Vorbeam cu un prieten despre schimbările fundamentale prin care a trecut generaţia mea. Mai întâi, căderea comunismului, în 1989. Un mare şoc. Libertatea de mişcare şi de exprimare. Apoi, apariţia calculatorului în vieţile noastre. Unii au dispărut în jocuri. Apoi, internetul, telefonul mobil, reţelele sociale, viaţa virtuală şi fotografiile cu mâncare. Am glumit cu ultima sintagmă, dar e importantă în contextul trecerii mele de la radio la bucătărie.
Nu am programat-o, la fel cum nici radioul nu a făcut parte din vreun plan. Căutam un job în studenţie şi vreme de aproape un an am detestat microfonul. Când am fost mutat la Rondul de dimineaţă, m-am îndrăgostit definitiv de radio şi am început să trăiesc pentru asta. În bucătărie am ajuns tot împotriva voinţei mele, deşi îmi plăcea să gătesc – dar nu mă vedeam niciodată alergând ca nebunul 14 ore pe zi printre tigăi şi dorindu-mi să fac asta în continuare, zi după zi.
Acea adrenalină şi disciplină, efortul altruist, plăcerea de a lucra în echipă, contratimp, pentru perfecţiune, m-au cucerit fără să mă pot opune. Bucătăria a devenit un mod de exprimare, am descoperit un nou limbaj. Şi mi-a plăcut că este unul efemer, volatil, ca şi vocea de la radio. După ce microfonul s-a închis, după ce farfuria a plecat de pe masă, nu mai există decât o amintire a unei vibraţii interioare, fie că e emoţie, bucurie sau plăcere a gustului.
Acum am revenit în media, în juriul viitorului sezon MasterChef, tocmai datorită acestei schimbări de carieră, făcute cu 5 ani în urmă. Şi mi se pare cu atât mai bine că am făcut un salt într-o direcţie fără legătură cu tot ce învăţasem până atunci, folosind o concluzie esenţială, valabilă pentru ambele mele pasiuni. Nu poţi face radio sau bucătărie, dacă nu iubeşti oamenii. Este mereu vorba despre generozitate, despre smerenie şi bucurie, pentru că dăruieşti fără să te gândeşti la tine.
Asta fac şi muzicienii. Iar unul dintre cei pe care îi admir de foarte mult timp şi îmi este şi prieten, tocmai a lansat un nou album, numit Rocks. Este vorba despre Electric Brother, care face acum şi o trecere subtilă către chitara electrică şi un alt stil muzical. El este un spirit versatil, un explorator, şi sunt convins că o să vă placă modul în care s-a reinventat. Pentru că am fost ales să fac parte din Galeria “Oameni spirit fresh”, lansată de Santal la aniversarea a 20 de ani in Romania, vă îndemn şi pe voi să îl regăsiţi pe Electric Brother în colecţia de portrete foto şi să îi downloadați albumul de aici.
Pentru a afla mai multe, intraţi pe pagina de facebook Santal sau pe Santal.ro. Acolo puteţi sa vedeţi galeria foto aniversară de “Oameni spirit fresh” şi să recomandaţi, la rândul vostru, un om pe care îl admiraţi, ale cărui idei sau fapte merită împărtăşite şi altora.
Lasă un comentariu