De la Tisa, pân la Nistru, tot românul: Tiramisu!

in Gusturi, 22.03.2020

Tiramisu, ca și Salata Boeuf, nu se mănâncă. Se îndreaptă.

Ăsta e primul principiu care ne leagă definitiv de frații italieni. Am niște prieteni acolo și mă bucur că sunt bine. De la ei am notat rețeta asta și cred că e un moment bun să luați o pauză și să vă refaceți standardele legate de tiramisu.

Îmi pare tare rău de tot ce se întâmplă în jur și cred că sunt niște șanse ca o mare parte din normalitatea vieții bătrînilor de la care vine rețeta asta să devină firească, la loc. Să ne și bucurăm, nu numai să ne rupem capetele pentru validare. 

Forza, Italia!

Și vezi că am redus cantitatea de zahăr din rețeta lui Toni.

Perdonami!

Ce ne trebe

2 gălbenușuri

80 g zahăr

extract de vanilie

400 g mascarpone

70 ml smântână lichidă

lapte, dacă e

300 ml espresso Ispirazione Napoli și Caramel Crème Brûlée, Barrista Creations

6 linguri lichior de cafea, plus niște coniac

18 biscuiți Savoiardi

praf de cacao pentru impresie artistică

niște coajă de lime eco rasă, ca să mă pomeniți

 

Cum procedăm

Se bat gălbenușurile, zahărul și vanilia.

Dacă vorbim despre copii mici, femei gravide sau pur și simplu ne gândim la prevenție alimentară, recomand să pasteurizați gălbenușurile în bain-marie, amestecând zahărul până se topește. 60-65 de grade, timp de 5 minute și pericolul de Salmonella dispare. E aceeași tehnică de la sosul hollandaise. 

 

Se fac multe cafeluțe de 40 ml, Nespresso. Eu am amestecat expre două tipuri de espresso. Napoli, care e intensă, amăruie, cremoasă și foarte puțin acidă. Și Caramel Crème Brûlée, care te duce direct la amintiri din copilărie: vanilie, cocos, caramel. Pentru cine a crescut într-o prăvălie de coloniale.

Separat, se amestecă, pînă la consistența cremoasă, mascarpone și smântâna lichidă. Se unifică cele două boluri și se folosește lapte, dacă mixul e prea gros.


Se amestecă lichiorul de cafea și espresso. 

Se înmoaie discret posmagii. Eu am abuzat un pic, dar nu regret nimic, că am pus și Armagnac.

Scuzați. Crema scuză mijloacele.

Se pun pișcoturile pe străfundurile găletușei în care ascundeți comoara. Se întinde crema, nu se folosesc degetuțele.

NU NE ATINGEM FAȚA, OK?!

Apoi iar pișcoturi, iar cremă, asta e rețeta, EXACT CA ÎN VIAȚĂ!

Presărăm cacao prin strecurătoarea fină, de ceai, ca să zic așa și dăm la rece pentru vreo 3 ore. Are ou crud, deci trebuie rasă repede. Deci, e divină, ca orice are gălbenuș crud. 

Finalul e simplu și se descurcă fiecare cum poate. În general, o tavă golită e cel mai frumos compliment. Pentru că merge la fel de bine dimineața, pe genul colazione (singura kestie care mă enervează la italieni, acest mic dejun în care încearcă să îți spună să te duci să mănînci undeva), am zis să mai combin o cafeluță.

Și am găsit la Nespresso, în colecția lor nouă, Ispirazione Venetia, care are o corpolență, de parcă ar undui din șolduri, în timp ce face cu ochiul la turistul japonez în carantină. 

În general, o tavă golită e cel mai frumos compliment. Să vă bucurați de rețeta asta și să trimiteți un gînd bun către toate bunicuțele italience, care se bucură să vă vadă cum spălați bine ouăle înainte să le spargeți. 

Să aveți grijă de voi și de cei dragi, stați în casă și ziceți Grazie mille!

Că nu vine nimeni să vă mănânce din tiramisu. 

Lasă un comentariu

  1. Octav
    22 March 2020 la 22.03.2020 20:47

    Da’ partea alba de la oo, albușe, albușuri cum se sice, nu se pune?

  2. Razvan Exarhu
    (author) 28 March 2020 la 28.03.2020 09:45

    nu se pune. e cîh!

  3. letiția
    26 March 2022 la 26.03.2022 19:01

    dacă punem zece gălbenușuri suntem “italiano vero” sau caz de targă?

  4. Razvan Exarhu
    (author) 8 May 2022 la 08.05.2022 08:28

    pentru cei cu ficat puternic

← Inchide