Turcii au inventat ouăle astea, dar nu au avut ideea să le zică turcești. Erau vremuri tulburi, grecii tot ziceau că ei au descoperit musacaua, era hazard mult pe planetă. Așa că le-au zis Çılbır, total la derută. Puteau să le zică și Marian, că Simona Halep tot le-a bătut pe scrîrbili alea și, dacă era, putea să îl ajute și pe Ștefan cel Mare să scoată un scor mai bun la Chilia, dar asta a fost și este organizarea în țara asta, sub orice critică.
Revenind, am gustat întîiașdată aceste ouă la Peter Gordon, la Providores. Ele sunt un reper, din ce am mai citit și efectul lor îl pot confirma personal. Te lasă pe gânduri, plescăind visător și privind în gol spre strada pe care trece fix atunci o mașină americană roz. Eldorado, băi doamnelor, băi domnilor, băi domnișoarelor!
Eu folosesc copios combinația de iaurt cu ouă, pun kefir în omletă și icre niegre când pot, exact ca la începuturile lumii, când Marele Chef a creat totul între alb si gălbenuș. “Și a văzut că e bine.”
Lăsând vrăjeala, am făcut tot ce mi-a stat în putință să iasă o rețetă de neuitat.
Să îi dădem drumul:
Ce ne trebuie
(2 persoane)
4 ouă foarte proaspete
300 g iaurt grecesc sau labneh
o lingură de tahini
20 g unt clarifiat
o lingură de ulei de măsline
o lingură de ulei de la roșii uscate
un cățel mic de usturoi zdrobit cu lama cuțitului
un fir de coadă de ceapă verde
o crenguță de cimbru
2 roșii uscate tocate fin
pătrunjel tocat
pul biber, dacă e, dacă nu: boia dulce si un pic de iute
sucul de la o jumătate de lămâie
de mărar nu îndrăznesc să pomenesc, urmați-vă inima, karma și chakrele
1 litru de apă,
o lingură de oțet sau suc de lămâie
niste pâine bună, prăjită
sare, piper, esență de kinky
Cum făcem
Desfacem o sticlă de spumant.
O bem si căutăm repede un brunch.
Sau…
Frecăm iaurtul cu un strop de ulei de măsline, tahini și un picuț de suc de lămâie. Îl punem în bolurile pentru masă.
Într-o tigaie, topim untul, la foc mic, adăugăm uleiul de roșii, de măsline, usturoiul, ceapa tocată fin, cimbrul. Le lăsăm un pic să steie, punem si boiaua, roșiile, amestecăm și oprim focul. In mod ideal, strecurăm uleiul. Cam 3 minute.
Punem apa la fiert cu sare. După ce dă in clocot, reducem focul la minim, cât să facă apa blup din când în când. Punem și oțetul. Sau sucul de lămâie, merge ș-asa, cum zice turcul.
Ouăle ar fi mai bine să fie reci. Le spargem câte două în boluri.
Facem un vârtej cu o lingură în apa cu oțet si aruncăm ouăle fix într-însul. Stau cam maximum 3 minute, depinde de calibru. Le scoatem la scurs cu o spumieră și repetăm operațiunea, nu ne calicim si nu le facem pe toate în acelasi timp.
De aici, vă duce drumul. Prăjiti pâinea. Tocati verdeața. Puneți ouăle peste iaurt, turnați ulei cald din tigaie peste ele, aruncați si verdeața tot acolo, puneți pe Insta și mai puneți un spumant.
Hai, că o să fie cât de cât impecabil.
Bon appétit, chicken of dacians!
Și să trimeteți poze cu rezultatul.
Hai, Simona!
Lasă un comentariu
26 April 2020 la 26.04.2020 22:32
Nu mi-a iesit . Sub nici o forma nu am reusit sa inteoduc a 3 sticla de spumant in vartej, oricat de reci erau ouale tocate marunt.