Rețeta de aici e una ceva mai cremoasă, deci mult mai seducătoare și periculoasă, pentru că se topește și mai repede pe limbă. Altfel, fudge e un cadou minunat de sărbători, pe care îl puteți pregăti acăsică, la voi în vizuină, și împacheta frumos pentru prietenii cu care sunteți dispuși să îl împărțiți.
Înainte să vă apucați de lucru, citiți bine rețeta și asigurați-vă că aveți tot ce vă trebuie. Radem un Nespresso Festive Limited Edition și ne apucăm de treabă (triabă, pentru ardeleni și bănățeni).
Ce ne trebe
Baza
50 g unt, plus încă un pic pentru uns tava
450 g zahăr Demerara (da, știu, dar nu se mănâncă o tavă, oricum)
300 ml de smîntănă de gătit
150 ml lapte (lapcie, pentru ardeleni)
Umplutura (opțional)
225 g ciocolată rasă sau pastile
115 g nuci, alune etc zdrobite
115 g fructe confiate, stafide (eu am pus ghimbir, ananas si grapefruit)
Un vas cu apă cu gheață
Un termometru de zahăr sau de bucătărie
Un vas adânc, de fontă, preferabil
Cum procedăm
Pregătim tava. O ungem cu unt și eventual o tapetăm cu hartie de copt.
Punem apă cu gheață într-un bol deschis la culoare sau transparent.
Pregătim termometrul, ne punem șorțul, cântărim toate ingredientele.
Folosim linguri de lemn curate și spatule de silicon.
Punem în vas, la foc mic, untul, cafeaua, laptele, smântâna și amestecăm lent, până se dizolvă zahărul. Compoziția trebuie să fiarbă cu spumă deasupra, dar amestecăm constant, ca să nu se prindă pe fundul vasului.
Când ajunge la 110 grade Celsius e gata. Sau, dacă nu aveți termometru de bucătărie sau de zahăr, puneți un pic de compoziție în vasul cu apă cu gheață și, dacă se adună sub formă sferică, înseamnă că puteți lua vasul de pe foc.
După ce ați oprit focul, amestecați compoziția cu o lingură de lemn, până când devine foarte densă. Pe scurt, zaharul cristalizează. Nu folosiți mixerul, pentru că riscați să vă ardeți. Asta e varianta clasică de fudge.
Dacă vreți să folosiți și restul ingredientelor, exact când ați oprit focul, puteți adăuga ciocolata și amestecați viguros. Înainte de a obține o consistență vâscoasă și opacă, puteți adăuga nucile și fructele. Eu am folosit ciocolată neagră și roz.
Turnați compoziția în tava pregătită. O lăsați să se răcească și când încă e moale, desenați conturul bucăților cu vârful unui cuțiț bine ascuțit. Când e rece, urmați liniile și tăiați bucăți perfecte, după ce ați scos lucrarea din tavă.
Merge alături de un Nespresso Il Caffe, Festive edition, pentru că gustul amărui, condimentat și cu notele intense de prăjire, subliniază și completează dulceața și parfumul pătratului de fudge. Dar, hai să nu vă învăț eu geometrie, că știți voi mai bine ce figuri vă plac mai tare.
Rețeta asta e doar un punct de plecare pentru noi explorări cu variante de fudge. Să fiți mai buni de sărbători și să împărțiți tava, ca să aveți
Spor la cafeluță și în anul ce vine.
Lasă un comentariu