Tortilla ca la Brăilla

in Gusturi, 05.02.2014

Fiind rudă atât cu El Greco, cât și cu Zorba Greco, mergeam des vara la cules de chorizo și jamón în Insula Mare a Brăilei. E de neuitat, la fel ca unduirea de animal marin metalic a Dunării. Scuzați derapajul poetic, dau legătura în studio.

A nimerit orbul Brailla, e un joc de cuvinte spaniol, apărut după ce Cristofor Columbus a descoperit Măcinul, de mult voiam să subliniez asta. Aici şi-a făcut mâna, de la lipoveni a furat meserie pentru America.

Așa că e firește, ca să zic așa, să mai trântesc uneori, pentru călătorii osteniți, câte o tortilea, cum mi-a amintit un comentator de pe facebook că se mai spune pe la noi, prin Bărăgan.

IMG_20140201_160013

Cum se face:

6 uauă, as they say la Mălâncrav

100 g de chorizo de casă

100 ml de smântână lichidă

doi praji mai tinerei (un praz, doi praji, nu fiți mofluji)

un cartof măricel

o ceapă mai zdravănă

niște ceapă verde, tocată fin

Puneți apă cu sare la fiert, prajii și cartoful si ceapa trebuie tăiate în felii subțiri.

Când fierbe, cufundați feliile de cartof și ceapa rondele și le lăsați să se înmoaie binișor, apoi le scurgeți.

Într-o tigaie cu coadă metalică, începeți să nădușiți prazul și feliile de chorizo.

Integrați ceapa și cartoful, după ce prazul a leșinat.

IMG_20140201_161242

Uauăle se bat cu mult aer, cu smântâna, cu niște sare, piper, cimbru și ce mirodenii vă mai plac.

Încingeti cuptorul la 150 de grade.

După ce asezonați compoziția din tigaie și sunteți convinși ca și cartofii și ceapa au trecut de partea luminoasă a Forței, micșorați focul și turnați ouăle. Amestecați delicat cu o paletă, astfel încat tot lichidul să se coaguleze, cât de cât.

IMG_20140201_162415

Presărați ceapa verde uniform și lăsați tigaia în cuptorul fierbinte, privind uneori cum se înalță, falnic și încetișor, tortillla.

La jumătatea coacerii, o întoarceți pe cealaltă parte, cu ajutorul unei farfurii, și mai aveți un pic de răbdare, să se rumenească.

IMG_20140201_165505

o întoarceți din nou, o așezați pe un platou, ceva, și o presărați, cât e fierbinte, cu niște parmezan.

Ar trebui să fie pufoasă și crescută, ca o plăcințică.

IMG_20140201_214034

Și nu uitați:

Nu-i Odessa ca Brăila, nici omleta ca tortilla. Citiți Felix și Otilla.

Bon appétit, pui de daci!

Lasă un comentariu

  1. turbo
    5 February 2014 la 05.02.2014 16:22

    arata foarte bine, deja incep sa salivez

  2. raluca
    10 February 2014 la 10.02.2014 18:48

    Ce glume fine! Imi place mult cum le brodesti. Sau sa zic cum le brodezi? de ce lucrurile se brodesc, dar nu se brodeaza?

  3. razvan
    11 February 2014 la 11.02.2014 09:23

    Pentru ca asa se vrea. Ai observat ca daca se vrea, se doreste?

← Inchide