Clătite cu macarons. Final destination.

in Gusturi, 09.12.2018

La fel ca toate lucrurile bune sau importante, mai puțin socialismul clădit pe lene, clătita vine din limba greacă (tiganos / tiganitai – tigaie). Francejii l-au luat de la daci, adică inventatorii limbii latine. Crispa era termenul latinesc, adică această kestie cu găurele mici, făcută în tigaie. De la daci noi am moștenit expresia: Ia clătite, de crepă-n tine!

Dar să lăsăm vrăjeala. Hipsterii, spre deosebire de dujmanii lor naturali, adică oamenii inactivi în social media sau copiii, iubesc clătitele mai ales pentru că pot să spună ceva special despre ei pe Instagram. Cum ar fi că merg pe bicicletă ca robotul C3PO și mănâncă clătite cu căpșune. Ceva atât de fin, vai! Dar unii mai beau și cîte un Nespresso, că e pe design, și se mai spală de păcate. 

Totuși, simt un blocaj în zona bărboșilor de 24 de ani, tatuați cu brioșe. Valabil și pentru fetele cu aripioarele lui Asterix inscripționate pe glezna fină. Ce ne facem? Cum putem spune mai mult despre noi cu o clătită? Să mergem atît de departe, încît să o umplem cu avocado de Dăbuleni? 

Am soluția. Clătita cu macarons. Ajută la influencing și apoteoză!

Să spunem de trei ori rugăciunea dacilor bulgari înainte de a se apuca de treabă și să pornim: 

Clătităta! Clătităta! Clătităta! 

Ingrediente pentru 20 de piese

250 g făină 

75 g zahăr pudră

un vîrf de sare

5 ouă

150 ml smântână 

400 ml lapte

niște unt topit

100 g macarons zdrobiți mare (fără umplutură) (găsiți la Mega sau, dacă nu, folosiți amaretti – sau chiar pricomigdale uscate)

 

Pentru impresie artistică și umplutură

Dulceață de vișine, Suprema! Unica!

Crème fraîche sau cremă fină de brînză dulce

Niște coniac, din snobism, pentru stropit la final 

 

Cum se face:

Se amestecă făina, sarea și zahărul. Se încorporează ouăle, apoi laptele, treptat, ca să obținem o pastă nu prea groasă. Se adaugă și untul și se asigură în 400 de stories toți fanii de pe internet că NU sunt cocoloașe. Se lasă compoziția jumătate de oră la rece.

Les coqoloches.

Molozul de macarons se amestecă la final.  

Apoi, tigaia se încinge mediu, se unge cu ulei de floare și se întorc elegant, în aer. Eventual se și prind tot cu tigaia.

Francezii au o sărbătoare religioasă pe 2 februarie (Le Chandeleur), care s-a și transformat într-un fel de zi a clătitelor. Tradiția spune că trebuie să întorci clătita cu un flic-flac în tigaie, în timp ce ții un bănuț de aur în mîna stîngă. Așa urma să devii bogat în anul ce vine și să poți să-ți cumperi multe biciclete custom made.

Eu le-am flambat în tigaie și apoi le-am umplut cu un pic de brînză dulce și dulceață de vișine. Parfumul e năucitor. O combinație de biscuiți, caramel, coniac și migdale coapte. Pe scurt: O Mizerie!

Alături de ele am băut vreo 40000 de Nespresso Voluto, care are, pe lîngă o textură mătăsoasă, note fructate și un final de biscuți dulci, din cei cu lapte și unt. Ceea ce ne arată că lui George Clooney îi plac biscuiții, pentru că această capsulă aurie e preferata lui.

(Dacă ar fi după mine, aș pune un shot de Nespresso Voluto și în compoziție.)

Atît s-a putut!

Hai, la treabă, că trebuie să începeți o viață nouă pe Instagram. 

Poftă bună și să îmi spuneți cum a fost. 

Lasă un comentariu

  1. Sorin
    17 February 2019 la 17.02.2019 22:13

    o reteta simpla si gustoasa

  2. Raluca
    23 June 2020 la 23.06.2020 09:56

    M-am speriat putin cand am vazut titlul, m-am linistit cand am vazut ca, de fapt, e vorba despre macaroons, nu macarons 🙂

  3. Razvan Exarhu
    (author) 23 June 2020 la 23.06.2020 17:10

    sunt cat se poate de macarons, nicidecum macaroons. se numesc macarons a l’ancienne. te sperii prea usor.

← Inchide