Vinete dumnezeieşti, la cuptor

in Gusturi, 30.06.2015

IMG_20150629_122939

 

E cel mai bine să divaghezi de la subiect fix înainte de a-l aborda. Sunt îngrijorat că nu am văzut anul ăsta rapiță pe facebook. S-a trecut direct de la maci, la floarea-soarelui. Sper să nu avem o nouă problemă în țară, că şi-aşa ni-i greu.

Şi acum, dau legătura în studio, unde e plin de vinete, cum se mai întâmplă în această perioadă. Asta e, în viață facem şi compromisuri, strângem din dinți şi aşteptăm ploaia aia cu sarmale din aur.

Vinetele astea sunt o revizitare a unei rețete vechi, din Ottolenghi. Partea bună e că orice neam din preajma Mării Negre sau Mediteranei se poate simți bine printre aceste combinații de ingrediente şi gust.

Se încălzeşte cuptorul la 200 ° Celsius. Vinetele ar trebui să fie lunguiețe, nu din cele de salată, bombate. Se taie în două, pe lungime,  păstrând pentru fiecare un pic de codiță. Se aşează într-o tavă, pe hârtie de copt. Se crestează pulpa cu varful cuțitului la o adâncime de doi cm. Se presară cu sare şi piper şi se ung cu un ulei bun de măsline, până când nu îl mai absorb cu atâta nesaț. Durează 40-45 de minute să arate aşa.

IMG_20150626_105242

 

Între timp, faceți un sos din iaurt grecesc, puțin usturoi (adică, sub un kilogram, pe scala mioritică), mentă uscată, sare, piper, suc de lămaie şi puțin ulei extravirgin. Omogenizați bine mizeria asta răcoritoare şi acrişoară şi o lăsați să steie la rece. Pentru că se poate mânca în neştire, îl vom numi Sosul Neştire.

Vinetele trebuie să îşi revină un pic, după ce s-au gratinat, că nici lor nu le-a fost uşor.

Puteți să le înfulecați călduțe sau să le târâți în vizuină şi să le atacați a doua zi.

Modul de servire e, însă, foarte complicat şi cere multă atenție.

Se aşează vinetele pe farfurie, se azvârle Sosul (în) Neştire peste ele, se presară cu frunze proaspete de mentă, cimbru proaspăt şi boabe de rodie, dacă e. Se mănâncă şi coaja, prințeselor!

Pe scurt, se mănâncă până la leşin. Puțin înainte de fandaxie, totuşi, se trimete băieatu’ la piață, să mai ieie fro 10 kile, să nu faceți, doamneiartămă, vreun sevraj, pe fond de lipsă de vinete cu rodie în organism.

 

Bon appétit, pui de daci!

 

 

Lasă un comentariu

  1. gina
    30 June 2015 la 30.06.2015 10:45

    cum intrasem in panica de idei gen “cesamaifacdemincare?” asta a picat f bine!!!

  2. Teodora
    30 June 2015 la 30.06.2015 10:49

    Cochetam cu ideea de melanzane alla parmigiana, dar mi-ai deturnat planurile. Arata excelent!

  3. razvan
    30 June 2015 la 30.06.2015 10:52

    pentru senzații mai intense, merită şi niste unt, la final.

  4. razvan
    30 June 2015 la 30.06.2015 10:52

    ma bucur. astept feedback.

  5. Catalina
    30 June 2015 la 30.06.2015 12:30

    Ca sa nu mai spun cat mor dupa vinete , iti spun cat ma bucur sa-ti fi regasit stilul inconfundabil de scris / vorbit! Cat despre vinete, am notat! Cu sos (in) “Nestire” musai! Prea arata demential!

  6. gaben.ro
    30 June 2015 la 30.06.2015 20:03

    Multumesc! https://instagram.com/p/4j5GfIhG_R/

  7. Ana
    30 June 2015 la 30.06.2015 22:15

    Super idee…mulțumesc.Revin cu detalii după ce fac rețeta

  8. razvan
    1 July 2015 la 01.07.2015 09:15

    cu placere. bravo

  9. Simona
    3 July 2015 la 03.07.2015 18:43

    Chiar ma gandeam azi de dimineata ca asa as manca niste vinete… CE BINE mi-a picat articolul asta in newsfeed!

  10. carcotasul
    4 July 2015 la 04.07.2015 14:08

    geniala reteta, genial scrisa!
    i-as spune sosului mai degraba turces, chiar daca se face cu iaurt grecesc. insa menta uscata si rodia de la final te duc clar cu gandul la turcia. gustul tot de acolo e.

  11. Simona
    4 July 2015 la 04.07.2015 21:51

    Permiteti sa raportez: a fost DIVIN. Am aruncat si un dovlecel in reteta si cum m-am simtit destul de gospodina am pus si un cheescake la rece ca sa sting de dimineata tot usturoiul de cu o seara inainte!

  12. razvan
    5 July 2015 la 05.07.2015 12:10

    aşa îmi placi!

  13. razvan
    5 July 2015 la 05.07.2015 12:12

    sosul e mai degrabă turcesc, aşa e. dar la efect artistic, vorbim grețeste, hahaha!

  14. Ce usor e sa fii vegetarian vara! | raluxa blog
    (author) 9 July 2015 la 09.07.2015 06:50

    […] dressing ce nu exclude rosia, patrunjelul si multa ceapa. Vinete la cuptor – doar lecturand reteta lui Exarhu si sunt in drum spre Nirvana gurmanzilor. O felie de pepene rosu rece-rece si crocanta. Varza […]

  15. Vinete la cuptor cu lapte batut si ulei de dovleac | Savori Urbane
    (author) 14 July 2015 la 14.07.2015 10:57

    […] navigand pe net dau peste „vinetele dumnezeiesti” ale lui Exarhu. De cum am vazut poza am stiut ca astea sunt! Si el era picat in prostratie. Foarte […]

  16. Diana
    28 July 2015 la 28.07.2015 13:58

    Duamneeeeeee , da-s cam criminale … 🙂
    Bine te-am descoperit ! noroc de interviul tv

  17. Berbecuț copt încet, vinete cum face Exarhu — Adi Hădean
    (author) 3 August 2015 la 03.08.2015 08:56

    […] că gătesc vinetele și-n felul acesta, i se datorează lui Răzvan Exarhu care mi-a făcut poftă. Faptul că gătesc mielul și-n felul acesta, i se datorează lui Raymond […]

  18. azi am făcut o grăma’ de chestii | BLOG THE FUCK UP
    (author) 30 September 2015 la 30.09.2015 20:41

    […] aia am gătit vinete dumnezeiești, dar am improvizat ca o creativă în devenire ce sunt și în loc de iaurt-lămâie-rodii-usturoi, […]

  19. Ileana
    30 June 2016 la 30.06.2016 22:35

    Super bunee…le-am trântit si niste rondele de roșii pe deasupra, iar în loc de iaurt si ulei la sos am folosit smantana. Data viitoare o să le fac un upgrade când le scot din cuptor, ori cu cascaval ras ori cu mozzarella.

  20. Chiftele din dovlecei, amintiri din paradis
    (author) 1 July 2016 la 01.07.2016 14:45

    […] Am făcut un sos de iaurt cu mentă, un pic de usturoi, lămâie și niste mărar și am ieșit din bucătărie, să las Forța să lucreze. Putem să îl numim şi pe el Neştire, pentru ca se manâncă exact ca sosul de la vinetele dumnezeieşti. […]

  21. Daniela
    5 July 2016 la 05.07.2016 17:19

    Miroase si la mine a vinete dumnezeiesti, la un an dupa ce am citit reteta 😀

  22. […] Aceste vinete la cuptor cu sos de iaurt si usturoi cred ca au facut inconjurul lumii! Si nu glumesc! Prin intermediul lui Yotam Ottolenghi, vinetele la cuptor au ajuns in casele multor iubitori ai mancarurilor simple si bune. Nu stiu sa spun cine a creat reteta, cert e ca au fost preluate la scara larga pe mapamond.  Chiar si la noi, aceste vinete la cuptor cu sos de iaurt si usturoi au facut inconjurul blogosferei, cu foarte mare suces (vezi aici si aici,). […]

  23. […] nu aş fi botezat deja sosul Neştire, aşa ar fi fost normal să o strige admiratorii. În lipsă, putem spune si despre ea, câ e […]

  24. mihai vasilescu blog | Ce mi-a plăcut (săptămâna 34)
    (author) 28 August 2016 la 28.08.2016 09:01

    […] Nu numai că e beton rețeta, dar am și râs bine de tot. […]

  25. Dorina
    30 June 2017 la 30.06.2017 10:39

    Nu stiu daca vinetele o sa-mi iasa bine, dar stiu sigur ca articolul mi-a placut maxim. Complemente corespunzatoare, maestro!

  26. Razvan Exarhu
    30 June 2017 la 30.06.2017 15:27

    cu cât mai multă plăcere, cu atât mai bine. mulțumesc.

  27. Alexandra Suciu
    9 July 2017 la 09.07.2017 14:55

    Dumnezeiești, într-adevăr! Rețeta asta e dragoste pură, o încântare pentru ochi, dar mai ales pentru papilele extaziate de bogăția gustului. Mulțumesc pentru rețetă!

← Inchide