Un bun incompetent

in Blog Fără categorie, 15.09.2007

Să te dai cu fundul de asfalt e un drept democratic. Dacă te face unul prost, e corect politic să crezi că vorbeşte de toţi vecinii tăi. Abia aştept să sărbătorim din nou Crăciunul în clandestinitate, pentru a nu deranja opiniile celor care ne-ar putea băga la răcoare din cauza bucuriei noastre sfidătoare. Ce vremuri frumoase ne aşteaptă!

Până şi bicicliştii l-ar putea reclama la CNCD dacă Varujan Vosganian ar spune că a întânit un biciclist bun, pardon, competent. Combinaţia de ţărănie cu rigoare birocratică europeană va face deliciul agendei publice pentru anii ce vor veni. Ba pe-a mamei dumneavoastră – este sloganul celor care vor să înjure echilibrat, echidistant, fără ură, fără răzbunare, fără implicaţii rasiste sau de rude de gradul întâi.

E fascinant cum o lume perfect nedemocratică (în sensul bun al cuvântului, uneori) începe să salute cu respect mai întâi microbii şi abia pe urmă eprubeta în care sunt ţinuţi la răcoare. Nu pricep cum democraţia, care se confundă adeseori cu eleganţa, naturaleţea, calmul, respectul şi toleranţa ajunge să devină un instrument de tortură în mâinile însetate de egalitate ale celor care simt lezaţi de orice.

Specia umană a reuşit să producă încă un mutant, după categoria moliştilor – cei care trăiesc la mall, pronunţat mol. Este persoana care seamănă cu primul cântec pe care mi-l amintesc din copilărie. Ceata lui Piţigoi, dai într-unul, ţipă doi.

Este în general o persoană calmă, politicoasă, care din când în când urlă foarte isteric, pentru că asta a ajuns democraţia. E interesant cum nişte oameni inteligenţi se simt lezaţi de faptul că unii sunt înjuraţi pentru meritele lor deosebite. Şi mai interesant e că jocul democratic se opreşte la tirade nevricoase în spaţii largi şi se face mic şi timid în faţa tuturor celor care îşi exercită tirania democratică asupra maselor largi de cetăţeni corectaţi politic.

Corectitudinea politică înseamnă, la un nivel primar de receptare, aici şi acum, dreptul de a înjura. Iar asta e încă natural pentru multe fiinţe umane încă nedeformate genetic din motive de corectitudine politică. Dreptul de a înjura e destul de drept adeseori. Nu văd cum democraţia m-ar putea împiedica să-mi exercit dreptul la opinie în numele unui protectorat lasciv. Dacă Ştefan Agopian îşi permite să o facă pe Regina Maria curvă, eu îmi pot permite să-l fac mitocan. Pot să-l fac şi dobitoc pentru multe afirmaţii ale sale, chiar dacă îl respect pentru că este un mare scriitor.

Pluteşte un aer de amputare printre noi, e un moment în care imbecilii au din nou şansa democratică de a prelua puterea, la fel cum au făcut-o la instaurarea comunismului, când au scurtat picioarele meselor de salon, pentru a putea mânca mămăligă pe ele, aşezaţi pe scăunelele ţărăneşti din Capra cu trei iezi. Scăunelele nu au nicio vină, Procust plăteşte.

Nu cred că dicţionarele ar trebui să sufere pentru ipocrizia frustrată a celor care cred că egalitatea arată ca o cameră goală. Şi de ce ar trebui să mă simt jignit că într-o măcelărie arăbească nu găsesc decât carne de oaie sau vită? Chiar mă bucur de asta şi savurez cât pot.

De ce bucuria mea ar trebui să fie o jignire pentru cei care nu o împărtăşesc? De ce furia mea ar trebui să fie o jignire pentru mulţi oameni, din moment ce ea este îndreptată către un destinatar bine ştiut? Dreptul acesta elementar şi sănătos începe să fie atacat de un sindrom de discriminare latentă, care pare să să se aşeze la pândă în din ce în ce mai multe conştiinţe fără preocupări serioase.

Păi cum ar fi să mă simt eu discriminat ca grec şi ca aromân ce sunt pentru că un grec este catalogat drept prost sau că un aromân este catalogat drept măscărici cu hlamidă de oaie. De ce Purim-ul sau Ramadan-ul sau Paştele ar trebui să jignească pe cineva într-o lume civilizată, când au reuşit să funcţioneze atât de armonios într-un oraş mic şi colorat, ca Brăila lui Panait Istrati.

Cred că vremea javrelor abia începe, epoca ipocriţilor care stârnesc războaie pentru că un câine le-a jignit roata de la maşină îşi aşteaptă zenitul. E bine să fim din nou pregătiţi să înghiţim lecţia nobilă a compromisului pentru supravieţuire într-o democraţie perfectă, în care orice frustrat se poate simţi la fel de lezat dacă-l ajuţi sau îl înjuri.

Un bun incompetent e un incompetent puternic. O bună corectitudine politică e un lagăr minunat în care nimeni nu o să fie discriminat înainte de a se sinucide de ruşinea de a fi mai agil, mai inteligent, mai haios şi chiar mai obraznic decât boul respectabil din faţa lui.

 

15 septembrie 2007

Lasă un comentariu

 1. dildobrica
  15 September 2007 la 15.09.2007 07:40

  aferim! te-as pune comisar pe integrare la UE. minoritar si ecologist esti, radacini in patria democratiei ai, discursul tau poate lua perfect forma recipientului… 🙂

 2. tankistu
  15 September 2007 la 15.09.2007 15:44

  bai domnule….am descoperit fara sa vreau, ca scrii in evenimentul zilei. nefiind in tara nu prea citesc presa decit pe net iar evenimentul nu era unul din ziarele citite. fara nici o legatura cu articolul am o intrebare. De ce ai renuntat acum 1 an sau chiar mai bine, sa faci emisiunea aia pe Guerilla???? aaaaaaaa…mai am o intrebare….ce faci daca gasesti pe strada un portofel cu bani ???

 3. Semantic
  15 September 2007 la 15.09.2007 20:43

  Tze articol frumos fratzicule!

 4. the neacsu
  15 September 2007 la 15.09.2007 22:17

  problema este exclusiv una de logica. asa cum este prost inteleasa expresia ‘exceptia care confirma regula’.

  nu se precizeaza faptul ca expresia functioneaza doar daca suma probabilitatilor de aparitie a regulii + probabilitatea aparitiei exceptiei = 1, adica acopera exhaustiv suma evenimentelor posibile.

  deci, da? ca altfel nu pot sa-i zic.

 5. EugenS
  16 September 2007 la 16.09.2007 00:19

  corectitudinea politica e o arma cu doua taisuri. in teorie, un lucru bun, ne “forteaza” sa fim mai toleranti, mai deschisi, chiar daca n-am invatat asta acasa, cand eram mici. in practica, ei bine, aici e problema. in practica nu e decat un alt fel de doctrina totalitarista, in care ai atat de multe probleme in a-ti exprima o opinie incat e mai bine sa-ti tii gura inchisa de frica represaliilor. tind sa cred ca e un totalitarism de stanga, paradoxal 🙂

  (pt cine nu-ntelege de ce zic paradoxal, corectitudinea politica a aparut in America, tara liberala, tara bla bla bla)

 6. jinx
  16 September 2007 la 16.09.2007 19:33

  “…într-o democraţie perfectă, în care orice frustrat se poate simţi la fel de lezat dacă-l ajuţi sau îl înjuri.”
  perfect spus 🙂

 7. martin
  17 September 2007 la 17.09.2007 14:53

  fratilor, dictatorul a fugit! pana acasa, ca sa se chimbe. dupa chipul si infatisarea cui nu te astepti.
  de-asta, sa fii tacutul-in devenire-imbecil-fiindca-a-renuntat-sa-se-exprime-inteligent e o forma de viata care va da un plus (sau o plasa) de siguranta pentru continuitatea speciei – si asta e ceea ce conteaza, nu? asa ca propun sa mustacim superior (la un must) in timp ce privim cum cele mai reusite exemplare ne duc spre zorii unei noi umanitati. si daca tot a inceput azi scoala: pentru ce?

 8. codrut
  19 September 2007 la 19.09.2007 12:24

  1.Exista o intrebare pe care ar trebui sa si-o puna fiecare dintre cititorii tai:” daca imi scap ochiu pe sub corola subtextual-bentonica de minuni dada-topic-titirezuite ale exarhului, exact in meandrele concretului psihanalizarii frustiucilor frustrati behabulizati…., mai am sansa sa-l recuperez sau intepeneste acolo ca un penis captivus, ca un pieptene in parul pubian, ca o gorgona-meduza care se uita in oglinda!?” Pai pa unde sa-mi mai extrag bietul ochi cind simte-n toata sclerotica sulele, pardon, erectiile unor capodopere de cujet si simtire logica ca:(citez) “…Si mai interesant e ca jocul democratic se opreste la tirade nevricoase in spatii largi si se face mic si timid in fata tuturor celor care isi exercita tirania democratica asupra maselor largi de cetateni corectati politic”!?(inchei citatul) …Pai sa nu-i vina saracului ochi sa zbiere din toata corneea:” hermeneutzi din toate tarile uniti-va, exarh dupa exarh sa descifram”??!!
  2. Si ce-i dom’ne cu profetiile astea apocaliptoide( citez) :” e momentul cind imbecilii au din nou sansa democratica de a prelua puterea cum au facut-o la instaurarea comunismului….”;” cred ca vremea javrelor abia incepe, epoca ipocritilor care stirnesc razboaie pt ca un ciine le-a jignit roata de la masina isi asteapta zenitul”!? (inchei citatul). Parca ai fi Iezechiel, Ieremia, Luther, Calvin, Marx, Engels si Petrache Lupu la un loc. Sezi “mumos” mamitza c-ai avut un cosmar( deh cu psihanali-rinitul asta epuizant, se intelege. La cita zgura si excrement ai raschetat de pe creierele noastre e firesc sa execute si psihia matale neste zguduieli nocturn-traumatizante). Corectitudinea politica e ultimul si cel mai jalnic fertilizator al culturilor de imbecili si ipocriti. Pe la noi, cind bau-bau asta rapciugos supranumit pompos “corectitudine politica” scoate “coarne boieresti”, majoritatea rumanilor rid de se prapadesc si i le baga la loc cu virful scobitorii. Mai e mult pina cind simulacrele dramatizante ale citorva medii sa deranjeze straprejudecatile rumanului si sa aiba un efect ceva mai consistent decit acela al unui sirag de conserve goale tiriite, la 3 dimineata, pe peronul Garii de Nord.
  3. Asa ca, draga Razvane, insurectia ta impotriva tsunami-ului de “corectitudine politica”, ce sta sa inece etosul bietului cetatean al Romaniei postsocialiste, ar trebui sa ia forma, consistenta si textura unor scatoalce precise peste botul idiosincraziilor gargantuelice ale citorva personaje. De pilda, trebuia sa-l arzi pe prietenul tau Bucurenci, maharajahul sensi-debilizari exhibitzioniste. “Pasarica” lui Base l-a ars pina-n vezica, asa cum il vitrioleaza sarbatorile de pasti, de craciun, icoanele din scoli, dezavuarea paradelor homosexuale, blamarea lui Marx etc. Sau, de fapt, pe de-alde Bucurenci ai vrut sa-i arzi, da’ ai luat-o pe “ocolitoare” si-ai bagat in cofa tot neamu’ romanesc pt ca de, nu-i prea “corect politic” sa-ti scarmeni, pe fata, pretinii!?

 9. runbaby
  19 September 2007 la 19.09.2007 14:07

  Procust plateste, fockin’ brilliant :)…

← Inchide