E cel mai bine să divaghezi de la subiect fix înainte de a-l aborda. Sunt îngrijorat că nu am văzut anul ăsta rapiță pe facebook. S-a trecut direct de la maci, la floarea-soarelui. Sper să nu avem o nouă problemă în țară, că şi-aşa ni-i greu.
Şi acum, dau legătura în studio, unde e plin de vinete, Cum se mai întâmplă în această perioadă. Asta e, în viață facem şi compromisuri, strângem din dinți şi aşteptăm ploaia aia cu sarmale din aur.
Vinetele astea sunt o revizitare a unei rețete vechi, culese de Ottolenghi de la vreo babuță cu mușcate pe treptele albe.. Partea bună e că orice neam din preajma Mării Negre sau Mediteranei se poate simți bine printre aceste combinații de ingrediente şi gust. Perechea vinete la cuptor sau fripte și iaurt ar trebui să fie, orișicât, unul din tablourile votive din Templul Plăcerilor pe Limbă. Dar ce mică e lumea mare! Partea și mai bună e că le-am gustat în copilărie, făcute de mătușa grecoaică Chiuța, sora bunicului meu patern. Vinetele gătite te miri cum făceau parte din patrimoniul spiritual al Brăilei în care încă mai trăiau batrânii greci, turci, evrei, care găteau intr-un soi de esperanto gastronomic leșinător de bun. Sigur că rodii nu am gustat până pe la 25 de ani, că se tăiaseră laolaltă cu codrii bătrâni de Goji din Insula Mare. Glumesc. S-a furat tot.
Se încălzeşte cuptorul la 200 ° Celsius. Vinetele ar trebui să fie lunguiețe, nu din cele de salată, bombate. Se taie în două, pe lungime, păstrând pentru fiecare un pic de codiță. Se aşează într-o tavă, pe hârtie de copt. Se crestează pulpa cu varful cuțitului la o adâncime de doi cm. Nu trebuie să meargă mai adânc de mijlocul feliei. Se presară cu sare şi piper şi se ung cu o pensulă cu un ulei bun de măsline sau cu unt topit, până când nu îl mai absorb cu atâta nesaț. Asta nu înseamnă că trebuie să le imbibăm in grăsime. Trebuie să comunici cu ele despre asta. Estimez o linguriță maximum, pentru fiecare bucată. Durează 40-45 de minute să arate aşa.
Între timp, faceți un sos din iaurt grecesc, puțin usturoi (adică, sub un kilogram, pe scala mioritică), mentă uscată, isot, dacă aveți, sare, piper, suc de lămaie şi puțin ulei cât de cât extravirgin. Omogenizați bine mizeria asta răcoritoare şi acrişoară şi o lăsați să steie la rece. Preferabil ar fi să fie făcut înainte cu câteva ore. Pentru că se poate mânca în neştire, îl vom numi Sosul Neştire.
Vinetele trebuie să îşi revină un pic, după ce s-au gratinat, că nici lor nu le-a fost uşor. Eventual, le lăsați la degresat pe hârtie absorbantă.
Puteți să le înfulecați călduțe sau să le târâți în vizuină şi să le atacați a doua zi.
Modul de servire e, însă, foarte complicat şi cere multă atenție.
Se aşează vinetele pe farfurie, se azvârle Sosul (în) Neştire peste ele, se presară cu frunze proaspete de mentă, cimbru proaspăt sau cimbrișor, adică cel movuliu, mentolat. Și boabe de rodie, dacă e. Rodia e mai degrabă fudulie, mi-a plăcut la Ottolenghi și dă bine la poză. Se poate înlocui neaoș cu orice fruct dulce acrișor, de la agrișe sau afine, la zmeură. Încercați și așa și o să mă pomeniți. Se mănâncă şi coaja, prințeselor!
Eu pun și beurre noisette, aka unt ars, peste iaurt. Dar așa sunt vremurile.
Pe scurt, se mănâncă până la fandaxie. Puțin înainte să nu mai aveți hemoglobină și apoteoză, totuşi, se trimete băieatu’ la piață, să mai ieie fro 10 kile, să nu faceți, doamneiartămă, vreun sevraj, pe fond de lipsă de vinete cu iaurt în organism.
Bon appétit, pui de daci!
Lasă un comentariu
30 June 2015 la 30.06.2015 10:45
cum intrasem in panica de idei gen “cesamaifacdemincare?” asta a picat f bine!!!
30 June 2015 la 30.06.2015 10:49
Cochetam cu ideea de melanzane alla parmigiana, dar mi-ai deturnat planurile. Arata excelent!
30 June 2015 la 30.06.2015 10:52
pentru senzații mai intense, merită şi niste unt, la final.
30 June 2015 la 30.06.2015 10:52
ma bucur. astept feedback.
30 June 2015 la 30.06.2015 12:30
Ca sa nu mai spun cat mor dupa vinete , iti spun cat ma bucur sa-ti fi regasit stilul inconfundabil de scris / vorbit! Cat despre vinete, am notat! Cu sos (in) “Nestire” musai! Prea arata demential!
30 June 2015 la 30.06.2015 20:03
Multumesc! https://instagram.com/p/4j5GfIhG_R/
30 June 2015 la 30.06.2015 22:15
Super idee…mulțumesc.Revin cu detalii după ce fac rețeta
1 July 2015 la 01.07.2015 09:15
cu placere. bravo
3 July 2015 la 03.07.2015 18:43
Chiar ma gandeam azi de dimineata ca asa as manca niste vinete… CE BINE mi-a picat articolul asta in newsfeed!
4 July 2015 la 04.07.2015 14:08
geniala reteta, genial scrisa!
i-as spune sosului mai degraba turces, chiar daca se face cu iaurt grecesc. insa menta uscata si rodia de la final te duc clar cu gandul la turcia. gustul tot de acolo e.
4 July 2015 la 04.07.2015 21:51
Permiteti sa raportez: a fost DIVIN. Am aruncat si un dovlecel in reteta si cum m-am simtit destul de gospodina am pus si un cheescake la rece ca sa sting de dimineata tot usturoiul de cu o seara inainte!
5 July 2015 la 05.07.2015 12:10
aşa îmi placi!
5 July 2015 la 05.07.2015 12:12
sosul e mai degrabă turcesc, aşa e. dar la efect artistic, vorbim grețeste, hahaha!
(author) 9 July 2015 la 09.07.2015 06:50
[…] dressing ce nu exclude rosia, patrunjelul si multa ceapa. Vinete la cuptor – doar lecturand reteta lui Exarhu si sunt in drum spre Nirvana gurmanzilor. O felie de pepene rosu rece-rece si crocanta. Varza […]
(author) 14 July 2015 la 14.07.2015 10:57
[…] navigand pe net dau peste „vinetele dumnezeiesti” ale lui Exarhu. De cum am vazut poza am stiut ca astea sunt! Si el era picat in prostratie. Foarte […]
28 July 2015 la 28.07.2015 13:58
Duamneeeeeee , da-s cam criminale … 🙂
Bine te-am descoperit ! noroc de interviul tv
(author) 3 August 2015 la 03.08.2015 08:56
[…] că gătesc vinetele și-n felul acesta, i se datorează lui Răzvan Exarhu care mi-a făcut poftă. Faptul că gătesc mielul și-n felul acesta, i se datorează lui Raymond […]
(author) 30 September 2015 la 30.09.2015 20:41
[…] aia am gătit vinete dumnezeiești, dar am improvizat ca o creativă în devenire ce sunt și în loc de iaurt-lămâie-rodii-usturoi, […]
30 June 2016 la 30.06.2016 22:35
Super bunee…le-am trântit si niste rondele de roșii pe deasupra, iar în loc de iaurt si ulei la sos am folosit smantana. Data viitoare o să le fac un upgrade când le scot din cuptor, ori cu cascaval ras ori cu mozzarella.
(author) 1 July 2016 la 01.07.2016 14:45
[…] Am făcut un sos de iaurt cu mentă, un pic de usturoi, lămâie și niste mărar și am ieșit din bucătărie, să las Forța să lucreze. Putem să îl numim şi pe el Neştire, pentru ca se manâncă exact ca sosul de la vinetele dumnezeieşti. […]
5 July 2016 la 05.07.2016 17:19
Miroase si la mine a vinete dumnezeiesti, la un an dupa ce am citit reteta 😀
(author) 6 July 2016 la 06.07.2016 21:35
[…] Aceste vinete la cuptor cu sos de iaurt si usturoi cred ca au facut inconjurul lumii! Si nu glumesc! Prin intermediul lui Yotam Ottolenghi, vinetele la cuptor au ajuns in casele multor iubitori ai mancarurilor simple si bune. Nu stiu sa spun cine a creat reteta, cert e ca au fost preluate la scara larga pe mapamond. Chiar si la noi, aceste vinete la cuptor cu sos de iaurt si usturoi au facut inconjurul blogosferei, cu foarte mare suces (vezi aici si aici,). […]
(author) 21 August 2016 la 21.08.2016 11:00
[…] nu aş fi botezat deja sosul Neştire, aşa ar fi fost normal să o strige admiratorii. În lipsă, putem spune si despre ea, câ e […]
(author) 28 August 2016 la 28.08.2016 09:01
[…] Nu numai că e beton rețeta, dar am și râs bine de tot. […]
30 June 2017 la 30.06.2017 10:39
Nu stiu daca vinetele o sa-mi iasa bine, dar stiu sigur ca articolul mi-a placut maxim. Complemente corespunzatoare, maestro!
30 June 2017 la 30.06.2017 15:27
cu cât mai multă plăcere, cu atât mai bine. mulțumesc.
9 July 2017 la 09.07.2017 14:55
Dumnezeiești, într-adevăr! Rețeta asta e dragoste pură, o încântare pentru ochi, dar mai ales pentru papilele extaziate de bogăția gustului. Mulțumesc pentru rețetă!
(author) 13 August 2018 la 13.08.2018 03:03
[…] Ilinca mea, dacă nu te dai în vânt după carne sau dacă te dai în vânt după carne dar nu știi cu ce să îți mai potrivești fripturile, asta este rețeta pentru tine. Este pe cât de rapidă, pe atât de delicioasă (scuză-mi cacofonia). Eu am descoperit-o în a doua zi de nemâncat carne și a picat la țanc. Am găsit-o pe un blog care cred (sper) că ți-ar plăcea: ăsta de aici. […]
(author) 16 July 2019 la 16.07.2019 16:51
[…] până când, am dat de celebrele vinete ale lui Exarhu. Despre vinetele la cuptor vorbesc azi mulţi români, iar aproape zilnic un prieten de pe […]
13 June 2020 la 13.06.2020 16:24
Bună! Am citit cartea ta. Mi-a plăcut foarte mult. Este genul Caragiale. Am și eu o poveste ca a ta. Doar ca în cazul meu, fericirea este un cuțit din ceramica și costă 52 de lei. La cumpărarat fiul meu. Își dorea demult unul. Era așa de bucuros când tăia cu el! L-am întrebat dacă este mulțumit când taie cu el. A spus că este fericit. Imediat concluzia a fost :fericirea costă 52 de lei. De atunci, când suntem fericiți din lucruri mărunte, spunem așa :fericirea costă 52 de lei. Mulți dintre noi am trăit asta, dar numai tu ai reușit să scrii o carte! Respect!
3 November 2024 la 03.11.2024 12:42
Dacă îmi spui ce e “isot”-ul ,poate m-apuc. Dacă nu, tot tot m-apuc…
3 November 2024 la 03.11.2024 20:30
ardei iute fermentat. se poate comanda online.
10 November 2024 la 10.11.2024 19:09
Acum, Răzvan, cu tot respectul, le-am făcut și eu după rețeta ta: sunt bune, dar în niciun caz devtrad artificii. Vânăta e vânătă. Mai cere ceva pe lângă ea. Oricum, interesantă. Mulțumesc.
12 November 2024 la 12.11.2024 20:38
vânăta gătită bine poate fi suficientă. dar gusturile nu se discută. și eu mulțumesc.