Vinete dumnezeieşti, la cuptor

IMG_20150629_122939

 

E cel mai bine să divaghezi de la subiect fix înainte de a-l aborda. Sunt îngrijorat că nu am văzut anul ăsta rapiță pe facebook. S-a trecut direct de la maci, la floarea-soarelui. Sper să nu avem o nouă problemă în țară, că şi-aşa ni-i greu.

Şi acum, dau legătura în studio, unde e plin de vinete, cum se mai întâmplă în această perioadă. Asta e, în viață facem şi compromisuri, strângem din dinți şi aşteptăm ploaia aia cu sarmale din aur.

Vinetele astea sunt o revizitare a unei rețete vechi, din Ottolenghi. Partea bună e că orice neam din preajma Mării Negre sau Mediteranei se poate simți bine printre aceste combinații de ingrediente şi gust.

Se încălzeşte cuptorul la 200 ° Celsius. Vinetele ar trebui să fie lunguiețe, nu din cele de salată, bombate. Se taie în două, pe lungime,  păstrând pentru fiecare un pic de codiță. Se aşează într-o tavă, pe hârtie de copt. Se crestează pulpa cu varful cuțitului la o adâncime de doi cm. Se presară cu sare şi piper şi se ung cu un ulei bun de măsline, până când nu îl mai absorb cu atâta nesaț. Durează 40-45 de minute să arate aşa.

IMG_20150626_105242

 

Între timp, faceți un sos din iaurt grecesc, puțin usturoi (adică, sub un kilogram, pe scala mioritică), mentă uscată, sare, piper, suc de lămaie şi puțin ulei extravirgin. Omogenizați bine mizeria asta răcoritoare şi acrişoară şi o lăsați să steie la rece. Pentru că se poate mânca în neştire, îl vom numi Sosul Neştire.

Vinetele trebuie să îşi revină un pic, după ce s-au gratinat, că nici lor nu le-a fost uşor.

Puteți să le înfulecați călduțe sau să le târâți în vizuină şi să le atacați a doua zi.

Modul de servire e, însă, foarte complicat şi cere multă atenție.

Se aşează vinetele pe farfurie, se azvârle Sosul (în) Neştire peste ele, se presară cu frunze proaspete de mentă, cimbru proaspăt şi boabe de rodie, dacă e. Se mănâncă şi coaja, prințeselor!

Pe scurt, se mănâncă până la leşin. Puțin înainte de fandaxie, totuşi, se trimete băieatu’ la piață, să mai ieie fro 10 kile, să nu faceți, doamneiartămă, vreun sevraj, pe fond de lipsă de vinete cu rodie în organism.

 

Bon appétit, pui de daci!

 

 

18 comments

  1. gina   •  

    cum intrasem in panica de idei gen “cesamaifacdemincare?” asta a picat f bine!!!

  2. Teodora   •  

    Cochetam cu ideea de melanzane alla parmigiana, dar mi-ai deturnat planurile. Arata excelent!

  3. razvan   •  

    pentru senzații mai intense, merită şi niste unt, la final.

  4. razvan   •  

    ma bucur. astept feedback.

  5. Catalina   •  

    Ca sa nu mai spun cat mor dupa vinete , iti spun cat ma bucur sa-ti fi regasit stilul inconfundabil de scris / vorbit! Cat despre vinete, am notat! Cu sos (in) “Nestire” musai! Prea arata demential!

  6. Ana   •  

    Super idee…mulțumesc.Revin cu detalii după ce fac rețeta

  7. razvan   •  

    cu placere. bravo

  8. Simona   •  

    Chiar ma gandeam azi de dimineata ca asa as manca niste vinete… CE BINE mi-a picat articolul asta in newsfeed!

  9. carcotasul   •  

    geniala reteta, genial scrisa!
    i-as spune sosului mai degraba turces, chiar daca se face cu iaurt grecesc. insa menta uscata si rodia de la final te duc clar cu gandul la turcia. gustul tot de acolo e.

  10. Simona   •  

    Permiteti sa raportez: a fost DIVIN. Am aruncat si un dovlecel in reteta si cum m-am simtit destul de gospodina am pus si un cheescake la rece ca sa sting de dimineata tot usturoiul de cu o seara inainte!

  11. razvan   •  

    aşa îmi placi!

  12. razvan   •  

    sosul e mai degrabă turcesc, aşa e. dar la efect artistic, vorbim grețeste, hahaha!

  13. Pingback: Ce usor e sa fii vegetarian vara! | raluxa blog

  14. Pingback: Vinete la cuptor cu lapte batut si ulei de dovleac | Savori Urbane

  15. Diana   •  

    Duamneeeeeee , da-s cam criminale … 🙂
    Bine te-am descoperit ! noroc de interviul tv

  16. Pingback: Berbecuț copt încet, vinete cum face Exarhu — Adi Hădean

  17. Pingback: azi am făcut o grăma’ de chestii | BLOG THE FUCK UP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *