puteți face tortilla şi când nu plouă, nu vă panicați. întâi am făcut mizeria asta din poză, pe urmă pe asta şi, tot la bistro, una cu struguri şi chorizo. aşa am realizat că tortilla ţi-o faci cu mâna ta.
lăsând vrăjeala la o parte, mi-am adus aminte aseară că am uitat acum două zile doi cartofi în cuptor, când copsesem nişte sfeclă, şi mai aveam şi nişte praz prin frigider.
de ce să nu fac o tortilla pentru de dimineaţă, pentru asta m-am chinuit eu să termin o facultate?!
aşa că luaţi ceva pe voi şi încălziţi cuptorul pe la 150 de grade, că începe reţeta de
rainy day tortilla
doi cartofi mari copţi şi tăiaţi felii cam de un deget grosime.
cam 500 de grame de praz, feliat subţire, doar partea albă (cu cât mai mult, cu atât mai bine)
100 g de unt, 3 linguri de ulei de măsline
5 ouă
220 ml smântână de gătit
nişte brânză mai parfumată (eu am folosit gorgonzola picantă) măcar 100 g, gen
boia dulce, turmeric, măghiran, sare, piper – cum simteţi voi
puneţi o lingură mare de unt în tigaie peste nişte ulei de măsline. când untul e topit, adăugaţi prazul, şi îl înmuiaţi la foc mic de tot. când prazul e sleit de oboseală, adăugaţi cartofii, nişte sare, piper, şi îi lăsaţi să se rumenească împreună cu prazul până când vă vine să radeţi tot din tigaie, de poftă. lăsaţi compoziţia asta să se răcească şi bateţi ouăle cu brânza, smântâna, măghiran, turmeric şi boia, sare, piper şi ce mai vreţi voi. eu am pus hârtie de copt într-un vas de cuptor, am răsturnat cartofii cu prazul, am turnat compoziţia lichidă şi am amestecat, ca să fiu sigur că s-a distribuit uniform. dacă vreţi să crească mai tare, adăugaţi nişte bere sau apă minerală, când bateţi ouăle.
lăsaţi vasul în cuptor la temperatură mică, până când capătă culoarea aia arămie şi terminaţi prima sticlă de vin.
eu am aşezat alături nişte salată verde cu andive româneşti, care se găsesc acum la obor şi matache şi e chiar păcat să le rataţi.
bon appétit, pui de daci!
Lasă un comentariu