Ou în cănuță cu chorizo crocant, sparanghel și burrata caramelizată

in Gusturi, 28.12.2019

Nu știu ce poate fi mai bun decît oul în cănuță, pentru un copil de orice vârstă. Dar cu timpul se nasc așteptări. De-aia m-am gândit la o versiune pentru adulți. Și începe fix așa.

 

Ce ne trebuie

ouă

sparanghel

chorizo

unt

cănuță

burrata sau o brînză cremoasă și dulce

pîine bună

parmezan ras

suc de lămîie

ierburi aromatice, dacă e

 

Cum procedăm

Scoatem untul din frigider și îl mărunțim pe o farfurie.

Încălzim cuptorul la 180 Celsius. Mărunțim cîrnatul uscat, dar cu milă. 

Cînd e gata temperatura, aruncăm bucățile într-o tigaie și le lăsăm la cuptor 10 minute, sau pînă se rumenesc bine și se usucă. Le scoatem pe hârtie absorbantă. 

Punem apă cu sare la fiert și pregătim un vas cu apă și gheață. Fierbem sparanghelul un pic, îl scoatem la răcit, scurgem, punem deoparte, îl stropim cu suc de lămîie.

Ungem felii de paine cu unt, tăiem soldăței grași.

Radem parmezan, tăvălim partea unsă prin el. Punem în tigaie la prăjit, până se topește bunătatea.

Fierbem ouăle cleioase. Le decojim, firesc, întâia alegere. 

Dădem drumul la espressor. 

Aici e o situație. Posibil să nu aveți torță (lampă) de bucătărie. Puteți pune burrata în cuptor la salamandră (adică arzătorul din partea de sus). Dacă nu, o frigeți în tigaie și gata. Sau nu o mai caramelizați și o lăsați la temperatura camerei, să își dea ochii peste cap. 

Punem oul în cănuță, îl mărunțim și adăugăm untul peste el. Amestecăm. Punem și burrata, cârnatul, sparanghelul, pâinea prăjită. Ierburi aromate, ce simțiți că vă face bine la minteplines. (mindfulness românesc) După ce faceți poza de insta, puteți amesteca toate astea, până se transformă într-o compoziție cremoasă și hăpăiți ca niște căprioare carnivore. 

Eu zic că sunt cam toate aici. Sărat, dulce, acru, picant, crocant, nonșalant. Merge și un pic de amar, dar moderat, cu un aer de biscuiți cu unt. Adică Nespresso Volluto, un gust foarte prietenos cu acest ansamblu cam solicitant. Notele fructate din espresso au să pună frumos în mișcare complexitatea cănuței. Practic, ceșcuța se face frate cu cănuța.

Eu vă las să încercați și mai vedem ce o fi cu micul dejun la anul. Care vă doresc să fie bun cu voi. Și gustos. 

La mulți ani și spor la cafeluță!

Lasă un comentariu

← Inchide