Prăjitură cu portocale, ca în copilărie

in Gusturi, 27.12.2022

Nu trebuie să fie Crăciunul, ca să ne bucurăm de portocale. Dar parfumul lor ne
aduce liniște la chakre oricând. Prăjitura asta are gust de copilărie și de leneveală
din aia bună. Poate fi un început de portokalopita, din cea cu care vă îndopați până
la leșin în Grecia, mai puțin siropul. E o variantă mai pură și intensă, în care ne
concentrăm pe două direcții orbitoare, ca soarele de vară. Gălbenuș și portocală.

Ce ne trebuie

120 g zahăr
120 g făină albă
120 g unt moale
1/2 plic drojdie
2 ouă 
O portocală, coajă rasă și suc
Un praf de sare
O formă de tartă sau de prăjitură, cu fund detașabil 
Cuptor preîncălzit la 180 de grade

Cum procedăm

Se unge cu unt forma de cuptor. 
Se rade coaja de portocală și se stoarce sucul.
Se bat ouăle.
Se amestecă drojdia si făina.
Se amestecă untul si zahărul. Se integrează treptat ouăle, apoi coaja si sucul de
portocală. Se adaugă, în prafuri, făina cu drojdie.

Se toarnă compoziția, astfel încât să nu depășească 2 cm înălțime.

Se coace 15 – 20 minute. Se scoate din formă și se lasă la răcit. Merge perfect cu
un espresso, chiar și fără lapte. O să simțiți pe limbă ceva
ca un dans dintr-un film cu Fred Astaire, adică inefabilul întâlnirii dintre aciditatea
portocalei și crema fină a cafelei.

Hai, că iar v-am copt-o.

Iar o să fie cât de cât impecabil. Dar asta e! Atât s-a putut.

Lasă un comentariu

  1. Claudiu
    31 December 2022 la 31.12.2022 00:39

    Drojdie sau praf de copt? Aluatul cu drojdie nu are nevoie de dospire?

  2. Sohbet
    1 January 2023 la 01.01.2023 10:58

    very very nice

  3. Roxanne
    2 January 2023 la 02.01.2023 10:19

    Buna, Razvan – iti multumim pentru cea mai delicioasa si usor de facut tarta cu porto. E prea muuult zaahaar! Am incercat-o de trei ori si am tot scazut cantitatea pana am ajuns la 60 g. Atat s-a putut.

  4. Razvan Exarhu
    (author) 19 January 2023 la 19.01.2023 06:04

    nu, nu e nevoie. dar poti face un test, desigur, sa vezi ce se intampla

  5. Razvan Exarhu
    (author) 19 January 2023 la 19.01.2023 06:04

    multumesc

  6. Simona
    29 June 2023 la 29.06.2023 15:28

    Delicioasa!Fiului meu i-a placut atat de mult incat a ales-o in locul tortului aniversar.:)

  7. Malvina
    6 November 2023 la 06.11.2023 19:04

    Razvan, este senzationala prajitura asta!
    Esti mare, sa traiesti!

  8. Sorin
    16 November 2023 la 16.11.2023 08:42

    Nu mă pricep deloc la gătit, dar as incerca asta ca o primă experiență. Pe lângă că nu am priceput exact totul de la capitolul “cum procedam” ,(aici am sa improvizez), cer înseamnă “un praf de sare”. Este vreun plic, ceva, sau vrea sa insemne foarte putina sare?

  9. Razvan Exarhu
    (author) 19 November 2023 la 19.11.2023 09:06

    cat iei intre două degete, cam asta înseamnă un praf de sare.

  10. Lavinia
    23 November 2023 la 23.11.2023 17:30

    Sa va dea dumnezeu sanatate si maicuta domnului ca eu nu stiam de prajitura asta si tare buna-i

  11. Nicoleta
    8 February 2024 la 08.02.2024 02:16

    Drojdie?

  12. Razvan Exarhu
    (author) 20 February 2024 la 20.02.2024 20:32

    da

  13. Razvan Exarhu
    (author) 20 February 2024 la 20.02.2024 20:33

    mulțumesc

← Inchide