Ceafă de berbecuţ coaptă încet, ştevie, piure de păstârnac

in Gusturi, 09.05.2015

Carnea de miel e destul de indigestă și oricum prefer să dau o șansă vieții, ca să zic așa. Deci, am luat de la măcelarul meu sirian o bucată bine îngrijită de ceafă de berbecuţ,

1,5 kg cu tot cu oase, am tăiat legume rădăcinoase grosier, adică bucăţi mari, ca să nu dispară la fiert, 2 cepe întregi, dafin, boabe de piper şi ienibahar, 3 căţei de usturoi,  un pahar generos de vin roşu sec, o crenguţă de cimbru, sare, piper şi nişte fond de berbecuţ, pe care îl păstrez pentru prieteni carnivori.

IMG_20150420_195508

se poate folosi şi apă sau puteţi lua de la măcelar nişte oase de oaie sau vită, din care faceţi o supă concentrată, pe care o folosiţi în loc de apă chioară, când faceţi mâncărici din astea lente. supa o puteţi congela în porţii mai mici şi o folosiţi după cum şi când vă place, că nu staţi cu grija ei.

am folosit un slow-cooker dar voi puteți să vă descurcați perfect cu o oală de fontă și 90 – 100 de grade celsius în cuptor.

am pornit oala, am mai potrivit gustul după 3 ore şi în ora a cincea am adăugat ceapă şi usturoi verde, tocate mărunt. am mai lăsat-o să bolborosească o juma’ de oră – dar numai din snobism – şi gata.

între timp, am pus păstârnacul la fiert în lapte şi am avut grijă să pun ceva sub oală, să nu se afume. am lăsat să se înmoaie bine cubuleţele şi să scadă laptele. am strecurat, am blendat păstârnacul cu un pic de unt, sare, piper, am încorporat un pic din laptele în care a fiert și am dat prin sită, pentru o textură fină.

IMG_20150420_195712

despre ştevie simt că am spus aproape tot în reţeta de aici şi am multe confirmări că funcţionează britch.

încă se mai găseşte ştevie nu foarte bătrână la piaţă, aşa că nu e timpul pierdut să începeţi şi voi o viaţă nouă şi să vă antrenaţi pentru centura neagră. (la ştevie)

combinaţia în farfurie e destul de fascinantă, carnea fragedă şi aromată, ştevia acrişoară şi profundă iar pireul, cum spun absolvenţii şcolii ajutătoare de haute-cuisine, dulceag şi pufos.

ca de obicei, vreau să fiu primul care vă urează tradiţionalul:

Poftă bună la masă!

și

Paști fericit!

 

 

 

 

Lasă un comentariu

  1. Bogdan Stanciu
    11 May 2015 la 11.05.2015 20:04

    Nu sunt pofticios de obicei, dar acum imi saliveaza gura. Trebuie neaparat sa fac reteta asta.

← Inchide