Sandviș cu scrambled eggs, conopidă verde, gorgonzola și praz caramelizat

in Gusturi, 30.11.2019

Uneori sunt leneș. Ăsta e un pleonasm. Sunt jumate grec, sunt predispus la reverie. Dar deși sunt leneș și nu mi-aș bate capul pentru un scrambled eggs, uneori pot să fac acest compromis cu viața. 

Pe lângă faptul că sunt leneș, îmi place să mă descurc și cu ce se nimerește prin frigider. Mai ales dimineața, înainte să plec la radio. Acum am cam plănuit dezmățul, dar tot pe improvizație am lucrat. Vă povestesc repede, așa cum am lucrat. 

Ce ne trebuie

2 ouă și un gălbenuș

50-70 g de unt (clarifiat, dacă e)

conopidă, la mine s-a nimerit verde – e mai dulce, mai civilizată

gorgonzola

pâine bună (integrală de grîu, de la Pain Plaisir)

praz 

vlăstari de praz

sare, piper,

o lingură de oțet

un pic de coajă de lămîie

Cum procedăm

Asta se poate face de cu seară. Se taie conopidă buchețele și se țin în apă cu oțet 10 minute. O lingură de oțet la un litru de apă. Se spală bine în apă rece. Se pune la fiert apă, o lingură de sare la litru. Se fierbe conopida cît să intre oarecum lejer un cuțit în ea. Se scoate în apă cu gheață sau în apă rece, curgătoare, de izvor repede de munte. Se pune la rece, eventual, dacă nu e folosită imediat.

Se taie untul cubulețe. 

Se încinge cuptorul la 180 de grade celsius. 

Se taie partea albă de la praz și se feliază subțire. Se unge cu unt sau cu ulei o hârtie de copt, împăturită în două. Se așează prazul și se acoperă cu hârtia, cât să fie protejat. Se lasă la cuptor cam 10 minute, pînă se caramelizează și devine crocant. Dacă vreți, puteți pune și conopida la cuptor, cât stă prazul, să se coloreze.

Ouăle se bat până se omogenizează perfect. Sare, piper. Se încinge unt într-o tigaie, temperatură mică spre medie. Se țin bucățelele de unt la îndemână. Se lucrează cu grijă, compoziția trebuie să rămână cremoasă, fără cocoloașele mizerabile care par să definească scrambled eggs. E ca și cum ați face o maioneză, doar că în loc de ulei folosiți unt, pe care îl adăugați treptat în tigaie. Iar tigaia o puneți și o luați de pe foc, în funcție de consistența ouălor. 

Se amestecă bine, constant, cu o spatulă. Dacă aveți timp, încercați să controlați acest proces lent, fără să forțați termic coagularea. La final, ar trebui să obțineți un fel de cremă de ou, onctuoasă, lucioasă și densă ca o smântînă moale, nu lichidă. Trebuie servită imediat ce e gata, pentru că se gătește în continuare. În mod normal, ar trebui să dureze cam 10 minute, în funcție de cîte ouă gătiți. Ce am făcut eu ajunge liniștit pentru două persoane. 

Se ung feliile de pîine cu gorgonzola, se ornează cu conopidă, se încinge grillul de sus la 180 de grade și se lasă să se topească un pic brînza și să se coloreze conopida. 

Aici va trebui să vă sincronizați. Aș începe cu ouăle și aș pune pîinea cam la o pătrime din timpul de gătire pentru tigaie. Montajul e simplu, pîinea pe farfurie, se toarnă crema de ou, se presară praz caramelizat, lăstarii de praz, se rade niște coajă de lămîie și merg și cîteva picături de suc.

Nespresso mă tot provoacă la pairing și acum a fost iar dificil, că e explozivă combinația din farfurie. Am testat și merge bine ediția festivă Nordic Black, preparată lungo. Gustul e un pic dulce și fructat, poate fi un contrapunct solid pentru excesul (justificat) de pe felia de pîine. 

Ca de obicei, vă doresc o viață plină de savoare și vreau să fiu primul care vă urează:

Spor la cafeluță!

Lasă un comentariu

← Inchide