Să vii cu tac-tu tuns!

in Blog, 28.02.2011

Într-un liceu din Bucureştiul anului 2011 o dirigintă i-a dat doi de trei unui elev de clasa a noua, pentru că avea părul lung. Unul la purtare şi unul la materia pe care o predă, ca să-l ajute să înţeleagă mai bine că argumentele didactice primează.

Acţiunea are ca unică explicaţie aversiunea personală a profesoarei pentru băieţii cu părul lung. Copilul, care cântă într-o trupă rock, a fost obligat să se tundă şi a făcut o mică depresie. Credeam că genul acesta de abordare s-a mai temperat în cei 20 de ani care

au trecut de la căderea comunismului sau ce-o fi fost.

Iată că nu numai Partidul e în toţi şi în toate. Mai e şi Frizerul. O exista vreo perversiune de şef de unitate militară, capabilă să îţi provoace mari sentimente de satisfacţie atunci când înfigi foarfeca în pletele aproapelui.

Am aflat că în mai multe licee bucureştene regulamentul spune că un elev are dreptul să poarte părul lung dacă aduce o adeverinţă că are o boală de piele sau că face parte dintr-o formaţie vocal-instrumentală. Asta cu adeverinţa de rocker i-ar fi surprins plăcut, cred, chiar şi pe Ilf & Petrov. Oare de unde se eliberează adeverinţele astea?

De la vocalist sau de la baterist? Sau dacă eşti lead-guitarist poţi să-ţi eliberezi singur dovada? Îmi imaginam că demenţa absurdă ţine doar de partea clinică, de problemele şi tulburările personale pe care le poate avea orice fiinţă umană. Cum ar fi o profesoară din alt mare liceu, care încă predă deşi susţine şi le şi povesteşte elevilor că a fost răpită de extratereştri.

Plăcerea asta de a urmări şi de a pedepsi e totuşi ceva care face corp comunul cu sistemul, cu toate că acesta ar fi trebuit să se mai împrospăteze între timp. Să zicem că experienţele mele din liceu şi lupta pe care o duceam pentru a putea avea părul puţin mai lung decât o periuţă de dinţi nu ar fi trebuit să mai aibă vreo relevanţă acum, în afară de cea pur anecdotică.

Că eram dat afară din clasă pentru că unui profesor I se părea că am o privire impertinentă. Sau trimis acasă, că nu aveam şapcă, ci fes. A, şi aveam ciorapi galbeni, sau un sac roşu cu buline negre – lucru pe care numai ţiganii îl fac, aşa cum mi-a explicat însuşi directorul de atunci al liceului. Tot el mi-a confiscat şi vreo trei fesuri.

Şi oricum, m-au dat afară pentru sfidare şi când m-am tuns zero, gândindu-mă că pun capăt oricăror discuţii despre lungimea regulamentară a tunsorii. Generaţia mea a consumat suficientă apă cu zahar pentru a-şi lipi părul de cap, stimaţi dascăli. Şi a avut neşansa de a înţelege pe viu că atitudinea de miliţian prost nu are legătură cu portul uniformei.

Respectul şi credibilitatea nu se câştigă cu maşina de tuns în mână. Iar abuzul nu ţine loc de autoritate. Acum sună amuzant poveştile cu profesori care le faceau cruci în cap cu foarfeca elevilor scoşi la careu pentru culpă de pleată. Sau cu securiştii care tăiau pe stradă manşetele pantalonilor evazaţi.

Foarte haios, dar îmi aduc perfect aminte că atunci eram foarte revoltat şi rănit de toate prostiile pe care le puteau produce nişte minţi aflate pe pilot automat. Poate că a sosit timpul pentru o demilitarizare a sistemului de învăţământ. Ar mai merge şi o alfabetizare a profesorilor agramaţi şi chiar şi o umanizare mică.

Lasă un comentariu

 1. Marcel
  20 March 2011 la 20.03.2011 11:07

  Ironia si dorinta de a fi superior nu te face mai destept, ci din contra, as putea zice. Cu atat mai mult atacurile personale nu isi au locul.

  Ti-as recomanda sa faci o analiza la un nivel putin mai abstract si poate o sa reusesti sa intelegi ceea ce am vrut sa spun. Citeste si postul de mai sus in raspuns Danielei.

 2. Marcel
  20 March 2011 la 20.03.2011 11:09

  As sugera sa incerci sa iesi din patratel si sa vezi dincolo. Ti-am raspuns la postul urmator.

 3. beatles
  14 April 2011 la 14.04.2011 14:47

  Deja imi imaginez :

  – Sa nu crezi ca o astfel de prezenta te va ajuta sa faci ceva, pari un golan si atat! zise diriga.
  – Doamna diriginta! Ganditi-va numai o secunda .Atatea nume ilustre : Iisus, Einstein, Dostoievski toti au avut parul lung, si chiar unii dintre ei barba si mustata chiar. Poate ar trebui sa mi las barba sa creasca?
  -Nu fii nesimtit! Intreci orice masura! Afara!!!!( eternul ordin stanilist)

 4. Bibi
  17 April 2011 la 17.04.2011 15:17

  Cred ca profesorii au o problema cu extremele. Nu e vorba doar de par lung in cazul baietilor, ci si foarte scurt al fetelor. Scurt spre deloc. Eu m-am tuns zero cu doua saptamani inainte sa termin clasa a XI-a. Bine, nu m-am si ras, sa-mi luceasca-n lumina chelia, dar cert e ca nu mai aveam par. Diriga mea n-a apreciat tendinta mea de rebeliune. De la una dintre cei mai bine pregatiti in materie de scoala din clasa mea, am devenit, brusc, proscrisa. Asta a fost reactia: am fost “indrumata” sa stau in picioare in timp ce doamna care trebuia sa-mi fie mentor isi batea joc de mine in fata colegilor, spunandu-mi ca arat ca o SATANISTA. Sa nu mai spun ca mi-a chemat parintii la scoala si parea ca vrea sa-mi scada media de la buna-purtare, noroc ca directoarea a fost mai deschisa la minte si avea lucruri mai importante de facut decat sa se ocupe de asemenea copilarii. Ce am resimtit si mai mult a fost ca aveam o colega situata la polul opus fata de mine: nu prea dadea pe la scoala si era bata de carte. Cand a venit cu o bluza cu decolteu destul de adanc incat sa i se vada jumatate din pieptul foarte bine definit… a felicitat-o pentru stilul vestimentar, mai ales ca-si asortase bluza cu cerceii mari… Ma rog, fiecare cu peace*da ma-sii.

 5. Marius
  16 May 2011 la 16.05.2011 21:33

  Articolul asta imi aduce aminte de un film fain: “Dead Poets Society”

 6. Catalin Stroe
  20 May 2011 la 20.05.2011 10:56

  Mda… Io mi-aduc aminte de oralul la romana de la bac. Am incasat 9. De ce? Pai uite d-aia: “Mai Domnule Stroe, tu, baiat frumos, cu parul asta? Te-ai descurcat bine dar ceva nu mi-a placut. 9”
  Se pare ca io am fost mai norocos decat roacherul cu pricina. Din pacate conteaza cat de lung am parul, important nu e cat si cum gandesc…

 7. stingray
  26 June 2011 la 26.06.2011 21:23

  Subiectul este de actualitate. Dar, din fericire, in hatisul legislativ, am gasit o sumedenie de legi in ajutorul ‘pletosilor’. Mai trebuie doar aplicate. Este suficient un singur caz rezolvat, dupa care terbuie popularizat si multiplicat.

 8. stingray
  26 June 2011 la 26.06.2011 21:28

  Acelai subiect este dezbatut de ceva vreme pe forumul edu.ro (forumul parintilor si cel al profesorilor)

 9. M.Marquis
  18 July 2011 la 18.07.2011 23:53

  Ai PERFECTA dreptate, sustin intrutotul punctul tau de vedere. Am jurat ca, daca voio avea copii, voi proceda EXACT asa cum ai enuntat tu mai sus. No kidding! Cat desprte invatamantul romanesc, mare dreptate avea Creanga: cumplit mestesug de tampenie!

 10. M.Marquis
  18 July 2011 la 18.07.2011 23:56

  Mare aberant mai est! Si comunist, si ticalos…….. posturile tale m-au umplut de indignare. Tu si cei ca tine sunteti complici in solidar cu toate ticalosiile de pe planeta asta!!!!!!!!!!

 11. Dacian
  27 July 2011 la 27.07.2011 09:32

  Scoala curenta e armata, asa a fost de la inceput creata si inca e in mintea autopilotata a majoritatii, mai peste tot pe glob. Si in armata trebuie sa fii tuns, intelegem de ce…

 12. M.Marquis
  18 August 2011 la 18.08.2011 00:12

  Ia te uita cine are tupeul sa vorbeasca de bun simnt! Singurul care a ramas infundat in acelasi WC al mentalitatii (comuniste) esti TU !!!!!!!!!!!!!!!!!!

 13. Costea
  11 March 2012 la 11.03.2012 01:47

  Eu cred că tănticile astea sunt frustrate. Sunt genul de tocilare pe care nici un tip nu le scotea la film. S-au căsătorit virgine cu un ins alcoolic ce le înşală de câte ori are ocazia. Pe cine să se răzbune şi ele decât pe un copil ascunzându-se în spatele unui regulament făcut de Ion de la Colectivă.
  Nu înţeleg ce legătură au cunoştinţele unui elev cu părul lung. Nu înţeleg de ce elevii cu părul lung sunt trataţi aşa.
  Şcoala din România este pentru celebrele ciocane din filmul The Wall. Nu se încurajază creativitatea. Este pe sistemul învaţă ca prostul să devii servil unui sistem corupt.
  Dacă eşti gras precum un porc, asculţi manele şi puţi a prostie eşti bun? Fufele îmbrăcate în roz, viitoare stâlpi pentru moşii obsedaţi sexual, de ce sunt tratate normal?
  Eu cred că tănticile alea sunt ţinute în braţe de un sistem bolnav. Nu este normal să facă aşa. Pe ele cine le pedepseşte când se duc la şuşe organizate de către Primar, cu manele în fundal?
  Baudelaire spunea aşa despre asemenea specimene:
  “Urăsc tot ce e zbucium de linii
  Şi nu râd niciodată
  Şi nu plâng niciodată”.

← Inchide