am văzut de curând un show al lui david chang, în care explora ideile marelui chef arzak. un bătrân despre care fiica lui, cu care găteşte, spune că e trist doar când nu are suficient de mâncat sau băut.
chang a mers în locul preferat al seniorului de san sebastian, unde marele om mănâncă de obicei o omletă teribilă, cu fructe de mare.
mi-am adus aminte de o lucrare mai veche de-a mea, care este ceva pentru care chiar merită să te trezeşti dimineața. şi seamănă ca principiu cu tehnica divinei omlete din show.
tigaie non stick, un pic de ulei de măsline, un pic de unt, se toarnă ouăle bătute cu sare şi piper şi se mişcă paleta în compoziție, astfel încât să se gătească aproape toată, fără să se rumenească tare.
în momentul în care deasupra a rămas un strat subțire de compoziție necoaptă, se presară bacon şi brânză de capră şi cu ajutorul a două palete se pliază omleta în două, gen portofel. focul rămâne mic în continuare, după două minute se răstoarnă omleta pe cealaltă parte, eventual ca pe o clatită, prin aruncare, şi se dă tigaia deoparte.
brânza se topeşte, interiorul va rămâne cremos şi textura pufoasă.
cred că specia poate fi mai umană după ce gustă o kestie ca asta. ca de exemplu, mâine, nu?!
bon appétit, pui de daci!
şi să îmi spuneți cum a ieşit.
Lasă un comentariu
18 May 2015 la 18.05.2015 11:51
Reteta este delicioasa si este pe stilul retetei de omleta frantuzeasca veritabila. As adauga in plus putina ceapa verde o data cu branza si poate un pic de nucsoara in ouale batute. Evident, daca avem si niste oua de tara lucrurile stau altfel.
18 May 2015 la 18.05.2015 12:30
da. punem şi nucşoară şi ceapa verde, că suntem oameni, nu animale.
26 May 2015 la 26.05.2015 20:57
O reteta Dumnezeiasca de omleta invatata (dar nicicind reusita pe deplin) de la un cetatean (afro)american:
Pe plita incinsa, asezonata cu un pic de ulei arunci dou-trei miini de baby spinach. Dupa ce s-au obisnuit cu caldura, le acoperi cu o mina de brinza de burduf.
In acelasi timp, linga, pe plita incinsa si dornica de actiune, lasi la pepelit un polonic-doua de oua batute. Din poignee’ dai un praf de piper proaspat risnit peste spanaco-brinza-de-burduf si le mai asezi nitel.
Cind oolele s-au ostenit p-o parte, le intorci si dai o pauza spanaco-minunii aleia pe care o gazduiesti la la cald. Impaturesti cu grija si astepti pina-ti zice ochiul ca-i gata.
La buna reauzire !