adevărata mâncare de ştevie

in Gusturi, 01.04.2009

IMG_20150324_101224

Uită tot ce ştiai despre ştevie, citeşte, găteşte şi dă mai departe!

Viaţa ta nu va mai fi la fel, după ce vei citi până la capăt această reţetă crucială.

În plus, nu o să rămâi prost, după ce ai dat click!

În ultimul sfârşit de săptămână am luat centura neagră 7 dan la ştevie gătită.

Mi-am dat seama unde greşeam, procesam prea mult. ştevia e o buruiana, Nu are sens să o oblojeşti prea tare. Aşa că am simplificat.

Aceasta este adevărata mâncare de ştevie:

Am spălat bine frunzele şi am lăsat şi o parte din codiţă, la fel de mare ca de obicei.

Am tocat ceapă şi usturoi verde din belşug, am pus apă cu sare la fiert. Am opărit frunzele de ştevie cam 1 minut. Dacă am chef, le scot în apă cu gheață.

Între timp,  am călit verdeţurile în ulei de măsline, am scos ştevia cu spumiera şi am azvâlit-o întreagă în oala mare şi intunecată în care perpeleam gusturile.

De obicei, mă chinuiam şi stăteam să tai ştevia bucăţi. Acum mi se pare o tâmpenie, ca orice mâncare în care prospeţimea este zdrobită până la anularea fibrei. Aşa că am lăsat planta în voia Domnului, departe de cuţit.

Am adăugat şi un pic din apa de la opărit, am ajutat cu sare, piper şi un suc de roşii făcut de o mătuşică Jedi.

Am decorat cu nişte boia dulce şi am pus şoimul mileniului la cuptor. După o jumătate de oră în care vă căutaţi motive să fugiţi de lângă cuptor, e gata.

Pentru că frunzele sunt lungi, puteţi să vă imaginaţi că mâncaţi paste, atunci când răsuciţi furculiţa în verdeaţă.

Doamne-ajută şi poftă bună.

P.S  – Folosiţi un vas cât mai mare, au să vă iubească mulţi oameni.

P.P.S. – Je ne regrette rien. Chiar dacă mănânc o oală întreagă de ştevie.

Lasă un comentariu

  1. Mircea Popescu
    1 April 2009 la 01.04.2009 23:58

    Aia criza, am ajuns la stevie si loboda.

  2. A.
    2 April 2009 la 02.04.2009 00:03

    Am citit recent un dosar interesant pe teme gastronomice in Dilema Veche. Se gaseste acolo si o reteta updatata pentru Jimbalaya. Pentru cine se incumeta 🙂

  3. Florin
    2 April 2009 la 02.04.2009 09:52

    Super tare! Daca o sa faci si niste urzici o sa te invidiez profund, pe-aici pe la praga nu se gasesc…

    Cred c-ar trebui sa fac o vizita prin padure… prin gradinile oamenilor, pe undeva… mi-e tare pofta 🙂

  4. pierpatrat
    2 April 2009 la 02.04.2009 10:04

    Rog poză cu mătuşica.

  5. BlindGirl
    2 April 2009 la 02.04.2009 10:12

    ai ajutat ştevia să capete gust cu sare şi altele – ai zis la mişto? 🙂

    sau ţi se trage de la francezul ajouter – a adăuga?

  6. adnana
    2 April 2009 la 02.04.2009 10:43

    as mai adauga cateva felii de lamaie, fara coaja – presarate frumos deasupra, inainte de a da cratita la cuptor. in rest, ma duc sa cumpar stevie 🙂

  7. marius
    2 April 2009 la 02.04.2009 11:36

    Apropo de stevie, tin minte un panseu facut de Gyuri Pascu la radio pe vremea cand inflorea primul McDonalds in Bucuresti. Discutia pe atunci era ca suntem asaltati de mancarea Occidentului si ca nu ne putem apara de navalitori. La care Gyuri zice, pai suntem liberi, cine vrea hamburger sa manance hamburger, cine vrea stevie poate sa manance stevie.

    Se leaga de asta relatarea lui Dan Puric pe care l-a intrebat o baba ce inseamna “Fast Food”, zice Puric “sa mananci repede”. La care babuta intreaba “De ce maica?”

    Stevia e buna si cu putina nucusoara, la fel ca spanacul. Sigur o sa pui la urmatoarea oala 🙂

  8. Dromikete
    2 April 2009 la 02.04.2009 16:09

    mmm… minunat !
    nu ne place stevia da povestesti frumos, mai zi-ne!

  9. cinema victoria
    2 April 2009 la 02.04.2009 17:39

    de cativa ani incoace, in fiecare primavara, invariabil, vecina noastra de la tara arata spre o planta la noi in curte si ne zice: “aia e stevie”. iar noi ne minunam la fel de invariabil, “da?” si bineinteles niciodata n-o credem si ne imaginam ca tipa vrea sa ne faca sa mancam cine stie ce buruiana. si mereu mi-am zis c-o sa culeg frunze de urzici din spatele casei si-o sa le gatesc, dar niciodata nu le dobor decat cand ajung aproape de streasina …

  10. Dragos Voicu
    3 April 2009 la 03.04.2009 00:35

    razvane, mama, da si niste retete cu calamar, te rog. a ajuns kilu douajtrei de lei, iar crapu romanesc e la douajcinci. a naibii criza, o sa ajungem sa fim nevoiti s-o trecem cu cefalopode. si stevie, eventual. chiar, o merge sa adaugi si calamari la reteta asta a ta de stevie?! hm… daca da, cred ca ar trebui sa impartim patentul pe reteta. o s-o numim “stevie wonder”. d’acord? =))
    pi.es.super ideea cu frunzele lasate mari. plus ca nu mi-a trecut niciodata ideea sa o bag la cuptor. sa mor de mint!
    pi.es.doi. vrei sa spui ce inseamna pentru tine ceapa verde si usturoi din belsug? asta e moartea retetelor, cantitatile date cu exactitate umanista. pe bajbaite as zice ca inseamna cam 5 fire din fiecare…adevarat? ‘tzam!

  11. razvan
    3 April 2009 la 03.04.2009 00:44

    vine si asta. ma bucur ca ai prins esentialul. de altfel, matusica a si numit reteta cu frunze intregi – asa cum gateste razvan. asta chiar e un compliment, draga de ea.

  12. razvan
    3 April 2009 la 03.04.2009 00:44

    era o figura de stil, dar am si ajutat-o un pic :))

  13. razvan
    3 April 2009 la 03.04.2009 00:45

    lamaie la stevie, care e deja acrisoara, chiar nu as adauga, dar suna mai greceste, e cool, parakalo

  14. razvan
    3 April 2009 la 03.04.2009 00:50

    sa vedem, sunt in perioada in care caut sa simplific ce gatesc. fara multe condimente si fara artificii.. stevia trebuie sa ramana asa cum e, proaspata, acrisoara, acida, fibroasa. dulce, daca pui suficienta ceapa 😉

  15. razvan
    3 April 2009 la 03.04.2009 00:51

    aha, deci esti gastro-voyeurist

  16. razvan
    3 April 2009 la 03.04.2009 00:51

    esti varza, ce mai…

  17. razvan
    3 April 2009 la 03.04.2009 00:55

    nu inseamna cinci fire. faci un calcul la ochi in functie de vasul in care gatesti. dar cu cat mai multa ceapa si usturoi verde, cu atat mai bine. oricum, mancarea scade,. dupa calire, ar trebui sa ai o proportie de 1/4 sau 1/5 intre verdeata si stevie.

  18. cornelia
    3 April 2009 la 03.04.2009 03:22

    chiar o sa incerc… pacat ca nu pot sa te invit la masa :))

  19. zeusillah
    3 April 2009 la 03.04.2009 06:18

    Screw Dan Chisu

  20. LZ
    3 April 2009 la 03.04.2009 08:53

    Deci, am luat ce-ai spus, am pus ce-ai scris, am facut cum m-ai invatat. Domnule, dar n-a iesit! Sa mai incerc? Si facusem mult, asa cum m-ai indemnat. Auzi, sa fie de la carnea de oaie? Hai, te rog eu mult, raspunde-mi. Iti las si adresa mea (telefonul inca nu, ca sunt timida). Te astept pe blogul meu. Cred ca o sa ne simtim bine impreuna ! LZ

    http://laurazaharia.blogspot.com/

  21. cinema victoria
    3 April 2009 la 03.04.2009 09:17

    mai bine varza calita decat stevie oparita. :)))

  22. Dragos Voicu
    3 April 2009 la 03.04.2009 09:54

    asa, da! tzam frumos!

  23. luminitza
    3 April 2009 la 03.04.2009 11:34

    @laura zaharia:unde-ai gasit tu stevie pe teritoriul galilor, ha?ca la monoprix sigur n-au!

  24. Mitică
    3 April 2009 la 03.04.2009 13:21

    Ştevia ta mi’a făcut poftă de rubarbăr.

  25. mihai
    3 April 2009 la 03.04.2009 17:16

    Auzi, da’ cu loboda cum procedezi?
    🙂

  26. Lumy
    6 April 2009 la 06.04.2009 19:34

    lasà làmaia ,pune o mànà de orez ,o sà iasà delicioasà stevia ta…dar farà cuptor cà e pàcat de vitamine atàta fierbere….poftà bunà*

    apropo…scoate nervura din mijlocul frunzei ,ca sà fiarbà odatà cu orezul 🙂

  27. razvan
    6 April 2009 la 06.04.2009 21:02

    ay, ay ay, tu te referi la varza :))

  28. adnana
    6 April 2009 la 06.04.2009 21:58

    ephharisto para poli

  29. cristina
    7 April 2009 la 07.04.2009 11:14

    dr. severeanu a mai vazut ieri o mancare de stevie. n-am bagat-o insa la cuptor, iar cum pe masa era un ardei rosu, a nimerit si o parte din el in oala. plecand de la ‘in belsug’ am cam gresit cantitatile, la 7 legaturi de stevie am pus cate 3 de usturoi si ceapa verde. a iesit un fel de stufat cu stevie, dar e bun! (oricum, data viitoare o sa incerc sa produc mancare de stevie:)

  30. Anicatza
    7 April 2009 la 07.04.2009 13:14

    nu i-a iesit ca a facut cu praz in loc de stevie. blasfemie curata-murdara coana zahario 🙂

  31. olimpia
    10 April 2009 la 10.04.2009 21:22

    poti sa fii mai meserias de-atat?

  32. irina
    11 April 2009 la 11.04.2009 12:30

    Chiar am cumparat si eu azi stevie si ce sa vezi…Razvan imi dezvaluie adevarata reteta. Sunt o veche admiratoare, Razvan 🙂

  33. Spune tu, femeie! « Grupul Anti Hugh Jackman
    (author) 8 April 2010 la 08.04.2010 21:45

    […] toti barbatii normali sau/si pentru femeile care au norocul de a fi alaturi de unul, linkulk catre cea mai buna reteta de stevie din univers, via Razvan Exarhu, plus fotografia operei mele de […]

  34. Mosu singuratic
    18 April 2010 la 18.04.2010 10:13

    Mai, copii, m-ati facut curios cu stevia voastra. Ieri am fost la niste prieteni si vazand stevia din curte m-am lacomit la ea. Asa ca am incercat si eu marea cu sarea. Si ca orice mos, am in casa o carte de bucate zdrentuita, scrisa de Sanda Marin. La pag. 60 am gasit o reteta de preparare a spanacului, in varianta II, adica cea ardeleneasca. Mi-am zis ca si stevia seamana cu spanacul, asa ca am procedat exact conform instructiunilor din reteta, cu deosebirea ca in loc de spanac am folosit stevie. A iesit ceva extraordinar de bun si de gustos. Daca cineva e amator sa incerce,nu are cartea si vrea reteta, sa dea un semn de viata!

  35. bortex
    15 May 2010 la 15.05.2010 16:19

    Bravo! E foarte buna! Dupa ce am guglit in cautarea unei retete mai de doamne ajuta si am sarit peste numeroasele rezultate de Stevie Wonder( stevia minune?), iata-ma cu pofta implinta de stevia dumitale la cuptor dar fara bulion , doar cu rosioare pentru ceva gust si culoare. Si as adauga o mentiune.. Spiritul meu gastro cerea si niste branza telemea de capra/ feta greceasca taiata cubulete printre fuioarele de stevie. Data viitoare…

  36. razvan
    17 May 2010 la 17.05.2010 08:22

    eu ti-as recomanda un pic de branza bleu pe deasupra, lasata sa se topeasca la cuptor.

  37. peterpan
    1 April 2011 la 01.04.2011 13:58

    bine ca mi-am amintit.. dar o sa insinuez si niste leurda in oala intunecata.
    saru’mana pentru masa

  38. neaion
    3 April 2011 la 03.04.2011 14:28

    E mai usor la ciori sa cerseasca decit sa adune urzici ca-n Romania
    Or fi dupa lebede,Florine

  39. neaion
    3 April 2011 la 03.04.2011 14:30

    Cu iaurt e si mai buna

  40. rodica
    11 May 2011 la 11.05.2011 14:14

    stevia e foarte buna pentru dezintoxicarea organismului

  41. gabriella
    27 May 2011 la 27.05.2011 07:43

    Buna,Cand mai pregatiti stevie sau spanac nu mai “opariti”ca pierde-ti tot ce mai remane din planta. Sfatul meu: dupa ce caliti putin ceapa adaugati steva direct in oala si acoperiti vasul 2-3 min! Incercati sigur o sa simtiti in mod placut deosebirea!

  42. axela
    29 May 2011 la 29.05.2011 21:12

    try stevie negatita..sandwich cu stevie,ulei de masline si ceapa si suc de lamaie ..cu paine lipie sau cum se numeste aia fara miez, ca in middle east

  43. Imparaturosu
    26 April 2012 la 26.04.2012 16:43

    Faci parte din oamenii care se uita la deget cand tu le arati luna.

  44. felea sorin
    30 April 2012 la 30.04.2012 09:20

    criza este in capul tau . sec se pare vinul e mult mai gustos rece si cu stevie confiata.

    ce fel de bucatar , sau ce fel de roman esti ? ai abonament la supermarket si ai abandonat traditia si bineinteles ca nu stii ce inseamna sa stii putina istorie si sa afli cu ce au crescut bunicii tai care se pare ca te-au scapat

    huuoo – baga stevie in tine si nu va mai fin nevoie sa arunci banii
    invata , invata, invata

  45. petronela
    2 May 2012 la 02.05.2012 22:37

    Si la sfarsit, dupa ce ai pus niste stevie, mai pui putina stevie … de la Darth Vader citire. Eeh, d-astea batranesti 🙂

  46. mariutza
    3 May 2012 la 03.05.2012 12:02

    Incearca salata de stevie (adica in loc de salata verde pune fisii de stevie,fara nervura principala) si atunci mananci stevia natural fara sa o mai gatesti

  47. Dina
    4 May 2012 la 04.05.2012 19:19

    Stevia de fapt e dulce…

  48. shadow00
    21 March 2013 la 21.03.2013 10:42

    este ocupata cu salvarea galaxiei

  49. elena
    14 May 2013 la 14.05.2013 17:11

    salutare mai copii,,ce am auzit eu pana acum ,e joaca de copii,cu retetele voastre,ascultati la mine ,de nu v-a placea,,,sa nu-mi ziceti mie ,,ileana lui petru;;mergeti de adunati frunze de stevie ,din gradina,de sub nuc,cires,visin,sau alt copac ce aveti prin batatura,sau pur si simplu din gradina,adunati mai cam un brat bun sa ajunga la o casa socotita,dati fuga,la fantana scoateti apa multaaaaaaaaaa,,spalati bine frunza cu frunza ,intr-un blid mai mare puneti cu undelemn ceapa usturoi daca va place daca nu,,numai ceapa,lasati un pic sa se inmoaie,taiati stevia bucati,aruncati-o in oala acoperiti si lasati focul domol,in timp,cautati prin apropiere o bucata de carne,de orce fel,taiati bucati mai sanatoase,aruncati-o intr-un ceaun,cu un pic de ulei,da fuga in beci,scoate o litra de vin,i-a o cana arunca peste carne,restul lasa-l pentru tine ,o sa ai pofta,dupa mancarea de stevie,acopera lasa sa se patrunda cand scade,de carne e vorba ,pune usturoi,piper lasa sa se rumeneasca si inchide focul,stevia a scazut,bine,fuga la cuibar i-a un ou doua ,bate-le ca nu a fost gaina cuminte,arunca-le peste stevie,invarte bine(amesteca)mai lasa un minutel doua,opreste focul,fa o mamaliga potrivita,in strachina,pune stevia,fa o adancitura rastoarna carnea,presara o bucata de cas razuit,taie mamaliga felii,si pofta buna,pregateste stergarul la indemana ,ca o sa-ti faca trebuinta apoi vinul ,,,mama mama ,si sa-mi ziceti,de v-a placut,acum va las sa preparati ,,o zi faina!!!

  50. Laura
    24 March 2015 la 24.03.2015 13:09

    Sunt usor confuza… Zau de nu-i urzica-n poza. Oricum, faina minunatie. Stevie folosisem pana acum doar pentru sarmalute, cu un strop de iaurt. S-avem pofta!

← Inchide