Cretinismul, între biciclism şi civism

in Blog, 22.06.2015

IMG_20141022_150714

 

Am observat că în ultima vreme nu se mai gândeşte pe la noi decât pe modul Sfânta Indignare. Cu gâtul umflat, cu sentimentul că dacă suntem mai mulți, suntem şi mai deştepți, iar tâmpenia pe care o susținem devine brusc Steaua Nordului.

Pornesc observația de la faptul că noii români exigenți se comportă ca şi cum ar trăi de mii de ani în Germania, acționează brusc, haotic, la fel ca restul schimbărilor din societatea noastră. Cauza scuză mijloacele. Dacă susții cu tărie ceva, trebuie să ai dreptate, nu?

Am mers cu un prieten să luăm ceva de la un magazin care are în față o pistă de biciclete. Ditamai bulevardul în stânga ei, trafic slab, locuri de parcare zero, pachet greu de cărat, durată aşteptare 3 minute, maxim. Când am ieşit din prăvălie, văd un cuplu de biciclişti stând pe loc, unul în spatele celuilalt, pe partea stângă a maşinii.

Pichetau în semn de protest, că li se blocase pista. Aveau şi niştre mutre lungi, furioase, de oameni cu principii. Că e pista lor, că e dreptul lor, că țara asta! Orice individ normal ar fi făcut un pic stânga şi şi-ar fi văzut de drum, că erau 4000 de grade afară. Am vrut să le sugerez să încerce ceva nou, de exemplu: sex, eventual chiar între ei. Inutil.

S-a dezvoltat aceasta specie de isterici hipercorecți care respectă banda şi doar banda. Un astfel de bou m-a ajutat să cad cu bicicleta, deşi avea ditamai trotuarul la dispoziție, pentru că s-a dezechilibrat când a trecut la 2 cm pe lângă mine, ca să nu depăşească linia galbenă. Deşi trotuarul era gol.

Deja sunt bicicliştii contra pietonilor, care au şi ei radicalii lor, de toate vârstele, care îți fac semn să te duci altundeva, nu să mergi pe unde merg ei, că e doar dreptul lor, e trotuarul lor. Fiecare cu dreptul mă-sii.

Echivalentul acestei forme agresive de tâmpenie este şoferul care face spume când cineva, în fața lui, vrea să facă stânga sau dreapta. Păi, tu vrei să faci altceva decât mine, care merg înainte?!

În general, percepția despre civilizație a românilor de tip nou este că ar fi o formă de pedepsire a altor gesturi decât ale tale, nu promovarea bunului simț sau politeței, ca limbaj universal.

Probabil că lumea are prea puține de făcut cu capul şi prea multe de demonstrat cu corpul. Biologia le va rezolva pe toate, ca de obicei. Conviețuirea firească, fără un perdaf adresat lumii înconjurătoare rămâne aproape la fel de SF ca şi morala creştină. Nici măcar nu poate avea loc vreun dialog, pentru că fiecare ştie că are dreptate.

Mi s-a povestit ce a făcut un cuplu de englezi la nuntă. Şi-au rugat prietenii să nu le aducă nimic, trăiau de câțiva ani împreună şi nu aveau nevoie de obiecte. Aşa că au primit donații în bani cu care au construit o fântână pentru o comunitate săracă din Africa. Luna lor de miere a durat 3 săptămâni, cât au lucrat la execuția proiectului lor, care li s-a părut mai important decât o excursie în Thailanda.

Nu au apărut în ziare şi nici nu au vrut să certe pe cineva cu exemplul lor.

Morala bala portocala, gen.

 

P.S.  Celor care tocmai nu au inteles ce am vrut sa spun cu textul ăsta, le subliniez că nu e despre ce normal e să parchezi pe banda de biciclete. Nu mi se pare ok să faci asta, nici un minut. Ca idee despre cât de greu se citeşte şi pentru acuratețe, nici nu am parcat eu. Şi evident, nu se gândeşte nimeni la sistemul de aprovizionare pentru biznisurile nefericite din zonă. Noi pedalăm, nu gândim, nu ne pasă de ceilalți. vrem drepturi şi, în rest, să se descurce. Eu merg zilnic cu bicicleta pe distanțe foarte lungi şi văd cât de puțin empatic e gândit oraşul pentru toată lumea şi cât de puțin sunt dispuşi oamenii să colaboreze, ca să îşi facă viața sau drumurile mai uşoare. E interesant cum fiecare încearcă să aplice reguli înainte ca ele să aibă cum să existe. Ce facem când se termină banda? În rest, cum am spus acum 4 ani în EVZ, în primul meu text despre fascismul biciclistic incipient:

Fiecare cu pista mă-sii!

 

 

 

Lasă un comentariu

  1. Alex
    22 June 2015 la 22.06.2015 11:39

    Sa stii ca am intalnit mentalitatea asta si in Danemarca, mai exact in Copenhaga. Nu ti-ar fi iesit 1 cm in afara pistei chiar daca situatia o cere. Diferenta e ca ei de obicei nu zic nimic, doar se uita urat la tine, ceea ce poate fi amuzant de multe ori. De obicei scoteam limba cand se uitau urat si se blocau :))

  2. ionut
    22 June 2015 la 22.06.2015 15:53

    Corect și nu prea. Dacă facem excepții de la reguli va fi haos. Ce vina as avea eu ca biciclist ca magazinul de la care cumperi nu îți oferă o parcare și nu te sprijină cu o metoda de transport marfa pana la acea parcare? Și da unii bicicliști sunt radicali dar având în vedere ca e acțiune și reacțiune e justificat. Când îți iei zi de zi muie în trafic pentru ca nu, eu am mașină e mai scumpa și le am mai mari, mi se pare normal sa taxeze pe cei care atunci când ai o amărâtă de pista nu te lasă să o folosești în condiții bune.

  3. moft
    22 June 2015 la 22.06.2015 18:06

    Indignațiu de Loyola să ne judece!

  4. Hash
    22 June 2015 la 22.06.2015 19:54

    In acelasi timp peste tot se reproseaza romanilor ca nu le pasa, ca inchid ochii si sunt lipsiti de atitudine si foarte multe din lucrurile urate cu care ne confruntam in acest moment sunt rezultatul a multi ani in care romanii “au facut un pic stanga” prepetuand comportamente necivilizate.
    Intrebarea este unde tragem linia? Cum decidem daca o situatie este exceptionala si trebuie sa apelam la bunul simt? Pe ceas? Consideram ca 3 minute se incadreaza in limita bunului simt? Multe din problemele cu care ne confruntam exista pentru ca mereu este cineva care vrea sa gaseasca o scurtatura si spune lasa ca merge si asa, da’ ce nu poate si el sa ocoleasca putin?
    Dar daca biciclistul facea putin stanga, fotografia masina si aveam dupa un articol la fel de indignat ca cel scris de tine: “nu mai exista pic de bun simt, soferii opresc pe pista de biciclete, fara sa le pese de faptul ca si biciclistii au dreptul sa circule. Iata un sofer care nu vrea sa dea nimic de la el si nu ar accepta nici in ruptul capului sa parhceze mai departe de locul in care are nevoie sa ajunga”. Nici tu nu esti prea departe de comportamentul pe care il acuzi in articol ;). Dar e normal, pentru ca nu putem fi 100% obiectivi.

  5. Denisa
    22 June 2015 la 22.06.2015 23:32

    Civilizatia, spun multi, se face cu bata. Acolo sunt romanii acum, pana lucrurile se vor aseza. Hipercorectitudine, pana se va ajunge la un status quo. Cand totul va merge ca uns, va fi loc si de amabilitate in trafic.
    Revenind, nu aveai nici un drept sa iti parchezi masina pe pista de biciclete, nici macar invocand toate scuzele din lume (exceptand poate ca te-a apucat un infarct miocardic la inima fix cand treceai prin fata magazinului)…

  6. razvan
    23 June 2015 la 23.06.2015 08:17

    am adaugat un post scriptum.desi mi se pare inutil, denisa, pentru ca nu despre parcare era vorba.

  7. razvan
    23 June 2015 la 23.06.2015 08:21

    paradoxul face ca si tu gandesti exact ca soferii care chiar isi lasa masina pe pista. pe voi va doare fix in fund de ceilalti si de exemplu, de faptul ca un nefericit si-a deschis un business pe stada aia inainte sa aveti voi pista, justitiarii lui peste prajit, si vine unu cu doua pedale in loc de creier si ii explica sa isi parcheze masina de aprovizionare la doua strazi distanta, ca asa vrea lantul lui de biciclist. si ca idee de cat esti in stare sa intelege, asa de amorul artei, NU AM PARCAT EU. ERA UN EXEMPLU!

  8. razvan
    23 June 2015 la 23.06.2015 08:22

    la el ne-a ramas speranta!

  9. razvan
    23 June 2015 la 23.06.2015 08:23

    textul nu era despre parcare. magazinul exista acolo inainte sa se faca pista. cum facem acum?

  10. Cititor
    23 June 2015 la 23.06.2015 11:33

    Razvan, nu contează cine a parcat, ca e ipotetic sau real. Ca ești tu sau un cioban cu x5. Situația e simplă : trecem cu vederea încălcarea legii, cutting corners sau luam atitudine. Faptul ca legea e proasta nu ne da dreptul sa o ocolim.

  11. razvan
    23 June 2015 la 23.06.2015 11:51

    daca e important un detaliu, sunt importante toate. asa ca sa lasam legea si oamenii in pace, ca prea are toata lumea dreptate.

  12. Adrian Rafail
    23 June 2015 la 23.06.2015 16:40

    Asa de dragul discutiei, nu au fost declarate ilegale pistele de cilcism din Bucuresti?

  13. Cititor
    24 June 2015 la 24.06.2015 08:58

    Cea de pe calea victoriei este legala. Și cred, nu bag mana în foc, cele de pe lângă herăstrău la fel. Și discuția are la baza cel mai probabil pista de pe victoriei. Oricum cred ca eu sunt putin mai greu de cap de nu pot intelege revolta autorului în situația de față. Cred ca exemplul ales nu este chiar cel mai bun. Unul lovește o mașină și fuge, tu care vezi faci puțin stânga. Nu a atins tare și abia dacă se cunoaște și în plus are salariul mic. Vezi un hot de buzunar in actiune și faci stânga, pentru ca are și el familie de hrănit, parchează cineva unde nu este permis faci stânga. Deci la ce detalii ne referim? Vorbim de proprietarul de magazin? Hmm…parcă victoriei a fost îngustata și în urma loby ului proprietarilor de magazine care nu aveau trotuar suficient de mare…A vrut el sa scoată în evidenta ceva dar nu prea a ieșit ce trebuia.

  14. razvan
    24 June 2015 la 24.06.2015 10:15

    cred ca ai dreptate cand spui ca nu poti intelege.

← Inchide