O ciorbă de burtă şi un cappuccino

in Blog, 18.02.2010

Cum s-o fi întâmplat că am ajuns să mâncăm ca în gară la Făurei? Ceea ce se aşază la un nivel mediu în farfurie acum în ţara lui Păstorel Teodoreanu seamănă suficient de bine cu drumurile, casele noi şi atmosfera de turkish bazar din China. E normal să fie aşa. În fond, şi marele epigramist se plângea de halul în care erau vinul românesc şi mâncarea în draga noastră perioadă interbelică.

Mâncare ca de lagăr de lux, gătită cu zece mâini stângi sau feluri pe care le-ar accepta cu jenă nişte tractorişti beţi. La fel ca şi felul în care se trăieşte viaţa, fără niciun pic de grijă pentru detalii, fără respect faţă de bucurie. Am plătit, mâncăm.

Credeam că doar comuniştii au grijă să dispară savoarea din viaţa supuşilor.

Teoretic, capitalismul ar trebui să o readucă înapoi. Dar ce ne facem, că are gust de shaorma?! Am găsit o carte foarte sexy, copertă roz, design minimalist, nicio legătură cu subiectul. Asta înseamnă sexy în ziua de azi.

Titlul e „Dictatura gastronomică”, adică 1501 de feluri de mâncări din 1935. Autorul e Constantin Bacalbaşa, gourmet şi nu gourmand, cel care a rămas cunoscut prin cele patru volume ale lucrării „Bucureştii de altădată”. Dacă ai răbdare să citeşti numai titlurile, nu şi reţetele, te enervezi măcar un pic.

Ce înseamnă varză cu untură de gâscă? Ce înseamnă pătlăgele roşii cu lămâie? Ce este un sitar umplut cu stridii? Nu trebuie să urmăreşti doar ştirile ca să înţelegi cum şi în ce privinţe regresează specia. Asta nu se măsoară în gâşti şi potârnichi, nici în trufe sau păstrugi.

După ce parcurgi pe rapid capitolele şi faci o scurtă recapitulare a meniurilor din restaurantele de acum, poţi să vezi cât de multă savoare dispare din jurul nostru. Nu înseamnă că planeta a pierdut nişte specii, ci doar că omul a încetat să mai fie curios să guste. Sau nici măcar nu-şi imaginează că bucătarii sunt uneori cei mai buni traducători ai bucuriei de a trăi.

Probabil că înfometarea programatică organizată de regimul comunist a rezonat deja în gene. Strictul necesar trebuie să fie doar necesar, nu neapărat şi gustos. Delicios sună deja elitist. Cinstit nu există. Lumea se învaţă cu gusturi proaste, nu cu prostgust. Ăsta e oricum în sânge şi decurge.

Nu trebuie decât să treci prin reţete ca să vezi că toate stările sociale îşi aveau pusă deoparte reţeta fericirii de masă. Gustul era ceva firesc, nu era nevoie de amelioratori. Rafinamentul şi gustul frust convieţuiau perfect, fără să se opună în aroganţă. Poate doar în aspiraţie. Probabil gâsca mai lega un pic stările sociale, prin grăsimea sa inestimabilă.

Se spune, de exemplu, că nu poate oricine să se îmbolnăvească de gută, că e o boală nobilă, pe care o moşteneşti de la nişte strămoşi care au cam dat iama în vânat. Deci, degeaba se chinuiesc ăştia cu mistreţii, că mai mult de o indigestie şi un colestorol nu iese. Dar ignoranţa se moşteneşte infinit mai uşor şi acţionează mult mai devastator atunci când totul ajunge să se reducă la o nenorocită de friptură cu cartofi prăjiţi. Ar putea sta şi pe indicatorul de intrare în ţară. Aici se serveşte ciorbă de burtă şi cappuccino de casă.

Am văzut că celebrul şi jovialul Jamie Oliver şi-a luat nişte înjurături majore de la americanii cărora a încercat să le explice principiile unei bucătării sănătoase. Unii simt că prostia lor este sfântă şi că trebuie apărată la fel de de încrâncenat ca şi credinţa. Eu zic că mâncarea este o endorfină şi că ne ajută să gustăm mai bine tot ce ne înconjoară.

O bună parte din deprimarea şi isteria care ne înconjoară pot să-şi găsească alinarea într-o mâncărică bine gătită şi un pahar de vin curat. Speranţa de viaţă se hrăneşte prin respect de sine. Hai, noroc!

Lasă un comentariu

  1. Ionut
    18 February 2010 la 18.02.2010 14:43

    In piramida lui Maslow am putea sa spunem ca avem nevoi de baza si nevoi superioare.

    Cauzele pot fi multe, probabil comunismul e de blamat in mare pentru faptul ca nu ne mai dorim prea multe lucruri / experiente superioare. Standardele noastre de viata sunt coborate foarte mult.

    E o discutie lunga si intr-un fel o durere sa vedem in ce fel de societate traim. De aceea apreciez mult initiative de gen lecturi urbane, povesti din calatorii sau alte evenimente care propaga in randul nostru exemple de “trairi” superioare.

  2. raluca
    18 February 2010 la 18.02.2010 15:03

    Ce coincidenta! Tocmai azi am publicat doua retete gasite intr-o revista interbelica. Dupa care am vizitat blogul dvs si iata peste ce am dat: un articol pe care citindu-l nu pot decit sa repet: “da da asa e si pe mine ma roade de ceva timp lipsa de respect pentru calitatea mincarii”; de fapt lipsa nevoii de calitate in toate domeniile. Ma oripileaza paharul de plastic cu “cappuccino” servit pe strada in goana, torturile gretoase si lipsite de imaginatie din cofetarii, lipsa notiunii de ciocolata, ceaiul oferit sub forma de apa fierbinte si pliculet intact, pufnitul dispretuitor la intrebarea “e proaspat” etc etc.
    O fi azi vreun aranjament planetar care ne solicita gourmandiza.

  3. vraji
    18 February 2010 la 18.02.2010 15:23

    ~Nu trebuie să urmăreşti doar ştirile ca să înţelegi cum şi în ce privinţe regresează specia~ GENIAL!

  4. Si asa-mi vine cateodata… « That Fat Bitch
    (author) 18 February 2010 la 18.02.2010 16:30

    […] cand intalnesc opinii precum aceastea – Intr-o tara normala – Mihai Dobrovolschi sau O ciorba de burta si un cappuccino – Razvan Exarhu. incerc sa gasesc solutii si sa ma achit de datoria civica prin voluntariat. […]

  5. Corin
    18 February 2010 la 18.02.2010 16:37

    aferim (in general vorbind, apropo de uniformizarea meniurilor din zilele noastre), “decit” sa nu dam intr-un paseism, aaa… desuet si sa inghitim nemestecat ca tot ce e antebelic e si nemaipomenit. tot ce voiam sa zic e ca bucataria (ok, la nivel mondial) a evoulat in alte directii, mai moleculare, ma-ntelegi…

    cum ziceam, desi in general iti dau dreptate (daca te referi strict la romania), generalizarile, cum stim, nu dau bine si se pot lasa cu arsuri la stomac… 🙂

    ps: “cappuccino de casa” e ala la plic?…

  6. Antoaneta
    18 February 2010 la 18.02.2010 17:10

    Frumos spus.

    Asta-i de pe vremea idealurilor comuniste “cel mai fericit am fost când am scapat de plosnite”. Când idealul e sa ai un apartament, o masinuta si un porc de Craciun, vrei sa-mi explici si mie ce-i aia gâsca si la ce foloseste?

  7. razvan
    18 February 2010 la 18.02.2010 17:42

    A, paseism is dead for me, era vorba despre exercitiul imaginatiei si firescul rafinamentului intr-o vreme. Decat bon appetit iti doresc, oriunde te-ai afla 😉

  8. costin
    18 February 2010 la 18.02.2010 18:31

    mon cher , cuser , ai si matale dreptate, dar ce sa-i faci daca omu-i grabit, ii e foame si are pofte?

  9. razvan
    18 February 2010 la 18.02.2010 19:08

    Pai, asta-i problema, ca pofta asta cinstita a ajuns o mizerie.

  10. Papillon
    18 February 2010 la 18.02.2010 19:56

    Hmmm… citind, mi-am adus aminte ca acum vreo doua saptamani m-am chinuit pentru o cina romantica sa fac somon cu sos de capere si am luat un vin alb de soi… Reactia a fost: de ce nu l-ai facut prajit cu usturoi? stii ca imi place berea… M-am dezumflat rapid. Nu mai stim sa mancam. S-a dus rafinamentul, asocierile discrete ale gusturilor. Am devenit niste ghiolbani mancator de gogosi si shaorme. Asa ne devine si caracterul Putin cate putin.

  11. al_core
    18 February 2010 la 18.02.2010 22:01

    asta’i o reclamă subliminală la saitu’ ăla lansat de orlando, nu? 🙂

  12. adnana
    18 February 2010 la 18.02.2010 22:20

    Poate ca problema e si mai adanca – pleaca de la lipsa de respect pentru ingrediente. Cand vezi puii aia vineti prin galantare, salata cu frunze pleostite si maronii ‘categoria I’ , pietele pline de rosii post-atomice si taranii cu papornitele doldora de kiwi, ce imaginatie sa-ti starnesti si cum? Exercitiul de imaginatie- cred eu – trebuie sa inceapa prin a-ti imagina calatoria intreaga a mancarii, pana in farfuria ta. Iar in Romania – la faza asta – risti sa ti se rupa filmul.

  13. Grandoarea si decaderea gustului « Zâna Eficienţei
    (author) 18 February 2010 la 18.02.2010 22:34

    […] · Lasă un comentariu Frumos scrie Razvan Exarhu aici, despre pestritimea ieftina a ‘gastronomiei’ romanesti curente si despre ingustimea […]

  14. senateur de les escargots
    18 February 2010 la 18.02.2010 23:26

    Subscriu la cele scrise de Antoaneta – o mare crima a comunismului a fost ca ne-a aruncat cu 50-60 de ani in mizerie…
    Ce gasca, stridii care, cine pastruga, ‘melcii vostri!- de unde rafinament cand si cei educati la Paris in perioada ante/inter-belica au esuat in triste garsoniere din Titan, fara curent si imbatranind la aceleasi cozi?…

    Iar acum, globalizeisan mai frend – bigmec,saorma,capucinooo faata!
    Cam cum sa se perpetueze asemenea gusturi fine cand cele mai de fitze resteurante ‘in trend’ sunt thai, sushi, fusion and so on?!…
    Cand vrem traditie- o dam pe ciorba de burta, gratar, mici, Plescoa’; cam cat le ia sa faca “un mix bun” intre?…

    Tristul adevar (al lui Gauss) e ca majoritatea decide “normalitatea”… si-atunci natia bea bere la pet, mananca prost si face multe spume in jur 🙁 ca o reclama proasta la detergenti…

  15. razvan
    19 February 2010 la 19.02.2010 01:35

    Nu

  16. razvan
    19 February 2010 la 19.02.2010 01:38

    Poate e timpul sa schimbi comeseanul. Aici e mai greu cu generalizarile, din pacate.;)

  17. 'mnealui
    19 February 2010 la 19.02.2010 03:36

    Sti (sau stii, ca nu m-a lamurit nimeni) care-i problema ta si nu numai a ta, ci a unora care din pacate sunt putini? Ca vorbesc singuri. Astia suntem, asta mancam… A, pardon, uneori ne mancam intre noi. Pofta buna si tie!

  18. Aura
    19 February 2010 la 19.02.2010 09:29

    🙂 ce buna era zacusca de acasa…pe care nu o ratam sa o mancam … si pe timp de ploaie pe str Republicii la cofetarie dupa ce “ne eliberam de la Agrosem ca deeee, sortam usturoiul pe acolo… ehhh, astea sunt amintiri ale liceului 😉
    …in rest ce ti-o fi venit sa mananci in gara… la Faurei..asta greu de inteles…:))

  19. 1>2
    19 February 2010 la 19.02.2010 14:02

    Foarte frumos grait! Prin urmare sa gatesc ceva gros azi. Hai noroc si tie maestre!

  20. irina
    19 February 2010 la 19.02.2010 14:27

    prefer oricand o sarma cinstita unui “cordon bleo” servit cu pretentii de sanselize la restaurantul dreamland din pantilimon. ceea ce imi inclesteaza maxilarele si imi face tot corpul sa tremure de furie este faimoasa replica “asa il facem noi” (cu referire la versiuni jalnice ale mancarurilor standard, notorii, de genul paella). cu alte cuvinte, aceste restaurante care se prevaleaza de ingeniozitatea bucatarilor si de necesitatea reinterpretarilor unor genuri consacrate pentru a-ti servi ceva care nu are nicio legatura cu ceeea ce stii ca inseamna salata cesar, de exemplu, aceste restaurante, ziceam, ar trebui incendiate. macar amendate

  21. www.moment.ro
    19 February 2010 la 19.02.2010 16:54

    Ca bine le zici Razvane! Ptiu, si ce se mai ingramadesc la comentarii toti cei cu knorrul in dulapioare.

  22. ikemaua
    19 February 2010 la 19.02.2010 16:55

    Ce bine ca ai scris acest articol … e o binecuvantare dupa ce citesti altfel de articole, ca asta de aici:

    http://www.jurnalul.ro/stire-miscarea-de-rezistenta/obscenitatea-culinara-536051.html

  23. batacanda
    19 February 2010 la 19.02.2010 18:23

    cu tot respectu maestre pot sa spun ca ciorba de burta nu e de “nasul” tau!
    in primul rand ciorba de burta mancabila nu vei gasi decat acolo unde sunt soferi;
    Un corporatist sau un bucurestean, un om cool nu intelege ciorba de burta;
    Condu 400-600 de km, vorbeste cateva ore la telefon, treci de cateva filtre si apoi o vei intelege;
    Hai noroc si-o bere!

  24. luminitza
    21 February 2010 la 21.02.2010 00:13

    tartiflette!
    ceea ce va dorim si dvs!

  25. www.moment.ro
    21 February 2010 la 21.02.2010 10:09

    Ieri am fost si mi-am cumparat Dictatura Gastronomica, 1501 feluri de mancari din 1935 de Constantin Bacalbasa. Are un roz porno, poate si pentru ca editorul acestei editii este Dan Siliviu Boerescu. Parca nu asa da vina complet pe designer: Radu Manelici.
    Rezultatul: continut din 1935 in design Manelici.

  26. Iuliana
    23 February 2010 la 23.02.2010 08:37

    Ce s-o fi intimplat cu piinea simpla, bine crescuta, frumos mirositoare si cu gust? Cum a ajuns sa fie aceasta chestie poroasa, elastica, scirboasa, mirosind a drojdie?
    Stie cineva un loc unde piinea se face cu grija si respect pentru ingredientele ei simple? In Romania, vreau sa zic!

  27. Ha, ha, haidem sa haidem « CuVintre's Blog
    (author) 5 March 2010 la 05.03.2010 12:00

    […] a inventa sintagme timpite, cred ca unii oameni sint inzestrati cu un fel de charisma a scrierii. In mod cert, el e. Noi stam pe margine si mai haidem […]

  28. Armand
    7 March 2010 la 07.03.2010 01:20

    @iuliana
    Daca ai drum la Sighisoara te rezolv eu cu o paine autentica pe vatra, facuta intr-un cuptor de 100 de ani dupa o reteta de vreo 300 de ani.

  29. De calitate
    10 March 2010 la 10.03.2010 23:34

    Pfeaaa ma apucat foamea 😐

  30. Dan
    11 June 2010 la 11.06.2010 13:06

    era sa iau si io cartea aia, dar m-a luat durerea de dinti de la rozul ala… astept o editie mai pastelata.

    da’ nu inteleg o chestie, domnu’razvan – aici sinteti suparat ca lumea nu mai stie manca bine iar doua pagini mai jos (sau mai sus?) sinteti suparat pe aia care totusi incearca, ba mai scriu si pe blog despre asta… ? cum vine treaba?

  31. Grandoarea si decaderea gustului | Zâna Eficienţei
    (author) 28 December 2010 la 28.12.2010 19:18

    […] scrie Razvan Exarhu aici, despre pestritimea ieftina a ‘gastronomiei’ romanesti curente si despre ingustimea […]

← Inchide