Prăjitură cu ciocolată, de Moș Nicolae, fără făină, fără minciună și ipocrizie

in Blog Gusturi, 05.12.2021

Cred că uneori gândurile noastre de dor, de dragoste se transformă în ciocolată. M-am gândit să traduc în această prăjitură felul în care mă ținea uneori mama în brațe, sau eu pe ea, când împărțeam ceva dulce și bun, felul complice în care ne priveam și râdeam, acel clătinat din cap de plăcere după fiecare linguriță. Dacă o să faceți rețeta asta, o să înțelegeți, probabil, la ce m-am gândit. O dată pe an inima coboară în ghetuțe. Asta am făcut aici, vă rog să primiți cadoul meu și să îl dați mai departe celor pe care îi iubiți.

Rețeta!!!

Ce ne trebe

240 g unt 80% la temperature camerei

240 g ciocolată niagră 75% zdrobită cu blîndețe

8 ouă separate

85 g cacao

100 g zahăr muscovado

100 g zahăr pudră

Un praf de sare

Cuptor încins la 200 de grade Celsius.

Formă de prăjitură sau forme de brioșe.

Cum se face

Ciocolata și untul se topesc la bain-marie. Se dau de pe foc și se amestecă și pudra de cacao. Se lasă la răcit

Gălbenușurile se amestecă în mixer cu zahărul muscovado cam 10 minute.

Albușurile se bat cu praf de sare. Se integrează treptat zahărul pudră pînă devin spumă fermă.

Gălbenușurile se adaugă treptat în ciocolată. Alternativ se mixează în ciocolată și 1/3 din albușuri, amestecând larg. Se toarnă în forma de cuptor 2/3 din compoziție și se coace maximum 40 de minute. Se lasă la răcit.

Se aduce din nou cuptorul la 200 de grade Celsius. Se toarnă compoziția rămasă peste prăjitură, ca o glazură. Se coace 10 minute și se lasă la răcit. Trebuie ajutată cu un cuțit, ca să se desprindă de pereții formei.

Are o structură cremoasă, apropiată de efectul unui moelleux, și a mers perfect lângă un espresso Forest Almond Flavour, de la Nespresso, care completează și rotunjește gustul și adaugă și o mustață de cremă lîngă urmele de ciocolată de la colțurile gurii.

Vă recomand să testați, de altfel, toată colecția Nespresso Festive Gift of the Forest și accesoriile de sezon, cu designul Johannei Ortiz. Eu mi-am făcut un bullet proof cofee mare (espresso mixat cu ghee si unt de cocos) în travel-mug-ul Nespresso și am ieșit afară să gust prăjitura. Afară sunt copaci și aer curat, uneori, și îmi place să folosesc obiecte care au în spate o poveste corporatistă dar responsabilă, cum e cea începută de Nespresso și Nestle România la Voineasa și Parcul Național Cozia.

Închei aici seria de rețete Nespresso de anul acesta. Parfumul de cafea mă liniștește, îmi transmite siguranță și credința că în jur se face pace. Am trăit asta adeseori alături de părinții mei, în momente de cumpănă, și cred că alături de mirosul de portocale decojite ăsta e punctul din care mintea noastră privește cu încredere către ce vine mai departe. Posibil să fie o observație naivă, dar la mine a funcționat și funcționează. Să vă ocrotească Sfântul Nicolae, cel aspru și darnic, și să vă aducă mereu

Spor la cafeluță!

Lasă un comentariu

 1. Macarie Nina
  5 December 2021 la 05.12.2021 16:33

  Mi-am scris retete de prăjitură si abia astept s-o pregătesc. Mulțumesc!

 2. Gheorghe Aurelia
  7 December 2021 la 07.12.2021 13:14

  Mulțumim pentru frumoasele cuvinte și bineînțeles pentru rețetă !! Sărbători cu bine , cu pace în suflet și în lume !!

 3. Carmen
  30 December 2022 la 30.12.2022 10:21

  Buna Razvan, ori sunt adormita ori… am citit de 3 ori si nu m-am prins ce faci cu albusurile batute spuma. Cand si cum (cu mixerul sau cu spatula sa nu le tuflim)?
  Un An Nou minunat sa ai!
  mersii

 4. Razvan Exarhu
  (author) 19 January 2023 la 19.01.2023 06:04

  cu spatula, meru cu spatula.
  la multi ani!

 5. Mira
  21 November 2023 la 21.11.2023 20:56

  Mvaaaiii, Răzvane, cum a ieșit de minunată! Și asta, și tarta cu portocale! Mai vrem rețete faine!

← Inchide