Ou la cuptor, cu cremă de praz și ciuperci

in Gusturi, 09.11.2019

Francezii numesc asta oeuf cocotte, pentru că se gătește pe foc sau în cuptor, în vasul cu același nume, mic, drăgălaș, numai bun de pus de pe Instagram.

Altfel, ar mai fi un sinonim pentru cum poți să întingi cu pîine în paradis la micul dejun, dar exact despre asta voiam să vă povestesc. Ce poate fi mai posh, decît să poșezi ouă în smântîna cu parfum de praz și ciuperci de pădure?!  Și un pic de nucșoară, admit.

Ce vă trebuie

Vă trebuie nişte forme mici de cuptor, unse cu unt, una de mesean.

Un vas de cuptor, în care să puteți pune formele și apă fiartă  

Un cuptor încălzit la 200 de grade Celsius

 

Ingrediente pentru o porție

Un ou foarte proaspăt

20 g unt bun

O mâniță de ciuperci, eu am folosit ghebe, tocate grosier

Partea albă de la un praz tânăr, felii fine

100 ml smântână lichidă

20 g de brânză maturată, eu am folosit pecorino feliat cu economul de legume

Sare, piper, nucșoară

Ar mai merge niște fire de arpagic sau chiar MĂRAR

Și niște pâine integrală de grâu, de la Pain Plaisir

Cum procedăm


In tigaia cu putin unt topiti prazul 5 minute, la foc mic, apoi ciupercile. Asteptati 3 minute și adăugați smântana și lăsați să scadă, 3 minute. Sare, piper. E bine să păstrați un pic de smântână deoparte, pentru cazul în care sosul devine prea dens.

Puneți în formă compoziția de praz și ciuperci, un pic de brânză, oul, apoi din nou compoziție până se acoperă de tot gălbenușul și finisați cu tranșe de brânză. Mie îmi place gălbenușul copt un pic, de-asta nu acopăr de tot.

Așezați forma în vasul cu apă fierbinte, care ar trebui să ajungă la 2/3 din înălțimea cocotei. E păcat să puneți apă în compoziție.

Ca să evitați accidentele prin alunecare, tapetați fundul vasului cu apă cu hârtie de copt, pe care o înțepați cu furculița (pentru aderență, doh!) Așa sunt șanse mai mici să vă treziți cu smântână fierbinte și gălbenuș pe pijama.

Dădeți kestia la cuptor, pe raftul din mijloc. Pentru un ou mic, lăsați 5 minute, pentru unul mediu 6-7 minute, și pentru unul mare 8-9 minute. Luați în calcul că oul se gătește și după ce iese din cuptor.

Puneți un șervețel, ceva, sub cocotă, când o dădeți la masă. Că așa sunt ele, alunecoase.
Nu uitați de un praf de nucșoară, pentru impresia artistică și poate niște frunzulițe aromate.

Și cum Nespresso m-a înghiontit din nou să ies din vizuină și să vă propun rețete de mic dejun, începem și pairingul cu cafea, deși eu sunt genul de organism cu aspect uman, care bea pînă la 8 espresso în 20 de minute, deci nu pairing e vorba.

În fine, am ales o ediție specială, numită Tribute to Trieste, cu aciditate redusă, note de ciocolată, alune de pădure și un profil amărui care contrastează perfect cu bogăția și dulceața combinației de praz, ou și ciuperci. Ca să prelungesc plăcerea, am mers pe ristretto, dar mai e şi dupa sufletul omului.

Sigur că nu e cel mai dietetic început de zi, dar parcă asta contează. Jos omleta!

Bon appétit, pui de daci !

Și spor la cafeluță !

 

Lasă un comentariu

← Inchide