Sushi vegetarian cu orez de conopidă și esență de kinky

in Gusturi, 01.06.2019
Uniți salivăm!

Rețeta asta am făcut-o pentru Oana Cuzino, într-o emisiune despre cum am putea mânca de post fară să ne îndopăm cu cartofi și varză murată. Deci mai fensi, așea. Eu zic că e o idee bună pentru petreceri, chiar dacă vin și persoane care nu sunt foarte vegetariene, deci doar moderat enervante. De altfel, în perioada mea raw-vegan, am înțeles cam cît e de greu să obții savoarea din legume crude și cît de chinuitoare poate fi lipsa de imaginație, cînd totul are gust fie de usturoi, fie de ceapă. NU sunt hater, doar vreau să subliniez cît e de provocator să lucrezi pe vegetarian și cît de ofertant e teritoriul, mai ales vara, în plină explozie de gusturi la piață. Deci, iubiți-vă legumele.

Dar să vă explic pașii. 

 

Ce ne trebuie (pentru 4 porții)

 

2 buc. castravete lung, tip Fabio 

o conopidă mică, 

2 foi de alge nori, pentru sushi

2 morcovi medii (de grădină, adică cu gust) rași

o țelină mică, rasă

2 buc avocado, curățat și tăiat cuburi

o rădăcină mică de ghimbir, rasă fin

4 ardei capia medii, copți – sau din conservă

cîteva ridichi, tăiate felii subțiri

2 linguri de Chives sau lăstari de arpagic, tăiat fin

sau partea verde de la ceapa verde, tocată fin

4 linguri de semințe de susan, prăjite

3 linguri de pătrunjel tocat fin

un vîrf de usturoi

o lingură de miere

cimbru verde

sucul de la o lămăie

ulei de măsline

sos de soia

oțet de orez

boia dulce

boia iute

sare

piper

 

 

O să deveniți Regi pă Instagram cu rulourile astea.

Ce facem

Prăjim semințele de susan într-o tigaie și le punem deoparte

Radem conopidă pe răzătoarea mică. Va arăta ca orezul rotund, aproximativ. O amestecăm cu ulei, un pic de suc de lămîie, un pic de oțet de orez, pătrunjelul, sare și piper proaspăt rășnit. O lăsăm la rece 10 minute.

Coacem ardeii și îi curățăm. Dacă vă e lene, lucrați cu ardei copți din conservă, că nu o să aveți probleme la karma. Îi băgați în blender, adăugați ulei, oțet de orez, bucățica mică de usturoi, mierea, sare, piper și cele două tipuri de boia. Dacă în conservă au deja oțet, gustați înainte să adăugați suplimentar. Cîteva rotații, verificați dacă mai trebuie ceva, strecurați printr-o sită fină, amestecați și frunzele de cimbru și dați la rece. Aici e important cum vă place, nu merge cu proporții fixe de ingrediente. Sosul poate fi folosit și la alte kestii, deci puteți face mai mult, că rezistă 3 zile. Rezultatul e un punct de echilibru între dulce-sărat-iute și senzualitatea ardeilor.

Radem morcovul și țelina pe răzătoarea mare. Avocado se taie cuburi. 

Într-un bol le amestecați apoi cu ghimbirul ras, ceapa verde sau arpagicul, ulei, suc de lămîie, sos de soia, piper, un pic de miere și le puneți la rece. 

Rezultatul e un punct de echilibru între dulce-sărat-iute și senzualitatea ardeilor.

Să rulăm fin spre faza finală

Castraveții se feliază pe lungime. Asta se face fie cu un cuțit bine ascuțit, fie cu instrumentul numit Mandolină. Dacă aveți mat-ul de rulat sushi, totul e foarte simplu. Intindeți folie alimentară, așezați feliile de castravete ca la un evantai, adică una peste marginea celeilalte. Peste ele, așezați foaia de nori. 

Scoateți legumele și conopida din frigider. Ar fi bine să elimine lichidul suplimentar, deci le puteți presa delicat într-o sită fină. Mai potriviți gustul, dacă e.

Apoi întindeți cele două compoziții, una lîngă alta peste nori, astfel încît să ocupe mai mult de 2/3 din suprafață. Rulați, lăsați-le jumătate de minut și așezați-le pe un platou. Repetați operațiunea, în funcție de numărul de convivi. Sfatul meu e să stea un pic la rece înainte de a fi puse pe masă. 

Cînd vine momentul, le tăiați ca pe rulourile de sushi. 

În farfurie începeți cu sosul de ardei, apoi rulourile, peste care presărați semințe de susan și felii subțiri de ridiche. 

Evident, puteți să divagați masiv și să adăugați multe alte ingrediente. Dar cred că au să vă placă și așa, cu gustul foarte kinky pe care îl crează prospețimea castravetelui și acel umami temperat din nori. Plus că arată foarte spectaculos. O să deveniți regi pă instagram cu ele.

 

Spor la gătit și să îmi spuneți cum a fost.

 

 

Uniți salivăm!

Lasă un comentariu

← Inchide