Supă clară de coaste de vițel

in Gusturi, 04.02.2018

Când vrei să simți că te mângâie Dumniezo în cerul gurii, gătește supa asta. Eu voiam să fac și niște cartofi la cuptor și aveam nevoie de o supă bună de vită, așa că iese de o masă completă.

Totul e foarte simplu. Vă trebuie răbdare și un cuptor cu ceas. 

Am trecut pe la măcelarul meu sirian, Abu Bacri, să iau niște hummus. Am luat și coaste de vițel, că nu aveam răbdare să fierb rasoale, pentru proiectul meu de mâncărică de cartofi. Și niște măsline minunate, mici, uscate și dulci.

 

Lăsând vrăjeala, aveți nevoie de:

1 kg coaste de vițel

300 g morcovi, întregi

300 g țelină, jumătăți

200 g păstârnac, întreg

300 g ceapă roșie

500 g cartofi, tăiați în 4

O foaie mică de dafin

Sare, boabe de piper

 

Cum facem să mâncăm ceva:

Punem coastele și bolbotinele, mai puțin cartofii, într-o oală cu pereți groși. Un tuci ar fi perfect. Cartofii se fierb separat si se integrează la final în compoziție. Îi păstrați, curățați si tăiați, în apă rece.

Turnăm apă rece până când depășește cu o treime nivelul ingredientelor. Se pune pe foc mic, se aduce la fierbere, se spumuiește. Se lasă pe foc mic, astfel încât suprafața lichidului să freamăte ușor.

Nu se fierbe în dușmănie, cu clocote. Aia e o practică din iadul supelor și nu ne interesează. Între timp, cuptorul se aduce la 95 de grade. Oala se acoperă și se abandonează in el pentru aproximativ 2 ore.

La jumătatea timpului, se pun cartofii într-o cratiță, se acoperă cu supă, se adaugă un pic de sare și se fierb cu blândețe. Focul se oprește când cartofii încă își păstrează fermitatea. Ii repatriați în oala mare, alături de frații morcov, cu tot cu lichid.

Dacă aveți timp, puteți să lăsați supa în cuptor câteva ore, după ce ați oprit focul. Gustul se fixează mai bine și zeama devine limpede ca o vodcă suedeză. Nu va fi nevoie să o strecurați. De fapt, ăsta e avantajul major al acestei metode. Supa e clară, ca după limpezirea clasică, tip albuș.

Mai trebuie niște frunze de pătrunjel și un strop de zeamă de lămâie, și niște hrean sauvage. Coastele se rod ca niște acadele de bezea, mult mai fragede și savuroase decât rasolul, plus un pic de grăsime din aia care iți lipește buzele un pic, dar nu suficient cât să nu vrei să guști și din mâncărica de cartofi cu măsline, pe care o găsiți aici.

Poftă bună la masă în continuare!

 

Lasă un comentariu

  1. […] intermitent. Ziua 4 Supă clară de coaste de vițel Poate citiți […]

  2. HARUNA
    11 February 2018 la 11.02.2018 11:56

    Mmm arata delicios si nu pare greu de facut, se noteaza reteta.

← Inchide