii se arunca cu capul in nameti din graba sau din prostie” (am pastrat acest numar din EVZ, mi se pare antologic). Intr-adevar, isteria cu care este exploatat cotidianul pentru a parea ca ne-am mai apropiat cu un pas de apocalipsa este in surplus. Dar ma deranjeaza mai mult fenomenul contrariu: stiri absolut oribile sint transmise fara tam-tam: o femeie a fost calcata de un utilaj de dezapezire si a murit, sute de oameni au stat in tren 3 zile pe timp de pace si nu se indreptau spre gulag, n sate nu mai au nici o legatura cu lumea sau curentul electric. Vreau sa fie urlate zi si noapte, poate le aud si cei care sint opaci la obraznicia puterii.

 2. Dragos B
  10 February 2012 la 10.02.2012 11:29

  “Se spune că cel mai uşor e să hipnotizezi o găină.”

  Da… Gonzo de la Muppets era neintrecut…
  Dar el era curcan. Un fel de, ma rog…

 3. Profetu’
  10 February 2012 la 10.02.2012 14:32

  Doamnă, vă place suprarealismul, sau doar urletele?

 4. hrp
  13 February 2012 la 13.02.2012 11:46

  Razvane, esti genial ! Cu respect ma inclin.
  Ca si Nenea Iancu ai subiecte doldora.
  La radio cand te mai putem auzi? Acum poti avea Clandestino si in masina gratie netului mobil. Zi-ne doar ora.

 5. bunicuta66
  14 February 2012 la 14.02.2012 18:40

  Felicitari! Nici ca se putea o mai fina observatie a crizei actuale! CRIZA DIN MEDIA. Imi pare rau pentru cei care poate isi fac treba asa cum ,,scrie” la codul deontologic dar din pacate unii chiar au intrecut masura. Si aici nu ma refer la stirea de senzatie despre (sa-mi fie iertat!) partea dorsala a lui Boc, surprins de un paparazzo intr-un vestiar, ci la o stire de la PROTV uluitoare. Daca pana ieri incercam un sentiment de mila fata de bietii sinistrati de la Buzau, cand am auzit senzationala stire de la un brav reporter, m-a cuprins si pe mine isteria. Deci, unde era marea catastrofa: o biata localnica si soacra pe deasupra, dintr-o localiate buzoiana, nu a mai putut iesi cu automobilul din curte, pentru ca ginerele sau, i-a baut 2 litri de antigel!!! Asta da dezastru! Si Ungureanu asta nu a facut nimic! (vezi stirile PROTV din 13 feb, ora 13.00). Sa fi fost data de 13 de vina? Acum realizez conjunctura nefavorabila.

 6. maria
  15 February 2012 la 15.02.2012 14:53

  Oh domnu Exarhu, dar nu stiam ca va aprovizionati din acelasi loc ca si dl Plesu … ca pe domnii Liiceanu si Patapievici nu i-am luat niciodata in serios… deci nu se pune.

 7. Angie
  25 February 2012 la 25.02.2012 10:09

  Parca spuneai ca nu te mai uiti la tv… http://razvan.exarhu.ro/piscotarul-omniscient/

 8. razvan
  25 February 2012 la 25.02.2012 11:58

  in general nu ma uit, iar ca sa intelegi ce se intampla sunt suficiente 10 minute.

 9. Zana Eficientei
  31 August 2012 la 31.08.2012 23:27

  Abia acum l-am citit. Nici nu stiu ce fac – rad sau plang. Atat mai pot zice: multumesc!

← Inchide