Să gătești bine un rack of lamb poate figura pe lista universală a fricilor și fobiilor. Poate chiar alături de Deipnofobie, adică teama de conversația din timpul cinei.
De fapt, e simplu. Carnea se freacă bine cu sare mare (Maldon sau Guerande) și piper prospăt râșnit și se lasă să ajungă la temperatura camerei. Nu trebuie să fie rece cînd o arunci în tigaie. Eu nu prea iubesc combinația dintre miel și ierburi, când vine vorba de friptură. E o carne mult prea prețioasă, aromată și subtilă, ca să o transformi într-o parfumerie de rozmarin și alte buruieni. Mulți aleg această cale a smintelii, dar e treaba lor. Lăsați-o așa, că nu e pungă de pufuleți, să o batjocorești.
Se aduce cuptorul la 190 de grade Celsius și se tapetează un vas cu hîrtie de copt.
Se încinge mediu – plus o tigaie non aderentă, dacă e. Se așează coastele pe partea cu grăsimea, se apasă, ca să facă bine contact, și se lasă așa cam 7 minute, maximum 10, pînă se rumenește frumos și devine aurie. Se transferă cu partea rumenită în sus în cuptorul fierbințel, la mijloc, pentru 20 de minute, ca să ajungă pe la un medium rare. Depinde și de cuptor, trebuie să fiți pe fază. Dar dacă o lăsați mai mult de 25 de minute, se cheamă că ucideți mielul de 2 ori.
În paralel, înainte de această operațiune, vă ocupați să pregătiți Cartofii Perfecțiunea, pe care îi descoperiți aici.
Faceți și o salată crocantă, cu ulei bun, sare, piper proaspăt râșnit, oțet roșu, un pic de miere și niște ridichi.
Lăsați carnea să se odihnească, după ce o scoateți din cuptor, 10 – 15 minute. Apoi începeți să feliați coastele și nu risipiți sucul de carne, turnați un pic peste fiecare bucată. O să vă placă sunetul crocant și apoi suculența generoasă pe care le răspândește lama harnică a cuțitului printre mesenii amuțiți. E ca un cântec de îngerași călare, pe care îl aud doar cei care simt apoi topindu-se pe limbă carnea fragedă, învelită de plăpumioara de grasime, care li se scurge spre bărbie, încetișor, așa cum i se închid ochii micuțului căruia mama îi îngănă drăgăstos:
Mary avea un mielușel, cu lâna ca de nea.
Oriunde Mary se ducea, venea și el cu ea.
Acuma Mary a-nvățat mieluțul să gătească,
Rețeta s-a cam încheiat și o să vă priască.
Cu cartofi și cu mieluț, viața este mai drăguț.
Vă pupă Tanti Auguri și vă dorește curaj la gătit și poftă bună a tutti.
Lasă un comentariu
4 February 2018 la 04.02.2018 11:39
J adooooore mmmi curg balele