Macaroons, nu macarons, cu cocos, nu cocoș

in Fără categorie, 11.07.2020

Pe vremuri, la Universitate, era un băiat cu o cutie cu iepurași și te lăsa să îi mîngâi. Era 10 lei mângîiatul, scria pe carton. Cam asta o să faceți și voi cu aceste macaroons. După care o să le mâncați, cum se întâmplă și cu iepurașii de Paști.

Și cum am zis să nu merg atît de jos, încât să fac banana bread, iată-ne aici, dragi prieteni ai cuptiorului. Cocosul de Dăbuleni e pîrguit, e timpul să puneți niște cuburi de gheață la rece și să mă urmăriți în continuare pentru noi rețete. 

Am mâncat la Londra mizeria asta de macaroons, că nu sunt din oraș. Și mi-a plăcut, deși nu e ceva cu care să te simți mândru, neapărat, că e pe dependență, cu atât mai mult cu cât e jenant de simplu de făcut.

Ce ne trebe

70 g zahăr pudră sau chiar mai puțin

2 linguri de miere bună

250 g de cocos ras și fulgi (dar mai bine doar ras)

75 ml lapte condensat (eu n-am avut)

3 albușuri bătute cât de cât

Coaja și sucul de la o lămîie mică

½ linguriță esență pură de vanilie

Cum procedăm

Batem albușurile în vasul în care gătim, preferabil unul cu fund gros. Înglobăm zahărul, apoi fulgii de cocos. Praful de sare, mierea, apoi coaja de lămîie și sucul și lăsăm totul la foc domol, amestecând constant, dar continuu.

O ținem tot așa, până când începe să se coloreze discret și se lipește de fundul vasului. Dăm de pe foc și așteptăm să se răcească bine. 

Eu sunt la țară și nu am găsit lapte condensat. Am luat și cocos ras și fulgi. Asta înseamnă că macaroons pot să înflorească un pic, dacă nu e suficient de umedă compoziția. Asta s-a și întâmplat și nu mi-a displăcut. E mai aerisită și crocantă toată lucrarea. Vedeți și voi ce cale alegeți

Încingem cuptorul la 150 de grade Celsius. Aranjăm hârtie de copt într-o tavă. Ne trebuie (pentru că suntem o echipă) o lingură de înghețată ca să extragem din compoziție cam 10 mogâldețe din astea.

Le lăsăm la cuptior cam 15 minute, dar stăm geană pe ele, să se coloreze frumos, doar.

Așteptăm să se răcească, înainte să le desprindem de hârtie, că sunt lipicioase, exact ca niște copii mici. 

Apoi așteptăm să se facă dimineață și să vină micul dejun de weekend, ca să le combinăm cu un Freddo Intenso, de la Nespresso, că se poate trăi și așa. Dulce – acrișor cu un pic de amărui și spumă de lapte rece poate fi un început fericit de zi.

Recomandarea mea e să le țineți la răcoare, ca să meargă bine cu cafeaua cu gheață și lapte. O să mai vreți, dar asta e. Trebuie să așteptați cântecul cocosului, să o luați de la capăt.

Vă pup pe ceakre și vă doresc spor la cafeluță, ca de obicei.

Lasă un comentariu

← Inchide