salată cu sfeclă, măr, andivă şi muştar

IMG_20150311_165617

 

Sigur că în post renunțați la plăcerile lumeşti şi că preferați cartofii fierți şi rugăciunea,  dar tot încerc să vă tentez cu o invenție tare gustoasă.

Vă ia cam 15 minute să faceți compoziția asta, fără a socoti timpul de shopping.

Pentru 2 persoane vă trebuie:

Două sfecle coapte mici.  Le găsiți curățate şi trase în vid la supermarket sau le luați din piață şi le țineți la cuptor până se înmoaie, la 130 de grade Celsius.

Le tăiați cubulețe de 2 cm. Renunțați la coajă, daaaa?!

Două mere acrişoare, cu coajă, cubulețe, peste care turnați un pic de suc de lămâie, ca să nu oxideze, cât aşteaptă.

Două andive mari taiate transversal în felii de 2 cm.

Două tije de Apio, tăiate feliuțe de 1 cm

Două fire de ceapă verde, tocate fin.

Pregătiți bolurile de salată şi aşezați democratic cubulețe şi feliuțe, după cum vă taie simțul estetic.

După asta, pregătiți sosul:

Jumătate de borcănel de muştar cu boabe.

Miere de albine, cam 3/4 din cantitatea de muştar. De gustibus, nenikă.

Ulei de măsline, şi oțet de mere

Sare, piper,

Azvârliți muştarul şi mierea într-un bol adânc şi începeți să turnați ulei în fir subțire, ca la maioneză, puțin câte puțin şi amestecați cu răbdare, ca să se încorporeze, înainte să mai adăugați. Raportat la cantitatea asta de ingrediente, vă trebuie cam 150 ml de ulei, zic eu, fără să vă cunosc.

Când ați obținut suficient sos şi decideți să vă opriți din turnat ulei în neştire, gustați şi începeți să potriviți gustul cu sare, piper şi oțet, puțin câte puțin. Rezultatul trebuie să fie dulce-acrişor, cu un pic de aciditate de la oțet. La nevoie, mai puneți muştar sau miere. Sau îl aruncați şi o luați de la capăt, începând o viață nouă, alături un alt sos. În sfârşit, e un început, vorba cântecului.

Turnați sosul peste compoziția din boluri, adăugați un pic, doar un pic de ceapă verde, amestecați salivând, spuneți #doamneajută că am păcălit şi ziua de azi şi am ieşit în primăvară şi asta e.

Bon appétit, pui de daci!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *