Ultimul matinal, ultimul Rond de dimineaţă pe care l-am făcut la ProFm, a fost într-o zi de sâmbătă. Domnul Sârbu urma să mă trimită la munca de jos, la Rondul de noapte. M-am gândit că ar trebui să fac ceva special, aşa că am luat cu mine un kil de prune. Erau destul de necoapte, le aveam acasă de ceva vreme şi nu pricepeam cum de le-am ales verzi şi de ce nu se coc, totuşi. Aveam bad karma pe prune, probabil, dar cine auzise de karma în 1996?!
M-am gândit că în acord cu situaţia din ţară de atunci (şi de acum) ar merge perfect o emisiune cu prune în gură. Şi asta am şi făcut, am vorbit câteva ore exclusiv cu prune în gură. Am îndemnat şi ascultătorii care sunau să folosească prune sau bomboane, ce aveau prin casă. Am cântat împreună cu ei; Să nu uităm nicicând să iubim trandafirii şi alte cântecele frumoase, am spus poezii şi am încheiat emisiunea cu happy ending, că altfel dracii mă găsea.
Dau legătura brusc în alt studio, unde se pregăteşte un desert care îţi încălzeşte şi sufletul, şi trupul şi mânuţele reci. Pentru că îţi vine să îl înconjori cu pălmile şi să închizi ochii de plăcere, când îl guşti.
Crumble cu prune franţuzite şi cremă engleză
Cuptor preîncălzit la 170 Celsius
Crumble
120 g făină
60 g zahăr
60 g unt cubuleţe, la temperatura camerei
o linguriţă de scorţişoară, cu vârf
se amestecă făina cu zaharul, apoi se incorporează untul până se obţine un aluat ca un nisip.
tavă, hârtie de copt, 15 min cuptor, până de vine auriu, şi se lasă la răcit.
Prune
400 g prune jumatati, fara samburi
40 g unt
40 g zahar
2 linguri de coniac sau armagnac (sau calvados, dacă nu aveţi posibilităţi)
Unt si zahar in tigaie 2 – 3 min, se adauga prunele, se inmoaie 5 min, se adaugă tăria, se flambează, Se mai lasă puţin şi se dă deoparte.
Asamblare:
Prunele se intind in tavă, se presară crumble deasupra lor, se mai încălzeşte totul la cuptor, 10 min.
Cremă engleză
500 ml lapte
două păstăi de vanilie,
100 g zahăr
5 gălbenuşuri
Se fierbe laptele cu păstăile decupate şi curăţate, foc mic, 30 min
se strecoară, se amestecă zahărul şi se lasă la răcit
Se incorporează gălbenuşurile şi se prepară crema engleză, amestecând încet, la 85 grade Celsius, până se leagă. Poate dura mult, nu vă pierdeţi speranţa şi nu măriţi focul, că faceţi omletă.
Hai, că aveţi treabă toamna asta! Să îmi spuneţi cum a fost!
Lasă un comentariu
23 October 2015 la 23.10.2015 12:44
Capra râioasă (calva)dosul sus și-l ține.
(author) 26 October 2015 la 26.10.2015 16:08
[…] Sursa: Razvan Exarhu […]
(author) 29 October 2015 la 29.10.2015 21:28
[…] uitam zilele trecute pe blogul lui Exarhu si am dat peste articolul asta. Recunosc ca am ramas impresionat de cat de bine arata crumble-ul lui de prune cu sos de vanilie. O […]
30 October 2015 la 30.10.2015 17:32
Foarte bine arata!
7 December 2015 la 07.12.2015 16:43
Culmea e ca zilele trecute ii povesteam cuiva exact despre emisiunea ta “cu prune-n gura”. Si azi am dat intamplator peste articolul asta 😀
Eram student, stateam la camin si ascultam la un Panasonic “dublu” emisiunile tale. Si cand a inceput asta, am zis ca merita inregistrata 😀 Nu am ras in viata mea atat de mult, de nebun, de unul singur.
Din pacate, accidental, am inregistrat altceva pe caseta respectiva si prunele tale s-au pierdut in analele istoriei… Dar acum, ca vad ca nu le-ai uitat, e momentul oportun sa te intreb: exista pe undeva inregistrarea aia? O ai in vreo arhiva personala, ceva? I WANT IT 😀
Multumesc 😉