Salată cu alge, ca la mama acasă

in Gusturi, 08.02.2014

salata cu wakame si hummus

salata şi-o mai face şi omul, cu mâna lui.

îmi aduc aminte ca acum de poveştile cu străbunica mea, care a lucrat la un radio creştin din SUA, şi care m-a făcut, prin exemplul ei, să urmez calea undelor. îi plăcea mult viaţa sănătoasă, încă din anii Prohibiţiei şi, de aceea, cultiva alge marine pentru consumul propriu.

strabunica

pasiunea pentru alge şi mare a mers mai departe în familia mea. bunicii din partea mamei, ea ardeleancă, el refugiat basarabean, creşteau sepii şi erau obligaţi să aibă şi alge, să le hrănească. nu pot uita cum mă lua bunicul din căpiţa de wakame, şi mă ducea la culcare, adormit după o zi de joacă şi hârjoneală cu sepiile, al căror singur defect era că mai furau, uneori, câţiva porumbei. în rest, nu aveai treabă cu ele.

am plâns toţi din familie, când a trebuit bunicul să taie bătrânul Goji din grădină, că nu reuşea să scape de omizile de Himalaya, care îl năpădiseră.

dar să lăsăm amintirile şi să vă spun cum e cu salata asta tradiţională de alge, pe care bunica, şi apoi mama, o făceau după anul nou chinezesc, atunci când începeau să umble la funiile de avocado din pod.

 

salată cu wakame, avocado, roşii, hummus şi germeni de fasolică mung

algele se lasă în puţină apă, să se înmoaie, avocado se taie ca pe cartofii wedges, roşiile cum vreţi.

într-un bol puneţi aşa:

avocado, roşii, ulei de măsline, un căţel mic de usturoi zdrobit, ulei de măsline, suc de lămâie, sos de soia – în loc de sare, piper, piper de cayenne, un praf de turmeric

se amestecă totul bine şi se lasă 10 min deoparte.

algele se scurg de apă, se asezonează cu puţin ulei de susan şi suc de lămâie,poate şi nişte ghimbir ras fin, şi se aşează pe fundul fiecărui bol

peste ele, adăugaţi un strat de hummus, apoi salata şi sosul ei.

pe lângă germenii de fasole mung, am folosit nişte ulei de ardei iute, respectiv kestia roşie din fotografie.

lăsând gluma la o parte, nu mai consum carne roşie de vreun an jumate şi mi se întâmplă des să nu simt nevoia să mai mănânc nimic toată ziua, după o salată de alge dimineaţa.

(alge găsiţi prin magazinele naturiste şi în supermarketurile mai fine – sau la Dragonul Roşu, în Bucureşti)

 

nu uitaţi că ucidem pentru viaţă sănătoasă şi:

bon appétit, pui de daci!

Lasă un comentariu

  1. micky
    8 February 2014 la 08.02.2014 18:37

    cata imaginatie …felicitari!

← Inchide