Salam de biscuiți cu ciocolată, ca la mama mea acasă

in Gusturi, 04.04.2020

Ah, salam de biscuiți, rețeta clasică a copilăriei. Pas cu pas puneau gospodinele, mame, bunici, mătuși, vecine în el cacao, rahat, nucă, stafide și esența bună de rom, păstrată în vitrina din sufragerie, pentru ocazii speciale. Ce deliciu cremos și irezistibil, ce amintiri frumoase!

Mama nu îmi făcea salam de biscuiți și nu regret nimic. Paragraful ăsta e pentru SEO. 

Cred că salamul de biscuiți e echivalentul pe dulce al salatei boeuf la români. Chiar și așa, echilibrul e greu de găsit și rar găsești un gust bun și o execuție care să nu te facă să simți că ai băut esență de rom după o supradoză de maioneză făcută exclusiv din ulei de motor. Și totuși, cu un mic efort se poate reseta informația deja existentă în ADN și nu ne mai lipim dinții cu rahat industrial.

Din fericire pentru noi, nu suntem chiar buricul pământului și salamul de biscuiți nu a fost inventat de doamna Nela, de la 3, care stă în Galați și stropește cu clor pe ascuns ușa unei asistente medicale de la infecțioase. True story. Putem lăsa internetul să mănânce borhot în continuare și să încercăm o altă variantă. 

Pentru început, faceți o investiție în niște ciocolată bună. Vindeți un pic de mălai sau jumătate de plic de drojdie. Veți fi răsplătiți.

Ce ne trebe

300 g ciocolată (neagră, cu lapte, de care vreți sau aveți), am folosit și ciocolată Nespresso, că am avut, na

200 g unt bun, tăiat cubulețe, la temperatura cameri

60 ml coniac sau rom sau un lichior amărui

2 gălbenușuri

150 g biscuiți petit beurre

60 g migdale coapte și sparte

30 g migdale râșnite

40 g curmale tocate 

hârtie de copt, folie alimentară, răbdare și un frigider în care să nu miroasă a leurdă

Cum procedăm

Hidratăm migdalele. Apoi le coacem. Le spargem cu lama cuțitului. Restul, le rîșnim, pentru tăvălirea finală.

Spargem și biscuiții în bucăți inteligibile. Rîșnim cîțiva și îi amestecăm cu migdalele făcute praf.

Aducem niște apă la fiert. Așezăm deasupra ei într-un bol ciocolata, o bucățică de unt și alcoolul. Amestecăm pînă se omogenizează. O dăm la o parte și stă un minut. 

Incorporăm gălbenușurile, apoi untul, treptat, pe măsură ce se topește bucățica înaintașă. Punem și restul ingredientelor și lăsăm kestia să se adune, să se recompună, cam ca Sue Ellen din Dallas, după primul pahar de whisky. 

Când dă semne de unitate națională, aranjăm compoziția cu o spatulă pe o hîrtie de copt unsă cu un pic de ulei. Rulăm și dăm la rece într-o cutie cât de cât etanșă. 

Înainte de a gusta, lăsăm salamul să revină la temperatura camerei, cam o oră. Treaba asta e valabilă și în rest, pentru că riscă să se fărâmițeze, dacă încercați să îl tăiați imediat ce l-ați scos din frigi. Apoi îl rulăm în amestecul de biscuiți și migdale. Puteți pune și fistic, o să dea mai bine pe instagram. Cât e maleabil, puteți să îl mai cizelați în folie alimentară, dacă vă obsedează formele perfecte. Dar merge corectat și în hartie. 

După asta, faceți o cafeluță, că destul o viaț-amară!

Mie nu îmi plac dulciurile. Am o slăbiciune pentru ciocolată, însă. Dar cred că a înmuia un desert în cafea din când în când poate fi un obiectiv de viață solid. Eu m-am gândit la Ispirazione Ristretto Italiano, de la Nespresso, făcut după cum îi este numele. Cred că puteți începe cu două doze, e intens, are o cremă numai bună de șters de pe buza de sus, cu mișcarea aceea senzuală din filme, și se luptă destul de erotic cu langoarea salamului de biscuiți. Pe scurt, avem de înfruntat o stare de agregare spirituală onctuos-crocantă, care vă va face să mijiți ochii de plăcere și să întindeți mâna, cu același dramatism de Traviata, actul 4, după încă o felie. Și încă o felie. 

Eu zic să luați rețeta asta ca pe un prilej de joacă și improvizație și să umpleți salamul cu toată populația de nucifere și fructe confiate sau macerate în alcool din subconștientul vostru olfactiv-gustativ. Zic că și așa o să mă pomeniți.

Vă pup pe chakre și vă doresc Spor la cafeluță!

P.S. Dacă vă e lene, totuși, completați un formular din ăla, bifați nevoi urgente și dați o fugă la Grain Trip sau comandați de la ei. Au două tipuri de salam de biscuiți cu ciocolată și sunt teribile. 

Lasă un comentariu

 1. Gabriela c
  8 April 2020 la 08.04.2020 07:41

  Si eu care credeam ca am primit rețeta secretă!
  … și uite cum amețește si viruselu’ co – vițelu’ de la atâtea bunătățuri
  ❤️
  Mulțumesc și eu și chakrele ❤️

← Inchide